Οι αλλαγές στο ηλεκτρονικό χρήμα και στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και η προστασία καταναλωτών τονίστηκαν στη ΓΣ ACIFF

Η ραγδαία αλλαγή που επιτελείται στο χώρο του ηλεκτρονικού χρήματος με την επιδραστική εφαρμογή των νέων μορφών τεχνολογίας, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και η αυξανόμενη σημασία της προστασίας των καταναλωτών, ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Association of Cyprus International Financial Firms (ACIFF).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ACIFF, σε ομιλία του κατά τις εργασίες της ΓΣ, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά δεκάδες σύνεδροι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και οι διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις, για να διασφαλιστεί ότι οι ρυθμιζόμενες οντότητες θα παραμείνουν συμμορφωμένες με τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις και τις διαδικασίες προστασίας των επενδυτών.

Αναφερόμενος στα νέα εργαλεία και την εποπτεία, ο κ. Θεοχαρίδης είπε ότι για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, η Επιτροπή ενισχύει την ικανότητά της να παρακολουθεί και να εντοπίζει κακές πρακτικές μέσω της υιοθέτησης πρόσθετων εργαλείων και της εφαρμογής στρατηγικών που ενισχύουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Ιωάννου αφού ανέλυσε το σύνθετο ρόλο προστασίας των καταναλωτών, σημείωσε ότι η Υπηρεσία εξέτασε «αριθμό καταγγελιών» που αφορούσαν κυρίως αιτήματα απόσυρσης χρημάτων».

Είπε ακόμη ότι η Υπηρεσία ξεκίνησε αυτεπάγγελτη διερεύνηση για τις πληροφορίες που δίδουν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί σε ιστοσελίδες, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ACIFF, Δημήτρης Ταξιτάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εργαστούν όλοι ώστε η Κύπρος να διαφυλαχθεί ως επενδυτικός προορισμός, ενώ ανέφερε ότι η τάση για ενδυνάμωση του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου «είναι παγκόσμια και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι το 2021 υπήρξε ισχυρότερη εποπτεία και αυστηρότερη επιβολή από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ.

«Διοικητικές διαδικασίες για μη συμμορφούμενες πρακτικές έχουν συνεχιστεί, επιχειρήσεις έχουν απαγορευτεί να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και άδειες έχουν ανασταλεί προσωρινά ή ανακληθεί», ανέφερε ο κ. Ταξιτάρης.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω και της πανδημικής κρίσης, το ενδιαφέρον  για επενδύσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και η ζήτηση για ρυθμιζόμενες εταιρείες έχει αυξηθεί παντού, με τις επενδυτικές εταιρείες διαφόρων τύπων, τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ψηφιακές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ACIFF είπε ότι «η μεγάλη εξάρτηση από την τεχνολογία, η ανάπτυξη καινοτόμων και τεχνολογικών λύσεων, τα ευέλικτα και επιχειρηματικά μοντέλα, η ανέπαφη διεξαγωγή εργασιών, οι αδιάλειπτες λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι φθηνότερες και απλούστερες προσφορές υπηρεσιών είναι λίγες μόνο τάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,