Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Η ηθική και δεοντολογία ως πυξίδα της διοικητικής δράσης», την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 17:30 στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία.
Η Ημερίδα πραγματεύεται ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας σε συνάρτηση με τον ρόλο της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης και την ιδιαίτερη θέση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προβληματισμός και η προσέγγιση των βασικών ερωτημάτων που τίθενται οδηγούν στο καταρχήν συμπέρασμα πως η διοικητική ηθική δεν είναι κάτι στατικό, αλλά μεταβάλλεται και ακολουθεί τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις κάθε εποχής και χώρου.
«Τα τελευταία χρόνια, η διοικητική ηθική απασχολεί τις διοικήσεις πολλών χωρών, τους θεσμούς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Διεθνείς Οργανισμούς, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κακοδιοίκησης, καταπολέμησης της διαφθοράς και βελτίωσης του διοικητικού περιβάλλοντος», σχολιάζει η Δρ Μαρία Στυλιανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και μία εκ των ομιλητών/τριών της Ημερίδας. «Η ηθική κάθε υπαλλήλου δεν είναι αρκετή από μόνη της, χωρίς ένα θεσμοθετημένο ηθικό πολιτικό και διοικητικό σύστημα. Επιδίωξη μέσα από την Ημερίδα είναι να υπογραμμιστεί η ανάγκη ενός κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, για την καθοδήγηση των δημοσίων υπαλλήλων και εν γένει της διοικητικής δράσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσιμες για τη λήψη ορθής απόφασης και την αποφυγή δημιουργίας σύγκρουσης συμφερόντων. Σε αυτό τον κώδικα, θα πρέπει να αποτυπώνονται με σαφήνεια ηθικές αξίες όπως συνέπεια, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, ισότητα και αποτελεσματικότητα, η έλλειψη των οποίων μεταφράζεται σε ηθικό έλλειμμα.»
Την Ημερίδα θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, κ. Στράτης Ματθαίου.
Εισαγωγική παρέμβαση θα κάνειο κ. Νίκος Χρ. Χαραλάμπους, πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και πρώην Επίτροπος Διοικήσεως. Εισηγήσεις στην Ημερίδα θα κάνουν η Δρ Μαρία Στυλιανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, ο κ. Άριστος Τσιάρτας, Επικεφαλής Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και η κ. Νάσια Διονυσίου, Λειτουργός Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Α΄ στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως.
Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει η Δρ Βασιλική Καραγκούνη, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο εδώ (μέχρι 29 Οκτωβρίου). Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22394394.
Η εκδήλωση αναγνωρίζεται ως μη πιστοποιημένο πρόγραμμα για σκοπούς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΕΕ) των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κ.Δ.Π. 386/2017 με 2 μη πιστοποιημένες μονάδες CPD, οι οποίες θα καταχωρηθούν από το Πανεπιστήμιο Frederick στους/στις δικηγόρους που θα έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο στην ολότητά του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Out reach Service
Τηλ. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. ad.mem@frederick.ac.cy
Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:
Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία, και έχει ιστορία 60 ετών στον χώρο της εκπαίδευσης. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.
Προσφέρει περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, και λειτουργεί σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Στα Times Higher Education Impact Rankings 2024, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201- 300 πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο για δεύτερη συνεχή χρονιά.