Αναφορές της Προέδρου της Βουλής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας 26 Μαΐου 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, επιστρέφουμε σήμερα από το Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στο παραδοσιακό μας κτίριο με τη σημερινή πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία είναι και πρώτη μετά τις τελευταίες εκλογές του 2021. Από τη Δευτέρα επαναρχίζουν επίσης στο κτίριο οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

Θέλω να τονίσω ότι παρά τις αντιξοότητες των δύο προηγούμενων χρόνων, είμαστε περήφανοι  γιατί η Βουλή κατάφερε με συλλογική δουλειά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παράξει σημαντικό νομοθετικό έργο, στηρίζοντας την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Είμαστε σήμερα εδώ, πανέτοιμες και πανέτοιμοι να συνεχίσουμε, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να προωθήσουμε σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, προς όφελος των πολιτών.

Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι άρχισε η εγκατάσταση των e-mail στη νέα πλατφόρμα και για την ενεργοποίησή τους είναι αναγκαία η συνεργασία όλων.  Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει στην παρουσία είτε του κάθε Βουλευτή/Βουλεύτριας, είτε του συνεργάτη/συνεργάτιδάς του.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η σημερινή και το βλέμμα μας δεν μπορεί παρά να είναι στραμμένο στις τριακόσιες πενήντα περίπου χιλιάδες των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου και στις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία, στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Έναν αιώνα πριν ο ελληνισμός του Πόντου βίωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το έγκλημα που εκτελέστηκε από τους Νεοτούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ με σφαγές, δολοφονίες, διώξεις, βιασμούς και βασανιστήρια. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε με ομόφωνο ψήφισμά της στις 19 Μαΐου 1994 τη γενοκτονία των Ποντίων, που συνιστά ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του διεθνούς ποινικού δικαίου. Αντίθετα, η Τουρκία, προκλητικά συμπεριφερόμενη, έχει ορίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως Ημέρα Μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ως αντιπρόσωποι των Κυπρίων πολιτών συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ποντιακή κοινότητα στον αγώνα της για καθολική αναγνώριση του εγκλήματος, με σκοπό αφενός την ηθική δικαίωση του απανταχού ποντιακού ελληνισμού και αφετέρου τον τερματισμό κάθε εγκληματικής πράξης εις βάρος της ανθρωπότητας.

Στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας σάς καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιώνια τους η μνήμη!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,