Το Συμβούλιο της Επικρατείας τίμησε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Αθανάσιο Ράντο για τα 42 χρόνια διαδρομής στο χώρο της Δικαιοσύνης

Με μία τιμητική συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος μετά από 42 χρόνια διαδρομής στο χώρο της Δικαιοσύνης αποχωρεί στις 30 Ιουνίου 2020 καθώς αφυπηρετεί από το δικαστικό σώμα. Στην τιμητική συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Κράνης, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, πρώην Πρόεδροι του ΣτΕ, καθηγητές Πανεπιστήμιων των Νομικών Σχολών, δικαστές.

Ο κ. Ράντος στην ομιλία του επισήμανε ότι «δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου». Δεν παρέλειψε ο κ. Ράντος, απευθυνόμενος κατά κανόνα στους νέους δικαστές του ΣτΕ, να επισημάνει ότι «οι θεσμοί από το εσωτερικό τους φθείρονται και όχι από τις, άλλωστε αναπόφευκτες, εξωτερικές επιθέσεις» και προσέθεσε «Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς τον εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και σεις, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον».

Για την δικαστική διαδρομή και το κύρος του κ. Ράντου αναφέρθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, Δημήτρης Σκαλτούνης, Παναγιώτης Ευστρατείου, Μαρία Κωνσταντινίδου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών Νίκος Κλαμαρής και Σπύρος Βλαχόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευθύμιος Αντωνόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος εκ μέρους όλων των δικαστών του ΣτΕ, προσέφερε στον κ. Ράντο ένα πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Οι ομιλητές αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την δικαστική πορεία του κ. Ράντου, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν σε μια λαμπρή σταδιοδρομία, σε έναν αφοσιωμένο κορυφαίο δικαστή, στυλοβάτη του ΣτΕ, σε μια εμβληματική φυσιογνωμία και σε μια χαρισματική προσωπικότητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Lawspot o κ. Ράντος αποτελεί την πρόταση της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος που καλείται να ορίσει Γενικό Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της ΕΕ με βάση τη σειρά πρωτοκόλλου, έπειτα από τη λήξη της θητείας της Βρετανίδας Eleanor Sharpston ως συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ.

Mε πληροφορίες από dikastiko.gr και Lawspot.gr

Print Friendly, PDF & Email