Δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Ριζοσπαστικοποίηση των νέων: Το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο» για την ενημέρωση των στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και του κοινού, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΥΔΔΤ) σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό CARDET διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019. Η ημερίδα αποτέλεσε ένα φόρουμ για την παρουσίαση των δεδομένων και προκλήσεων που καταγράφονται σε εθνικό και πανευρωπαϊκό, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη για συστημική δράση, η οποία απαιτεί πολυσχιδή συνεργασία φορέων και Υπηρεσιών, για την πρόληψη του πολυσύνθετου αυτού φαινομένου.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εθνικό Συντονιστή Αντιτρομοκρατίας κ. Ανδρέα Ασσιώτη και τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας κ. Χρήστο Μαυρή, οι οποίοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξήραν τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού. Εν συνεχεία, ο Διευθυντής του CARDET δρ Χαράλαμπος Βρασίδας προέβη σε σύντομη παρουσίαση του έργου του Κέντρου στον εν λόγω τομέα, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Χρήστος Αντωνιάδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εντοπίζει αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για την καταγραφή και διαχείριση ανησυχητικών περιστατικών στον χώρο των σχολείων.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ανδρέας Ανδρέου παρουσίασε το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο για ριζοσπαστικοποίηση, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για τους πυλώνες και τις δράσεις της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Φυλακών κ. Αθηνά Δημητρίου μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνουν για το θέμα, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια παροχής καλών συνθηκών και εκπαιδευτικών ευκαιριών προς τους κρατούμενους, αλλά και στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού για το θέμα.

Κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι λειτουργοί του CARDET παρουσίασαν το έργο και τα αποτελέσματα των ερευνών του Κέντρου στο πεδίο. Η Δρ Ελίζα Πατούρη μίλησε για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που εξήγαγε το Κέντρο μέσα από ποσοτική και ποιοτική έρευνα που διενήργησε με νέους στην Κύπρο και πανευρωπαϊκά. Εν συνεχεία, ο κ. Σάββας Χαραλάμπους προέβη σε παρουσίαση για το πώς το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πεδίο και μέσο ριζοσπαστικοποίησης, δείχνοντας ένα από τα ενημερωτικά βίντεο που το έργο HYPER έχει ετοιμάσει για το θέμα. Ακολούθως, ο Διεθνολόγος και Συνιδρυτής του Geopolitical Cyprus κ. Γιάννης Ιωάννου μίλησε για τις παραμέτρους που οδηγούν κάποια άτομα στη ριζοσπαστικοποίηση και εν τέλει στη συμμετοχή σε τρομοκρατικές και ακραίες οργανώσεις. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή της Λειτουργού Νεολαίας Α’ του ΟΝΕΚ κας Μαρίας Χριστοδούλου, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να καταθέσουν ερωτήματα και απόψεις ως προς τη ριζοσπαστικοποίηση και τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπισή της.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Youth Empowerment and Innovation Project», το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+, ενώ αποτέλεσε ακόμη μια δράση από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την ενημέρωση των στελεχών του αλλά και του κοινού, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email