Άμεση στέρηση άδειας οδήγησης για σοβαρές παραβάσεις εφαρμόζεται από σήμερα

Άμεση στέρηση της άδειας οδηγού των οδηγών, που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, με υπερβολική συγκέντρωση αλκοόλης στον οργανισμό και που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο όριο ταχύτητας, εφαρμόζεται από σήμερα 31η Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, της οποίας προέδρευσε, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μετά από ενημέρωση που θα λαμβάνει από την Αστυνομία, θα αποστερεί άμεσα την άδεια οδήγησης.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως κατά τη Συνεδρία, παρουσιάστηκαν πολύ ανησυχητικά στοιχεία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την επήρεια ναρκωτικών και με υπερβολική ταχύτητα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι να αξιοποιήσει το ΤΟM τις εξουσίες που έχει.

Διευκρίνισε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει αυτή την εξουσία και οι οδηγίες του ιδίου και του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι να επιδειχθεί μηδενική ανοχή και ο ασυνείδητος οδηγός να αποστερείται άμεσα την άδεια οδήγησης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η νέα χρονιά άρχισε τραγικά, καθώς πριν ακόμα ο κλείσει ο Ιανουάριος θρηνούμε πέντε νεκρούς στην άσφαλτο, με τους πλείστους εκ των θανάτων να αφορούν νεαρά άτομα.

Ο κ. Σαββίδης τόνισε πως είναι κρίμα να χάνονται ζωές στην άσφαλτο εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα και παράλειψης συμμόρφωσης και τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τα επτά νομοσχέδια και ο ένας κανονισμός που αφορούν την αύξηση των ποινών στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών και εξέφρασε την ελπίδα τα νομοθετήματα εντός Φεβρουαρίου να υπερψηφιστούν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι μετά την ψήφιση της αύξησης των ποινών θα διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης, επειδή όπως ανέφερε ο σκοπός δεν είναι να εισπράξει περισσότερα το κράτος, αλλά για να συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και τη μείωση των άδικων θανάτων.

Η τροχαία έχει αυξημένη παρουσία στους δρόμους που έγινε αισθητή στους πολίτες, είπε στη συνέχεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας πως ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα πάταξης της παράνομης στάθμευσης, η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις πόλεις και τα χωριά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε περαιτέρω ότι συμφωνήθηκε εκπόνηση μελέτης από διμελή επιτροπή, στην οποία θα αναλυθούν όλα τα θανατηφόρα τροχαία, να εντοπιστούν οι αιτίες που τα προκάλεσαν και η έκθεση να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο για περαιτέρω απόφάσεις.

Κάλεσε τέλος τους οδηγούς να οδηγούν αμυντικά και να τηρούν πιστά των κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άμεση αποστέρηση της άδειας οδηγού διευκρίνισε ότι ο Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει την εξουσία, για επικίνδυνη οδήγηση να αναστείλει ή να ακυρώσει την άδεια οδηγού και να πάρει κάποια μέτρα. Τόνισε πως αυτή η εξουσία από σήμερα θα εφαρμοστεί πολύ πιο αυστηρά, μετά τη σχετική εισήγηση της Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε περαιτέρω πως αν ένας οδηγός εντοπιστεί θετικός σε έλεγχο νάρκοτεστ τότε θα αναστέλλεται άμεσα η άδεια οδήγησης μέχρι να προωθηθεί το θέμα του σε ιατροσυμβούλιο για να εξεταστεί αν είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι. Συνεχίζοντας είπε ακόμα πως  αν κάποιος τρέχει με υπερβολικά ψηλή ταχύτητα θα κριθεί επικίνδυνος το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει εξουσία να αναστείλει την άδεια οδήγησης και θα την αναστείλει.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην περίπτωση επαγγελματία οδηγού που οδηγούσε με τα πόδια στο τιμόνι, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκε η άδεια οδήγησης και του ζητήθηκε να παρακαθίσει εκ νέου σε εξετάσεις για να μπορέσει να εξασφαλίσει επαγγελματική άδεια οδήγησης.

Θα γίνουμε πολύ πιο αυστηροί, με μηδενική ανοχή για να στείλουμε σε όλους τα σωστά μηνύματα, συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι ενώπιον του Συμβουλίου τέθηκαν οι εξελίξεις στη διαδικασία προώθησης του νομοσχεδίου για τα ενοικιαζόμενα οχήματα, που είναι αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση, και στοχεύει ώστε να παταχθεί το φαινόμενο αλλοδαπών που παρανομούν με ενοικιαζόμενα οχήματα και φεύγουν αφήνοντας απλήρωτα τα εξώδικα και να σταλεί το μήνυμα ότι η οδική ασφάλεια θα προστατευθεί από την ασυδοσία.

Επίσης το σώμα ενημερώθηκε ότι το θέμα των συσκευών φωτοεπισήμανσης βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και ότι για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη χρήση σκούτερ αναμένονται οι θέσεις της Ενωσης Δήμων ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η επεξεργασία του κειμένου του. Στόχος είναι να ψηφιστεί σε νόμο και εφαρμοστεί πριν την επόμενη τουριστική περίοδο, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,