Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να έρθει ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, το τελικό νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, ώστε να είναι δυνατή η εξέτασή του και η ψήφισή του στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν αμφιβολίες για την ανεξαρτησία που θα έχουν τα μέλη αυτής της Αρχής αλλά και την αποτελεσματικότητά της, δεδομένων των «περιορισμένων εξουσιών» που θα έχει.
Όπως δήλωσε μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τελικό νομοσχέδιο στις αρχές Απριλίου. Είπε ότι τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα στο αρμόδιο Υπουργείο να συμπεριλάβει σε αυτό όσα ακούστηκαν σήμερα και να έρθει το τελικό νομοσχέδιο στις αρχές Απριλίου, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να λειτουργήσει η Βουλή στη βάση του κανονισμού της και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας.
Πρόσθεσε ότι σήμερα εξετάστηκε αναθεωρημένο, βελτιωμένο κείμενο σε σχέση με το προηγούμενο, ωστόσο υπάρχει μια σχεδόν ομόφωνη προσέγγιση σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των μελών αυτής της Αρχής. Η προσέγγιση αυτή, πρόσθεσε, είναι πως ήρθε η ώρα να γίνει μια θετική αρχή στο πώς επιλέγονται κάποιοι αξιωματούχοι, με διαφάνεια, τηρώντας πάντοτε το Σύνταγμα, ίσως με πρόσκληση ενδιαφέροντος και αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν τους βουλευτές όσον αφορά τα προσόντα των μελών και του Προέδρου της Επιτροπής και τη διάρκεια της θητείας τους.
«Επί της ουσίας λέμε πως δεν πρέπει να σκοτώσουμε αυτή την προσπάθεια, αυτή την αρχή πριν καν ξεκινήσει βάζοντας χαρακτηρισμούς, ο στόχος είναι κοινός και αυτή η αρχή που δεν θα έχει ανακριτικές αρμοδιότητες, θα πρέπει να συνεργάζεται αγαστά με τις διωκτικές αρχές της χώρας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει αγαστή συνεργασία δεν θα υπάρξει εποπτεία.
Ο βουλευτής τους ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι οι διαφωνίες του ΑΚΕΛ είναι γνωστές και μελετούν την υποβολή τροπολογιών που να αφορούν τη διαφάνεια σε σχέση με τους διορισμούς στην Αρχή, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Αρχής, τις αρμοδιότητες και τα προσόντα των προσώπων που θα διορίζονται. Την ίδια ώρα, εξέφρασε σοβαρή επιφύλαξη ως προς την αποτελεσματικότητα αυτού του σώματος, το οποίο ως έχει σήμερα το νομοσχέδιο, θα έχει «διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Δαμιανού. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία επεξεργάζονται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας δομής εντός της Νομικής Υπηρεσίας που θα ασχολείται σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης με τη διερεύνηση των ζητημάτων διαφθοράς και υπέβαλαν το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα αυτής της Αρχής κατά της διαφθοράς ή κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μια ενοποιημένη αρχή που να είναι αποτελεσματική, «να έχει δόντια» και αρμοδιότητες που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο για την Αρχή είναι ουσιαστικά ένας επικοινωνιακός χειρισμός εκ μέρους της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Κυβερνητικό νομοσχέδιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς θα διορίζεται από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, άρα ενδεχομένως μέλη της Επιτροπής που θα εξετάζουν τις πράξεις κατά της διαφθοράς θα διορίζονται από αυτούς που θα εξετάζουν. Αφετέρου, πρόσθεσε, αυτή η Αρχή έχει εξουσίες διερεύνησης παραπόνων και καταγγελιών και υποβολής εκθέσεων, αλλά σταματούν μέχρι εκεί οι εξουσίες της και άρα «δεν θα έχει αποτελεσματικό ρόλο σε καταγγελίες και παράπονα που αφορούν πράξεις διαφοράς».
Σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση, αν όντως οι κυβερνώντες εννοούν αυτό που λένε ότι θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά. Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, αυτή η Αρχή κατά της διαφοράς να συγκεραστεί με τις εξουσίες και τις υπηρεσίες που διαθέτει η Νομική Υπηρεσία, η οποία μπορεί να προχωρήσει και σε ποινική δίωξη. Ο στόχος όπως είπε, πρέπει να είναι πάντοτε αυτοί οι παραβάτες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας ότι αυτή η Αρχή που δεν έχει αυτή την εξουσία, αλλά «έχει ουσιαστικά διακοσμητικό χαρακτήρα».
Πηγή : ΚΥΠΕ