Αναφορές του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ζαχαρία Κουλία για την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Τιμούμε σήμερα Πέμπτη την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η οποία καθιερώθηκε την 9η Δεκεμβρίου του 2003 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την υιοθέτηση της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς. Οι βλαπτικές επιδράσεις φαινομένων διαφθοράς, που είναι συμφυείς με την άσκηση της εξουσίας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής και αποστερούν τη χώρα από σημαντικούς πόρους, οι οποίοι αντί να διοχετεύονται στην οικονομία και να χρησιμοποιούνται για την ευημερία των πολιτών, τυγχάνουν υπεξαίρεσης και εκμετάλλευσης στο πλαίσιο εγκλημάτων του “Λευκού Κολλάρου”.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε με αποφασιστικότητα, μέσω του νομοθετικού μας έργου, στην πάταξη του φαινομένου, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς αξιωματούχους, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και συγκροτώντας τους κατάλληλους και ευέλικτους εκείνους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που να επιτρέπουν την εκκόλαψη της διαφθοράς, με στόχο το κράτος να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία.

Τούτο θα επέλθει κυρίως και μέσω της ψήφισης σημαντικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που εκκρεμούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης, όπως η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, η ρύθμιση της δράσης των ομάδων πίεσης, τα γνωστά lobbies, η ενίσχυση της διαφάνειας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από αξιωματούχους, το γνωστό «πόθεν έσχες».  Ένα σημαντικό βήμα κατά της διαφθοράς είναι και η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, που όπως γνωρίζετε, το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω και μια δική μας πρωτιά. Η Βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου έχει βραβευθεί από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν με το «Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητής κατά της Διαφθοράς 2021», το οποίο απονέμεται σε ετήσια βάση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βραβείο απονέμεται σε δώδεκα προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για τη λογοδοσία, τη διαδικασία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, ως ένδειξη αναγνώρισης του θάρρους και του αντικτύπου που έχουν στην πρόληψη, αποκάλυψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συγχαρητήρια από το σώμα στην κα Ατταλίδου.

Τιμούμε την επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υπογράφτηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948 μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράχθηκαν ειδεχθή εγκλήματα.  Η Οικουμενική Διακήρυξη θέτει τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου και καθορίζει τα ιδεώδη με τα οποία διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία του κάθε ανθρώπου.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο καταπατώνται ουσιώδη δικαιώματα και παραβιάζονται στοιχειώδεις ελευθερίες που αφορούν στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, στο δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση, στο δικαίωμα της ίδιας της ζωής, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων. Τρανό παράδειγμα καταφανούς παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί και η περίπτωση της πατρίδας μας, η οποία υφίσταται μέχρι σήμερα τα δεινά της τουρκικής κατοχής. Χιλιάδες συμπατριωτών μας στερούνται θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελεύθερη διακίνηση, η εγκατάσταση και η ιδιοκτησία, ενώ η Τουρκία σκληραίνει ολοένα και περισσότερο τη στάση της, παραβιάζοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδικάζουμε κάθε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν συμβαίνει και δεσμευόμαστε να επαγρυπνούμε για την προάσπιση και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού μας. Δηλώνουμε επίσης ότι έχουμε υποχρέωση και αυτό θα πράττουμε, να βγαίνουμε μπροστά, να αντιμετωπίζουμε γεγονότα και καταστάσεις και να συμμετέχουμε αποφασιστικά με δράσεις στην εμπέδωση πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη στην κοινωνία, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στις γυναίκες και στους συμπολίτες μας που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,