2o Ετήσιο Συνέδριο Μονάδας Δικονομικού Δικαίου

Oι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αστική δικαιοσύνη στην Κύπρο, οι νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση τους στην πολιτική δικονομία και οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (ADR) είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων της ατζέντας του 2ου ετήσιου Συμποσίου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου που θα διεξαχθεί  την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Συμπόσιο προσελκύει αξιωματούχους από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές νομικών σχολών και τεχνοκράτες από Κύπρο και εξωτερικό.

Η Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου και Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας και ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Άννα Πλεύρη και ο Συνδιευθυντής της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Νικόλας Κυριακίδης μιλούν στο dikaiosyni.com για το προσεχές Συμπόσιο, τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος ενώ απαντούν στο ερώτημα σε ποια πορεία βρίσκεται η κυπριακή πολιτική δικαιοσύνη.

Ποια είναι η θεματολογία του φετινού συμποσίου, πότε θα διεξαχθεί και ποιος ο σκοπός του;

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χώρο της δικαιοσύνης στην Κύπρο θα τεθούν επί τάπητος στο προσεχές Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία μετά το Brexit: καθυστερήσεις και ανάγκη για επιτάχυνση, τεχνολογία στη δικαιοσύνη και Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών». Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί εις μνήμην του καθηγητή Κωνσταντίνου Κεραμέως.

Το δεύτερο Ετήσιο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου έχει ως στόχο να συνεισφέρει στο δόκιμο διάλογο γύρω από θέματα δικαιοσύνης με αναλύσεις, συζητήσεις και επιστημονικές μελέτες. Κύρια θέματα της ατζέντας του Συμποσίου είναι μεταξύ άλλων οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αστική δικαιοσύνη στην Κύπρο, οι νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση τους στην πολιτική δικονομία και οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (ADR), οι διασυνοριακές διαφορές στην ΕΕ καθώς και η μετά Brexit εποχή και οι επιπτώσεις της στα θέματα Δικονομικού Δικαίου και διαιτησίας.

Ποιοι θα φιλοξενηθούν στο Συμπόσιο;

Μεταξύ των ομιλητών του Συμποσίου, είναι ο Gilles Cuniberti, καθηγητής Συγκριτικού Δικαίου και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, η Αδαμαντία Μαντά, από τη Γενική Διεύθυνση for Structural Reform Support της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Tigran KarapetyanHead of Transversal Challenges and Multilateral Projects Task Force του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συμμετέχουν επίσης καθηγητές νομικών σχολών και δικηγόροι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Συμπόσιο στηρίζουν τόσο δικηγορικές εταιρίες της Κύπρου όσο και άλλοι φορείς. 

Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ. Χρήστος Κληρίδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδη Ζαννέτου, ο διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Ερωτοκρίτου και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Τι προέκυψε από το περσινό Συμπόσιο και ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Πέρσι έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ θεσμικών παραγόντων, ακαδημαϊκών και δικηγόρων για τους νέους κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας καθώς και για τα προβλήματα των δικαστηρίων, κυρίως τις καθυστερήσεις. Επίσης παρουσιάστηκε μία έρευνα μεταξύ δικηγόρων για την ποιότητα της δικαιοσύνης στην Κύπρο η οποία είχε ενδιαφέρονταν ευρήματα τα οποία προβλημάτισαν όλους τους παίκτες του συστήματος δικαιοσύνης.

Σε ποια πορεία βρίσκεται η κυπριακή πολιτική δικαιοσύνη;

 Είναι γεγονός πως για πολλά χρόνια το σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο έμοιαζε βαλτωμένο σε μία άλλη εποχή και τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο δυσκολευόταν να κάνει βήματα προς τη νέα εποχή. Τα τελευταία χρόνια, με τη γενική παραδοχή ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είναι γεγονός πως γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης όπως είναι η ίδια η λειτουργία των δικαστηρίων, η επίλυση του ζητήματος των καθυστερημένων υποθέσεων, η προσβασιμότητα στα δικαστήρια, η σωστή και χωρίς προβλήματα εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η υλοποίηση της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης, το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων στη Λευκωσία και γενικότερα η ποιότητα του δικαστικού συστήματος.

Μόλις πριν από μερικές μέρες είδαμε όλοι την στάση διαμαρτυρίας των δικηγόρων και την αντίδραση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με αφορμή τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τη διαχείριση καθυστερημένων υποθέσεων (backlog). Προφανώς, τέτοιες εξελίξεις αλλά και η ουσία του προβλήματος δεν συμβαδίζουν ούτε με τα χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου, ούτε με το τι οι πολίτες εκλαμβάνουν ως ένα αξιόπιστο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης αλλά ούτε και με το τι εκλαμβάνουν οι οικονομικοί φορείς, εγχώριοι και ξένοι, ως ένα αποδοτικό σύστημα το οποίο θα επιλύσει τις όποιες διαφορές γρήγορα και αξιόπιστα. Εξ ου και διαχρονικά η κατάταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς δείκτες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές χώρες σε θέματα προώθησης επενδύσεων. Είναι μάλιστα η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, ενόψει και της δρομολογημένης εφαρμογής των νέων κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας τον Σεπτέμβριο του 2023, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την Επιτροπή Dyson και οι οποίοι κατά γενική ομολογία, μπορούν να εφαρμοστούν σωστά μόνο με την αγαστή συνεργασία όλων των παικτών του συστήματος, δικαστών, δικηγόρων και άλλων.

Διαχρονικά είμαστε της άποψης –και έχει αποδειχθεί και στην πράξη- πως τα μεγάλα προβλήματα επιλύονται μέσα από συζήτηση, μελέτη και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών. Στη Μονάδα Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ξεκινήσαμε πέρυσι τη διοργάνωση ενός ετήσιου συνεδρίου που στόχο έχει να καταστεί ο θεσμός στον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της λειτουργίας των δικαστηρίων θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις και τεχνογνωσία. Εκπρόσωποι θεσμών, δικαστές, ακαδημαϊκοί, η δικηγορική κοινότητα ακόμα και φοιτητές νομικής θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από σημαντικά και τρέχοντα θέματα που απασχολούν την νομική κοινότητα.

Πληροφορίες για το Συμπόσιο:

Θέμα: «Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία μετά το Brexit: Καθυστερήσεις και ανάγκη για επιτάχυνση, τεχνολογία στη δικαιοσύνη και Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών»

Ημερομηνία, ώρες και χώρος διεξαγωγής: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ των ωρών 09:00-16:00, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές πατήστε ΕΔΩ

Το Συμπόσιο θα μεταδίδεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση, θα υπάρχει διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο Facebook και στο κανάλι της στο YouTube.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τα κείμενα και τα πορίσματα του θα δημοσιευθούν.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,