Αμετάθετος στόχος η λύση χωρίς παρεκκλίσεις από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

«Αμετάθετος στόχος παραμένει η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την αντιφώνησή του στην τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι στόχος του είναι μια λύση που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων και η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το σκεπτικό της απόφασης για να τιμηθεί αποτελεί επιπρόσθετη υπόδειξη του χρέους που έχει να επιτελέσει απέναντι στην Κύπρο αλλά και εν γένει τον Ελληνισμό.

Χρέος, συνέχισε, «το οποίο υπαγορεύει να εργαστώ άοκνα, επιδιώκοντας τη διατήρηση των μεταξύ μας ιστορικών και ακατάλυτων δεσμών».  

«Ταυτόχρονα, ως Πρόεδρος ημικατεχόμενης χώρας, η οποία συνιστά τη μόνη περίπτωση ευρωπαϊκού κράτους, στα όρια της επικράτειας του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει διαιρετική γραμμή, το χρέος αυτό υπαγορεύει, ως υψίστη προτεραιότητα, την επανένωση και την απαλλαγή της πατρίδας μου από τα  κατοχικά στρατεύματα», τόνισε. 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, σαν αποτέλεσμα της συνεχώς κλιμακούμενης επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο, με έμφαση τη στρατιωτική ισχύ και τις μονομερείς ενέργειες, πάντα κατ’ αντίθεση του διεθνούς δικαίου.

«Μια επεκτατική πολιτική, που, όπως καλά γνωρίζετε, δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται και στην Κύπρο, τόσο στη θάλασσα – με παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας – όσο και στο έδαφος– με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι, απέναντι σε αυτές τις κινήσεις, Αθήνα και Λευκωσία προκρίνουν την καλή τη πίστη και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση, βασισμένη στο μέχρι στιγμής διαμορφωμένο κεκτημένο αρχών και θέσεων της ΕΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι οι απειλές και οι ενέργειες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είναι παρά απειλές κατά της ίδιας της ΕΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, Κύπρος και Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία,  με πλήρη συνέπεια στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και τη διεθνή νομιμότητα, απέναντι στην επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, αντί της όποιας άγονης πολεμικής και εμπρηστικής ρητορικής, προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τους διπλωματικούς χειρισμούς, την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ένωση και τη δυναμική μας ως σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας μέσα από το δίκτυο περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών που αναπτύσσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία, ούτε απειλούν ούτε επιδιώκουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του οποιουδήποτε κράτους, σέβονται το διεθνές δίκαιο και για αυτό επιδιώκουν, όπως σημείωσε, τον δημιουργικό διάλογο ή αν δεν υπάρχει κατάληξη την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση των όσων ανεδαφικών η Τουρκία επιδιώκει.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να καταστεί σαφές πως η εν λόγω στάση σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία ή ότι θα υποκύψουμε σε απειλές, εκφοβισμούς και προκλήσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας των σύγχρονων κρατών», τόνισε. 

«Λαμβάνοντας το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο κλιμάκωσης και όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, έχω πλήρη συναίσθηση της δικής μου υψηλής ιστορικής, πολιτικής και ταυτόχρονα ηθικής ευθύνης, που η απονομή αυτή με βαραίνει απέναντι στον Κυπριακό και ευρύτερο Ελληνισμό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι για αυτή την ευθύνη θα συνεχίσει να εργάζονται με όλες του τις δυνάμεις και με σύνεση, αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεων του ώστε να δικαιώσει την τιμή που σήμερα του αποδίδεται.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,