Άκυρες οι αποφάσεις του τέως Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε σχέση με καταδίκη δικηγορικής εταιρείας

Την καταδίκη δικηγορικής εταιρείας και την ποινή προστίμου που επιβλήθηκε σε αυτήν ύψους €19.000, απόρροια των συναφών αποφάσεων που λήφθηκαν από το τέως Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) τον Μάιο 2023, ακύρωσε την Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024, τo Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και εξέδωσε το, αιτούμενο από τη δικηγορική εταιρεία, προνομιακό ένταλμα Certiorari, με το οποίο ζητείτο η ακύρωση των αποφάσεων αυτών του ΠΔΣ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοιου είδους απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, στο πλαίσιο αίτησης για έκδοση Certiorari, κλήθηκε να εξετάσει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΠΣΔ, το οποίο, ενεργώντας ως Εποπτική Αρχή για τους δικηγόρους, προχώρησε ταυτόχρονα σε καταδίκη και επιβολή ποινής σε δικηγορική εταιρεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, εξετάζοντας την ουσία της αίτησης και υιοθετώντας τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η οποία, κατόπιν οδηγιών του, εμφανίστηκε ως φίλος του Δικαστηρίου (amicus curiae) για να παραθέσει τις θέσεις της Δημοκρατίας στο θέμα, έκρινε ότι το Συμβούλιο του ΠΔΣ, στην προκείμενη υπόθεση, ενήργησε ταυτοχρόνως ως «κατήγορος» και ως «δικαστής», παραβιάζοντας, κατά τον τρόπο αυτό, την Αρχή της Αμεροληψίας, τις θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής Δικαιοσύνης και της αρχές της δίκαιης δίκης. «Είναι, επομένως, σαφές ότι ο συνδυασμός των ιδιοτήτων και λειτουργιών του ‘Εξεταστή/Ερευνητή’ και/ή ‘Κατήγορου’ και/ή ‘Κριτή’ καθιστά ένα Όργανο ή Σώμα μη αμερόληπτο, τόσο εν τη εννοία του Άρθρου 30 του Συντάγματος όσο και εν τη εννοία του Άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ανώτατο.

Με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της νομολογίας ότι οι δικηγόροι είναι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των δικηγόρων έχουν δικαστικό χαρακτήρα λόγω της συνάφειας του δικηγορικού επαγγέλματος με την απονομή της δικαιοσύνης.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η κα Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, η κα Μαρία Δρυμιώτη, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ και ο κ. Σοφοκλής Καρασαμάνης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

πηγή: Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,