Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στον θάνατο του πρώην Προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη και των πρώην μελών της Νίκου Ρολάνδη και Ρήνας Κατσελλή, κατά την Ολομέλεια

Ως μια ελάχιστη πράξη αναγνώρισης στην ιστορία τους στο κοινοβούλιο και με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό τους, θέλω να αναφερθώ προ ημερησίας διατάξεως στη ζωή, το έργο και την προσφορά του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Βάσου Λυσσαρίδη, καθώς και των πρώην βουλευτών Νίκου Ρολάνδη και Ρήνας Κατσελλή.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, άνθρωπος με χαρισματικό και έντονο χαρακτήρα, απετέλεσε για πολλές δεκαετίες μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της πολιτικής ζωής του νησιού μας. Από τα νεανικά του χρόνια είχε ενεργή συμμετοχή στους αγώνες του λαού μας για αντίσταση και για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού.

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας στις πρώτες βουλευτικές εκλογές με το Πατριωτικό Μέτωπο. Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2001 και ακολούθως επίτιμος πρόεδρος. Με την ΕΔΕΚ υπηρέτησε αδιάλειπτα το κοινοβούλιο μέχρι το 2006, με επιστέγασμα της προσφοράς του την περίοδο 1985-1991, κατά την οποία είχε εκλεχθεί Πρόεδρος του σώματος. Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της Κύπρου τόσο στον τόπο μας όσο και στον διεθνή χώρο, ο γιατρός, στις 26 Απριλίου, σε ηλικία 100 ετών, ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας μας.

Στις 27 Μαΐου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Νίκος Ρολάνδης, πρώην βουλευτής κατά την περίοδο 1991-1996 με τον Συνασπισμό ΔΗΣΥ-Κόμμα Φιλελευθέρων, κόμμα του οποίου υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος από το 1986. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Εξωτερικών από το 1978 μέχρι το 1983 επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από το 1998 μέχρι το 2003 στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Από αυτή τη θέση πρωτοστάτησε στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, πετυχαίνοντας να υπογράψει το 2003 τη Συμφωνία Καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Αιγύπτου, την πρώτη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Στις 28 Μαΐου απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών η πρώτη Ελληνοκύπρια αντιπρόσωπος του λαού στο κοινοβούλιο, η πρώην βουλευτής Κερύνειας Ρήνα Κατσελλή. Βραβευμένη συγγραφέας με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, η Ρήνα Κατσελλή έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωσή της ως βουλευτής για πρώτη φορά το 1985 φέρουσα την παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία και έκτοτε υπηρέτησε τη Δημοκρατία από τα έδρανα του Δημοκρατικού Κόμματος για τρεις πενταετίες.

Κυρίες και κύριοι, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών πρώην συναδέλφων μας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,