Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου για τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας. Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007, με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, της οποίας η Βουλή είναι ενεργό μέλος από το 1978.

Η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή κρίση, με βαρύτατες συνέπειες για την  ανθρωπότητα. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές είναι τεράστιες. Η προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και πυξίδα, για να κερδίσουμε τον αγώνα κατά της πανδημίας και το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα ιδεώδη της δημοκρατίας πρέπει να αποτελούν παγκόσμιο στόχο. Μόνο με την ευαισθητοποίηση και τη δράση της διεθνούς κοινότητας, με πλήρη συμμετοχή των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούν τα ιδεώδη αυτά να πραγματωθούν και να απολαμβάνονται από κάθε άνθρωπο, όπου και αν βρίσκεται. Οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών μας για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας μετά την πανδημία.

Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, η Βουλή των Αντιπροσώπων επαναβεβαιώνει την πιστή προσήλωσή της στις δημοκρατικές αρχές και τη δέσμευσή της να συνεχίσει να λειτουργεί ως θεματοφύλακάς τους, ιδιαίτερα μέσω του θεσμού του κοινοβουλευτισμού, στη βάση των αρχών της διαφάνειας, της νομιμότητας, της αναλογικότητας και χωρίς διακρίσεις. Ασκώντας πλήρως την αρμοδιότητά της για έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, εντός του πλαισίου της διάκρισης των εξουσιών και των συναφών συνταγματικών προνοιών, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εντείνει τις προσπάθειές της για θωράκιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του κράτους δικαίου προς όφελος των Κυπρίων πολιτών. Ως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, οφείλουμε να προασπίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά τους και να διασφαλίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ποιότητα ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους. Εκπληρώνοντας αυτή μας την αποστολή, θωρακίζουμε τη δημοκρατία και επιτυγχάνουμε την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, με απώτερο στόχο την ευημερία του λαού μας  και την προκοπή της χώρας μας.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,