Ένας χρόνος πολέμου στη Γάζα

Στις 7 Οκτωβρίου 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και της επέμβασης έκτοτε του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος συνεχίζεται, έχοντας μάλιστα επεκταθεί στο γειτονικό Λίβανο, την ίδια στιγμή που έχουμε εμπλοκή και του Ιράν αλλά και άλλων περιφερειακών δρώντων. Η διπλωματία απέτυχε εδώ και ένα χρόνο την επίτευξη κατάπαυσης των εχθροπραξιών και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή είναι τεράστιες και πρωτόγνωρες.

Το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες προχώρησαν σε μια προφανώς ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τουλάχιστον 1,189 θανάτους και απαγωγή 251 Ισραηλινών. Απαντώντας σε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις, το Ισραήλ, κινητοποιώντας περί των 300,000 εφέδρων σε μόλις 48 ώρες, εισέβαλε στη Γάζα – μια στενή παραλιακή λωρίδα με περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους που ήταν αποκλεισμένη από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία, σε μια πολεμική σύρραξη που έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο πέραν των 41,000 ανθρώπων.

Στις 19 Οκτωβρίου 2023, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτοξεύει τους πρώτους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, ενώ παράλληλα στοχεύει εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, από και προς την διώρυγα του Σουέζ, σηματοδοτώντας, ουσιαστικά την αρχή γεγονότων και πρακτικών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, προκαλώντας ανά διαστήματα παγκόσμιες επιπτώσεις λόγω της παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας διά μέσω της Διώρυγας του Σουέζ που αποτελεί την βασικότερη οδό που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.

Περί τα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ, συνεχίζοντας τους μαζικούς βομβαρδισμούς στόχων στην Λωρίδα της Γάζας, ξεκινά τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Μεταξύ 24ης Νοεμβρίου – 1ης Δεκεμβρίου 2023, κηρύσσεται η πρώτη εκεχειρία, κατά την διάρκεια της οποίας απελευθερώνονται 105 όμηροι – κυρίως γυναικόπαιδα – σε ανταλλαγή της απελευθέρωσης 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ. Παράλληλα, επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία έληξε με τις δυο πλευρές να κατηγορούν η μια την άλλη για παραβίαση των όρων της και αμέσως ξεκινούν ξανά οι εχθροπραξίες.

Στις 11 Ιανουαρίου 2024, μια διεθνής συμμαχία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής πραγματοποιεί σειρά επιθέσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη, λόγω της συνεχιζόμενης δράσης του εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις 23 Ιανουαρίου 2024 ο ΟΗΕ αναφέρει για πρώτη φορά ότι ο κίνδυνος λιμού στην Λωρίδα της Γάζας είναι άμεσος, ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2024, το Διεθνές Δικαστήριο σε υπόθεση που τέθηκε ενώπιον του από τη Νότιο Αφρική καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Στις 12 Μαρτίου 2024 ξεκινά η εφαρμογή του Σχεδίου Αμάλθεια, που υλοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούσε την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στην Γάζα. Στις 25 Μαρτίου 2024, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί Ψήφισμα με το οποίο απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τις ΗΠΑ να απέχουν από την υιοθέτησή του, ενώ σε προηγούμενες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν (όπως και η Ρωσία) το δικαίωμα αρνησικυρίας. Αν και το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε, παραμένει άνευ υλοποίησής του.

Την 1η Απριλίου 2024, σε αεροπορικό χτύπημα κατά του Ιρανικού Προξενείου στην Δαμασκό της Συρίας που αποδίδεται στο Ισραήλ, σκοτώνονται μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και ο Διοικητής της επίλεκτης μονάδας Al-Quds στη Συρία και στον Λίβανο, Reza Zahedi. Απαντώντας στο πλήγμα κατά του Προξενείου του στη Δαμασκό, το Ιράν απαντά στις 13 Απριλίου 2024 με την εκτόξευση πέραν των 400 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών γεγονός που σήμανε την πρώτη φορά στην ιστορία που το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει για την επίθεση και οι πλείστοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ με την βοήθεια και των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του στην περιοχή. Το Ισραήλ ανταπάντησε με στοχευμένα χτυπήματα στην περιοχή Isfahan του Ιράν, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εν μέσω διεθνών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ειδικά σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ κατά του πολέμου, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία αναγνωρίζουν στις 22 Μαΐου 2024 το Κράτος της Παλαιστίνης και αν αυτή η κίνηση δημιούργησε μια δυναμική αναγνώρισης και από άλλα κράτη, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν έγινε.

Στις 13 Ιουλίου 2024, ο Mohammed Deif, ηγέτης του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, σκοτώνεται σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα. Ο Deif θεωρείται ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων της 7ης Οκτώβριου 2023. Στις 30 Ιουλίου 2024 το δεξί χέρι του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολλάχ, ο Fuad Shukr σκοτώνεται στα νότια προάστια της Βηρυτού – ο Shukr θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις της Χεζμπολλάχ στις 27 Ιουλίου 2024 κατά των Υψωμάτων Γκολάν που προκάλεσαν τον θάνατο 12 και των τραυματισμό 19 Ισραηλινών, παιδιών και εφήβων.

Η 31η Ιουλίου 2024 είναι ημερομηνία ορόσημο αφού ο Ismail Haniyeh, ο ηγέτης του πολιτικού τμήματος της Χαμάς, σκοτώνεται σε έκρηξη στην Τεχεράνη όπου βρέθηκε για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ιράν. Η Χαμάς, πέραν των απωλειών άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της, πλέον χάνει και τον πολιτικό της ηγέτη.

Στις 25 Αυγούστου 2024 η Χεζμπολλάχ εξαπολύει μια σημαντική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο απαντά στον θάνατο του Shukr την 30η Ιουλίου 2024. Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, και πλέον εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αυτήν την φορά μαζικά στον Λίβανο, μεταξύ της 17ης – 18ης Σεπτεμβρίου 2024, χιλιάδες βομβητών (pagers / beepers / walkie-talkies) που ανήκαν και χρησιμοποιούνταν από μέλη της Χεζμπολλάχ εκρήγνυνται σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες. Το Ισραήλ ανακοινώνει ένα νέο στόχο στον πόλεμο: την επιστροφή 60,000 Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους λόγω των πληγμάτων της Χεζμπολλάχ στο βόρειο τμήμα του. Έκτοτε η κατάσταση με την Χεζμπολλάχ εκτραχύνεται, εισάγοντας την σύγκρουση σε νέα δεδομένα, με την ανταλλαγή των πυρών εκατέρωθεν να εντείνεται.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφηκε ακόμη ένα ορόσημο με τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολλάχ, Hassan Nasrallah μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού που προκάλεσε γενικότερο πανικό. Ο Νασράλα θεωρείται από τους πλέον εμβληματικούς ηγέτες στον Σιητικό κόσμο και ο θάνατός του τεράστιο πλήγμα για την Χεζμπολλάχ. Το Ιράν απαντά με εκτόξευση πέραν των 200 βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου 2024, το Ισραήλ προχωρεί σε χερσαία επέμβαση στον Λίβανο, γεγονός που αλλάζει άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον μαινόμενο πόλεμο και στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,