Αλλάζει άρδην η εκδίκαση πολιτικών αγωγών στα δικαστήρια

Αλλάζει πλήρως η εκδίκαση των πολιτικών αγωγών στα δικαστήρια, με την εφαρμογή σε μια εβδομάδα των νέων κανόνων πολιτικής δικονομίας που ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εκδίκαση μιας αγωγής είναι από τις πλέον χρονοβόρες διαδικασίες στα κυπριακά δικαστήρια και χρειάζονται από 7-10 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Είναι γι’ αυτό που υπάρχουν συσσωρευμένες 42.000 υποθέσεις υπό εκκρεμότητα, με τους επηρεαζόμενους να αναμένουν χρόνια για να βρουν το δίκαιο τους από μια οικονομική διαφορά, ή γιατί έχουν να παίρνουν από το κράτος και δεν τα βρίσκουν εξώδικα.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, εφαρμόζονται οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν τη δεκαετία του 1950. Οι νέοι κανονισμοί συντάχθηκαν με τη βοήθεια του λόρδου Ντάισον, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και υπέβαλε εισηγήσεις ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη να μπει σε νέα γρανάζια. Πριν τη δημοσιοποίησή τους, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διαβουλεύσεις με δικαστές και δικηγόρους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Φilenews.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,