Η Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 2 αποχές ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται κίνητρο στους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, χωρίς να υφίστανται αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν.
Εναντίον ψήφισε η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου. Αποχή τήρησαν ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, εμπειρογνώμονας αναλογιστής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088, από τους οποίους 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 είναι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αρμόδιο, το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης, στην περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι επιλέξουν να αποχωρήσουν, αναμένεται να φτάσει περίπου στα €50 εκατομ. Ωστόσο, το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στα €107 εκ. για το ίδιο διάστημα, που αντιστοιχούν σε μισθούς και εισφορές που θα κατέβαλλε σε υψηλόμισθους υπάλληλους, ενώ παράλληλα θα μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες προσλήψεις νέων υπαλλήλων. Περαιτέρω, το κόστος από την καταβολή της σύνταξης θα γίνει σε βάθος χρόνου και το κράτος θα καταβάλει άμεσα τα εφάπαξ των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.
Στον νόμο περιλήφθηκαν πρόσθετες ρυθμίσεις που αφορούν την οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση των μελών της αστυνομίας που έχουν σε πίστη τους άδεια ανάπαυσης.
Με τις ίδιες ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο και δεύτερο νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων Νόμος, καταργώντας ρυθμίσεις της ισχύουσας νομοθεσίας που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και εισήχθησαν νέες ρυθμίσεις που αφορούν τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας και τέκνου.
Στη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε ανακριβείς τις τοποθετήσεις Βουλευτών που προηγήθηκαν της δικής του που αναφέρονταν σε κατάργηση της ποινής του 12% για την πρόωρη αφυπηρέτηση. Διευκρίνισε ότι η ποινή είναι 6% για κάθε χρόνο που φεύγει κάποιος υπάλληλος του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου πριν από το όριο αφυπηρέτησης. Απαντώντας σε τοποθετήσεις που ανέφεραν ότι είναι άδικο να αίρεται η ποινή για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά να παραμένει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι δεν είναι αδικία το πέναλτι, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί αυτός που φεύγει στα 63 και αυτός που φεύγει στα 65 να παίρνουν 1.000 ευρώ σύνταξη το μήνα, ανέφερε.
Ακολούθως είπε πως για να αλλάξει οτιδήποτε αφορά τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να γίνει σοβαρή αναλογιστική μελέτη. Μπορεί το πέναλτι να μην ισχύει για όλα τα χρόνια της ζωής του συνταξιούχου, αλλά να αποκαθίσταται σε κάποιο μετέπειτα χρόνο, ή να μειωθεί το ποσοστό του πέναλτι, συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ποινές και τα ποσά των συντάξεων πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί πως θα πρέπει να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης για σκληρά επαγγέλματα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μήνυμα προς την Κυβέρνηση.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το κείμενο του νόμου αποτελεί συμφωνία συνδικαλιστών και Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι θα θέλαμε να ψηφίζαμε αντίστοιχες ρυθμίσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Είπε πως με τον νόμο επιτυγχάνεται κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να πληρώνουν πέναλτι και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει ανάλογες ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες για να αλλάξει το πλαίσιο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, διευκρίνισε επίσης ότι το 12% που αναφέρεται είναι λάθος. Δεν είναι αυτό που ψηφίζουμε, οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν επαγγελματική σύνταξη και εφάπαξ και αυτά αφορά ο νόμος, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι δεν ακουμπούμε τη νομοθεσία των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο κ. Βότσης είπε στη συνέχεια ότι σε βάθος χρόνου το κράτος θα έχει οικονομικό όφελος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα γίνει χρήση του κινήτρου από πολλούς, αλλά σε όσους κάνουν αίτηση εντός 45 ημερών και αφού πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως κάποιες φορές τα πράγματα μοιάζουν όμοια, αλλά δεν είναι. Αφού διευκρίνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν για το επαγγελματικό τους σχέδιο, πρόσθεσε ότι μας συμφέρει να τερματίζεται αυτό το όφελος το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι τα ίδιο ταμείο με το ΤΚΑ, διευκρίνισε περαιτέρω προσθέτοντας πως επιβάλλεται δραστική μεταρρύθμιση στο ΤΚΑ όπως το ΓεΣΥ.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως με το κίνητρο που δίνει ο νόμος θα δημιουργηθεί ευκαιρία στοιχειώδους ανανέωσης στην εκπαίδευση. Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο ΤΚΑ καθώς ένας εργαζόμενος εργάζεται για να συντηρεί ένα συνταξιούχο, συμπλήρωσε ο κ. Γιωργάλλας.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι πολλοί βλέπουν τις πληγές της οικονομικής κρίσης να αποκαθίστανται. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει και με ανάλογη ρύθμιση στον περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο, καθώς αποτελεί θέμα ηθικής. Είναι άδικο να ψηφίζουμε για μια ομάδα εργαζομένων και να αφήνουμε μια άλλη εκτός είπε και δήλωσε ότι επειδή ο νόμος που ψηφίζεται αφορά τη σύζυγο του θα απέχει.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στο νόμο υπάρχουν θετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η εκτίμηση ότι θα συντείνει στην ανανέωση του προσωπικού. Ακολούθως εξέφρασε την άποψη ότι περιέχει τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Παπαγιάννης είπε πως δεν αναφέρουν αν τα 50 εκ. που θα δοθούν ως κίνητρο θα μπορούσαν να δοθούν στους πολεμιστές του 1974. Είπε επίσης πως όποτε ανοίγεται συζήτηση για τις χαμηλές συντάξεις τα τελευταία χρόνια η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι απαιτείται μελέτη. Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για συνταξιοδότηση στο 58ο στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που εκκρεμεί προς συζήτηση.
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων εξέφρασε την άποψη ότι τα νομοσχέδια, αφορούν την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και δεν έπρεπε να συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών. Εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για γενική κατάργηση του πέναλτι στην πρόωρη αφυπηρέτηση. Είπε τέλος ότι χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών σχεδίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ