Στη θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων γενικότερα, προχωρεί η Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελο Βότση, το 2009 και έκτοτε εκκρεμεί. Ωστόσο, κατόπιν επιστολής του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μετά από επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης από τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Γεώργιο Προκοπίου, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με την πρόταση, όσοι αγοράζουν τέτοιες κάρτες, θα πρέπει να καταθέτουν στον παροχέα τα προσωπικά τους στοιχεία πριν ενεργοποιηθεί η κάρτα. Το ίδιο θα ισχύει και όταν η αγορά γίνεται από περίπτερα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης νόμου είναι η αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων, που γίνονται με τη χρήση της ανωνυμίας, την οποία προσφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς επίσης ο περιορισμός ή η εξάλειψη των ενοχλητικών ανώνυμων τηλεφώνων και μηνυμάτων.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τους εισηγητές της πρότασης νόμου , όσο και προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών που ανταποκρίθηκε στην επιστολή του και έθεσε άμεσα το θέμα προς συζήτηση.
Επίσης, ευχαριστίες απηύθυνε προς όλα τα μέλη της Επιτροπής για την εποικοδομητική στάση τους κατά τη σημερινή συζήτηση. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης «η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στις διωκτικές αρχές, ώστε να μπορέσουν να κτυπήσουν το οργανωμένο έγκλημα. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο συμπληρώνει και τις ιδιωτικές παρακολουθήσεις, για τις οποίες ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε, ελπίζοντας ότι θα καταλήξει η συζήτηση σε ένα κείμενο, το οποίο να μπορεί να είναι από όλους αποδεκτό».
Σημείωσε πως τα νομοσχέδια του Υπουργείου του δεν έχουν καμιά κομματική ή πολιτική χροιά, ενώ ευχαρίστησε και για τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων, αφού «με αυτή θα πετύχουμε τους σκοπούς μας», όπως είπε. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι «σ’ αυτή την περίπτωση ο σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε αυτή βούληση που έχουμε, για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει».
Σε ερώτηση για το νόμο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και αν ενδεχομένως αυτός αναπεμφθεί μετά τη ψήφισή του, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «συνταγματικά αυτός που πρέπει να πάρει την απόφαση, για το τι θα γίνει, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχω έντονες προσωπικές απόψεις. Μπορώ να σας πω ότι έχω διαβιβάσει τις απόψεις μου στο νομικό σύμβουλο του κράτους, το Γενικό Εισαγγελέα. Σίγουρα θα πρέπει να τοποθετηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα δώσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ως έχων το συνταγματικό δικαίωμα θα αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό του νομοσχεδίου, όπως αυτό ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, ενημέρωσε πως η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και η Νομική Υπηρεσία είναι ικανοποιημένοι πλέον με το τέταρτο αναθεωρημένο κείμενο, για να προσθέσει πως «είναι ξεκάθαρο ότι όλοι θέλουμε να γίνει κάτι και θα γίνει».
Αναφέρθηκε στο ζήτημα που τέθηκε τότε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το ενδεχόμενο της οικονομικής ζημιάς που μπορεί να είχαν, λέγοντας ότι για τη Βουλή «προέχει η ασφάλεια των πολιτών και τους κράτους και μετά τα κέρδη του οποιουδήποτε».Πρόσθεσε πως έχει ήδη δώσει οδηγίες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εντός 13 ημερών να υποβάλουν τις απόψεις τους, για να σημειώσει ότι εντός 15 ημερών θα ξεκινήσει κατά άρθον συζήτηση του νέου αναθεωρημένου κειμένου.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι το θέμα της ταυτοποίησης προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα στη γενικότερη σφαίρα καταπολέμησης του σοβαρού και του οργανωμένου εγκλήματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην ψήφιση αυτής της πρότασης.Όπως είπε πρέπει να δοθεί ακόμα ένα εργαλείο στην Αστυνομία και στις διωκτικές αρχές για καταπολέμηση το οργανωμένο έγκλημα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης, είπε πως επιτέλους «πρέπει να αγγίξουμε αυτό το θέμα», συμπληρώνοντας ότι είναι «ένα όντως πολύ σοβαρό θέμα και άπτεται πολλών θεμάτων της κοινωνία». Ανέφερε πως το κόμμα του θα δει το τελικό κείμενο που έρθει με πάρα πολλή προσοχή και θα τοποθετηθεί.
Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, εξέφρασε την εκτίμηση πως με τις επαφές που έχει κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επέλθει μια πλειοψηφία στη Βουλή, ενδεχομένως και ομοφωνία, που να στηρίξει αυτή την πρόταση νόμου και να μπορέσει να επιλυθεί το ζήτημα. «Στην Επιτροπή οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να συμφωνούν και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες με την κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου θα βρούμε τις απόλυτα κοινές συνισταμένες για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Πηγή: KYΠΕ