Το Αμερικανικό THAAD και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται έτι περισσότερο, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2021 και τρεις εβδομάδας μετά την άμεση αντιπαράθεση του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ στον Λίβανο. Μέχρι στιγμής, οι επιθέσεις του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου 2024 με 200 περίπου βαλλιστικούς πυραύλου κατά της επικράτειας του Ισραήλ παραμένουν αναπάντητες και η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση του Ισραήλ, την ίδια στιγμή που μόλις στις 13 Οκτωβρίου 2024 η Χεζμπολλάχ κατάφερε να διατρήσει τον αντιπυραυλικό θόλο του Ισραήλ, καταφέρνοντας ένα από τα πλέον αιματηρά της πλήγματα σε στρατιωτική του βάση στο βόρειο Ισραήλ, με το Ισραήλ να αναμένεται να απαντήσει και σε αυτήν την επίθεση.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο Λίβανο και Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποφάσισαν σε μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική κίνηση να αναπτύξουν μονάδα αντιαεροπορικής / αντιπυραυλικής προστασίας T.H.A.A.D. με Αμερικανούς στρατιώτες στην επικράτεια του Ισραήλ, ενισχύοντας την αντιπυραυλική του προστασία, που δεν λειτούργησε επαρκώς στην τελευταία επίθεση της Χεζμπολλάχ με μη-επανδρωμένα αεροπλάνα και πυραύλους. Αν και εκτιμάται ότι ήδη υπάρχουν μερικές αμερικανικές δυνάμεις στο Ισραήλ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται η παραδοχή για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα με Αμερικανούς στρατιώτες – χειριστές του ιδιαίτερου αντιπυραυλικού συστήματος που είχε αναπτυχθεί στο Ισραήλ στο παρελθόν μόνο σε ασκήσεις (το 2019) και αυτό έχει την δική του σημασία. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ  όπως και άλλες δυτικές χώρες είχαν εμπλοκή και την 1η Οκτωβρίου 2024 στην αναχαίτηση βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν αλλά αυτό ήταν εξ αποστάσεως, μέσω πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εξορμήσεις αμερικανικών αεροσκαφών.

Το ακρωνύμιο του αμερικανικού συστήματος T.H.A.A.D. σημαίνει «Terminal High-Altitude Area Defense» και αποτελεί ένα από τα πλέον εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα στον κόσμο, με το κάθε σύστημα να στοιχίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αυτήν την στιγμή 7 τέτοια συστήματα. Η ανάπτυξη του συστήματος γίνεται μετά την αποτυχία των Ισραηλινών αντιπυραυλικών / αντιαεροπορικών συστημάτων να αποτρέψουν τα χτυπήματα της 13ης Οκτωβρίου 2024 που στοίχιζαν την ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και σε πέραν των 60 τραυματιών, μεταξύ των οποίων και κάποιων σοβαρά. Τονίζεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η ανάπτυξη του T.H.A.A.D. αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιαστήκαν εκ των πραγμάτων στην αντιαεροπορική ομπρέλα του Ισραήλ ή αφορά στην αύξηση της ανησυχίας των ΗΠΑ για ένα ισχυρό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν και ενδεχομένως την έναρξη ενός φαύλου κύκλου περαιτέρω αντιποίνων εκατέρωθεν από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Το σύστημα T.H.A.A.D. κατασκευάζεται από τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin και υποστηρίζεται από προηγμένο ραντάρ της Raytheon. Αποτελείται από 6 εκτοξευτέςτων 8 πυραύλων στον καθένα και απαιτεί πλήρωμα 100 ατόμων για χειρισμό του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το σύστημα T.H.A.A.D. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά μικρού, μεσαίου και μακρούς βεληνεκούς εσω- και εξω-ατμοσφαιρικών απειλών, με βεληνεκές μέχρι τα 200 χιλιόμετρα που χτυπούν απευθείας τους στόχους παρά να εκρήγνυνται πλησίον τους όπως άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη αντιαεροπορική ασπίδα του Ισραήλ που αποτελείται από το «Σιδηρούν Θόλο» για μικρού βεληνεκούς στόχους, την «Σφεντόνα του Δαυίδ» για μακρύτερου βεληνεκούς στόχους και πυραύλους κρουζ και τα συστήματα «Βέλος 1» και «Βέλος 2» για βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται πέραν των 1,000 χιλιομέτρων, θα ενισχύσει δραστικά τις αντιαεροπορικές δυνατότητες του Ισραήλ ενόψει και των αναμενόμενων πληγμάτων κατά του Ιράν. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές όσον αφορά στην υφιστάμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, με την διπλωματία να μην διαφαίνεται να περιορίζει την περαιτέρω πολεμική δράση.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,