Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας απάντησαν σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ, μετά από την πρώτη συνάντησή τους

Σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ απάντησαν σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μετά από τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στη Νομική Υπηρεσία. Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Α. Αγγελίδης, είναι η πρώτη συνάντηση των τριών αξιωματούχων μετά από τον διορισμό του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ερωτηθέντες οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά πόσον «σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα εποχή μετά από μια μακρά περίοδο ρήξης ανάμεσα στην Ελεγκτική και τη Νομική Υπηρεσία», ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να δώσω την εσφαλμένη εντύπωση περί περιόδου ρήξης, με την έννοια της έλλειψης συνεργασίας. Έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου πως ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπήρχαν σε προσωπικό επίπεδο, η όποια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ή το όποιο νομικό ερώτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ερχόταν στη Νομική Υπηρεσία, τύγχανε του δέοντος σεβασμού και της δέουσας αξιολόγησης, ανάλυσης και χειρισμού. Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στην περίοδο των τεσσάρων χρόνων ήρθαν καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, τις οποίες προωθήσαμε. Άρα δεν υπήρξε ποτέ ρήξη στον θεσμό με την έννοια που αναφέρετε, δηλαδή να μην λειτουργούν καθόλου μαζί οι δύο Υπηρεσίες. Το τι έγινε στο παρελθόν δεν αξίζει τον κόπο και δεν θεωρώ ότι πρέπει να το αναλύσουμε σήμερα. Εκείνο το οποίο πρέπει να αναλύσουμε σήμερα με τον διορισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι το θετικό μήνυμα που ανέφερε ο κ. Γενικός ότι, πρόθεση και των τριών μας -και είμαι βέβαιος και των λειτουργών μας- είναι ότι θα υπάρχει πλήρης συνεργασία, πλήρης ανταλλαγή απόψεων και εκεί όπου ενδεχομένως να υπάρχει διαφορετική αντίληψη, θα προσπαθούμε σε επίπεδο ηγεσίας να λύνονται τα προβλήματα.

Σε ερώτηση για την απουσία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή από τη συνάντηση και αν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για την απουσία αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε  πως η συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ήταν «καθαρά συνάντηση γνωριμίας. Ήθελα να έχω συνάντηση -και αυτό είναι που θα κάνω και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα- για να ακούσω από πρώτο χέρι την κάθε Υπηρεσία, χωρίς την παρουσία τρίτου. Σημαντικός ο ρόλος του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, θα αξιοποιηθεί. Απλώς τώρα είναι οι πρώτες συναντήσεις που κάνω και θέλω να ακούσω από όλους, χωρίς να υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις.»

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως δεν συζητήθηκε σημειώνοντας παράλληλα πως η δέσμη των νομοσχεδίων που αφορά στη Νομική Υπηρεσία έχει δοθεί στις Εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας για απόψεις. «Δεν είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε  το θέμα με τον κ. Γενικό Ελεγκτή. Είχα επαφή με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μας εξήγησε τη φιλοσοφία [της μεταρρύθμισης], τουλάχιστον καθόσον αφορά στη Νομική Υπηρεσία. Έχω αναθέσει στην ομάδα των Εισαγγελέων της Νομικής Υπηρεσίας να μελετήσουν τις διάφορες νομοθεσίες που μας έχει δώσει ο κ. Υπουργός και να μας δώσουν σχόλια, και πολύ σύντομα θα του δώσουμε τις απόψεις μας», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μετά από τη συνάντηση που είχαμε τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, ξεκινήσαμε έναν κύκλο επαφών. Αρχίσαμε να διαμορφώνουμε μια άποψη την οποία θα αναφέρω στον κ. Υπουργό. Όμως πρώτα θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Είναι από τα θέματα που δεν προλάβαμε σήμερα. Όμως ναι, θα ήθελα την άποψή του όσον αφορά κυρίως το νομικό κομμάτι, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας πριν απευθυνθώ στον Υπουργό και τους υπόλοιπους.»

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά από την παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή. «Έκανα τα σχόλιά μου πολύ προσεκτικά [δημοσίως τις προάλλες]. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετήσει κάποιος την απόφαση για να δει ακριβώς ποια ήταν τα σημεία τα οποία αποτελούσαν το αίτημα το δικό μας και ποια από αυτά έγιναν δεκτά από το Δικαστήριο. Εκείνο που με λυπεί βλέποντας τα πλείστα σχόλια είναι ότι δεν έγινε κατανοητό από πολύ κόσμο ότι εκείνο το οποίο κρίθηκε από το Συμβούλιο δεν ήταν η επάρκεια, η ικανότητα, ο τρόπος αποκάλυψης σκανδάλων ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό το οποίο  έχει κριθεί ήταν συγκεκριμένα κάποια συμπεριφορά, η οποία, επαναλαμβανόμενη σε αρκετές περιπτώσεις -όπως κρίθηκε από το Συμβούλιο – κρίθηκε ως ανάρμοστη, ικανή να οδηγήσει σε απόλυση. Αυτό κρίθηκε. Σεβαστά τα σχόλια. Σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης, σεβαστά όλα όσα ακούμε. Απλώς θα ήταν καλά κάποιος να διαβάσει προσεκτικά την απόφαση», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ρωτήθηκε ακόμα κατά πόσον ο ίδιος είναι ενήμερος για τη σημερινή σύλληψη οκτώ προσώπων για αδικήματα τρομοκρατίας, με τον ίδιο να απαντά καταφατικά, λέγοντας πως έτυχε ενημέρωσης για την υπόθεση πριν από τη σύσκεψη με τον κ. Παπακωνσταντίνου. «Στο στάδιο αυτό, η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από την Αστυνομία. Θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο. Δεν μπορώ όμως να πω οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τέλος για το αν υπάρχουν αιτήματα από κόμματα και πολίτες για παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να «κλείσει» ο φάκελος σε σχέση με την υπόθεση σύλληψης των Οζ Καραχάν και Γιώργου Τάττη την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως ούτε ο ίδιος ούτε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχουν λάβει μέχρι στιγμής τέτοιο αίτημα. «Δεν έχει έρθει, τουλάχιστον σε μένα προσωπικά, τέτοιο αίτημα. Αν έρθει και όταν έρθει ή σε περίπτωση που ήρθε και το χειρίζεται κάποιος άλλος στην Υπηρεσία, είμαι βέβαιος ότι θα τύχει του ανάλογου χειρισμού με βάση τα ορθά κριτήρια χειρισμού τέτοιων αιτημάτων. Συνήθως τέτοια θέματα ξεκινούν με κάποιας μορφής αίτημα το οποίο έρχεται ενώπιον μας για να εξασκήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Έχω δει τα δημοσιεύματα και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στις εφημερίδες, αλλά δεν έχω υπόψη μου να έχει τεθεί συγκεκριμένο αίτημα. Σίγουρα αν έρθει, θα το χειριστούμε.»

πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,