Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε δήλωση του για τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων αναφέρει ότι η σύσκεψη αφορούσε σε θέματα τρόπων λειτουργίας του Κοινοβουλίου μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ φαίνεται να διατηρούνται οι επιφυλάξεις των κομμάτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτει ότι η συζήτηση που διεξήχθη, ήταν «σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και κλίμα συναίνεσης», τονίζοντας ότι η Βουλή λειτουργεί και οφείλει να λειτουργεί και ως παράδειγμα για τις ευρύτερες υπηρεσίες του κράτους.”
Η Σύσκεψη Αρχηγών πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης.
Από την Προεδρία της Βουλής δεν υπάρχει οτιδήποτε περαιτέρω προς ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε επί της πρόθεσης της Βουλής να τροποποιήσει το Σύνταγμα (27η τροποποίηση) ώστε να μπορεί η Βουλή σε εξαιρετικές και απρόβλεπτες καταστάσεις, μετά από εισήγηση του Προέδρου της, και με απόλυτη πλειοψηφία στη σύνθεση του σώματος να αποφασίζει τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των εργασιών της.
Οι υπηρεσίες της Βουλής ετοίμασαν μετά από οδηγίες του Προέδρου της Βουλής προσχέδιο πρότασης νόμου για τη σχετική τροποποίηση του Συντάγματος. Στην ίδια συνεδρία ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να συγκαλέσει συνεδρία της Επιτροπής ώστε να συζητηθεί η πρόταση νόμου και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και να ετοιμαστεί κείμενο νόμου κοινώς αποδεκτό ώστε με την πρώτη επερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος καθώς για αυτή απαιτείται η θετική ψήφος των δύο τρίτων των Βουλευτών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου συγκάλεσε συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα, η οποία αναβλήθηκε ενόψει της Σύσκεψης Αρχηγών σήμερα Τετάρτη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Συλλούρης κατέθεσε την πρόταση νόμου για την τροποποίηση του Συντάγματος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 13 Μαρτίου για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αλλά επειδή στη προηγηθείσα της 13η Μαρτίου Σύσκεψη Αρχηγών διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής περιορίστηκε να την καταθέσει.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες η προώθηση της πρότασης νόμου συνάντησε αντιρρήσεις κυρίως από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ και λιγότερο από το ΔΗΚΟ. Στη συνεδρία της 3ης Απριλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνίες προέκυψαν σε σχέση με τον καθορισμό και την ψήφιση των νομοθετημάτων με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Άλλες, εξίσου έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη Σύσκεψη Αρχηγών για αίτημα της Κυβέρνησης να ψηφιστεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας συνάντησε επίσης αντιρρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό σώμα υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων 2 δις ευρώ προς τις τράπεζες για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε με την πανδημία. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών και στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής συμφωνήθηκε να διαβιβαστούν οι θέσεις των κομμάτων στον Υπουργό Οικονομικών. Οι προτάσεις διαβιβάστηκαν χθες Τρίτη το πρωί και ως εκ τούτου η Βουλή αναμένει την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για να καθορίσει την επόμενη συνεδρία της.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζήτησε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση να συγκαλέσει συνεδρία της Επιτροπής ώστε η Βουλή να ενημερωθεί για την έκδοση των κυπριακών ομολόγων. Νωρίτερα την ίδια ημέρα και για τον ίδιο λόγο ζήτησε από τον κ. Βότση σύγκληση της Επιτροπής η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου.
Πηγή: ΚΥΠΕ