Στις 10/9 ξανά ενώπιον Ανωτάτου η οικογένεια του Θ.Νικολάου για την ένστασή της στο αίτημα Π.Σταυριανού

Στις 10 Σεπτεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου όλες οι πλευρές, σε σχέση με το αίτημα του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, o οποίος καταχώρησε αίτηση με την οποία επιδιώκει την ακύρωση του πορίσματος της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισμό και όχι από εκούσια πτώση εξ ύψους.

Σήμερα όλες οι πλευρές παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε χρόνο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, ώστε να καταχωρίσουν την ένστασή του οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν εκ νέου ενώπιον του όλες οι πλευρές, ώστε να δοθούν οδηγίες για ακρόαση και αγορεύσεις επί των θέσεων τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινή διαδικασίας οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ζήτησαν χρόνο για να υποβάλουν την ένστασή τους στο αίτημα Σταυριανού και έκαναν λόγο για «πολλά και ιστορικά γεγονότα».

Τόνισαν ότι αν και θέλουν να προχωρήσει τάχιστα η υπόθεση, εντούτοις, πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν σωστά τις νομικές τους θέσεις.

Δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα του ιατροδικαστή η ΝΥ

———-

Τη Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, και οι δικηγόροι Έλλη Παπαγαπίου και Χρίστια Κυθραιώτου. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα του ιατροδικαστή, ανεξαρτήτως εάν η Νομική Υπηρεσία «εντόπισε σοβαρά νομικά σφάλματα» στην κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η απόφαση να μην προσφύγουμε για ακύρωση του πορίσματος δεν στηρίζεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με την νομική πτυχή, παρόλο που εντοπίζονται σοβαρά νομικά σφάλματα στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν προτίθεται να υποβάλει ένσταση, ωστόσο, δήλωσε πως η Νομική Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση του δικαστηρίου να επιχειρηματολογήσει εάν κριθεί αναγκαίο.

«Σύγκρουση συμφέροντος» ανέδειξε η οικογένεια του Θανάση

—————-

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Νίκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στη στάση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση τόσο με την υπόθεση γενικότερα, όσο και κατά την Θανατική Ανάκριση.

Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφέροντος», λέγοντας πως η θέση του Γενικού Εισαγγελέα έχει διαφανεί κατά τη θανατική ανάκριση.

Είπε πως θέση του είναι ότι σε αυτή την υπόθεση, αλλά και κατά την θανατική ανάκριση, η Νομική Υπηρεσία «είχε υποστηρίξει με πάθος» τη θέση ότι το πόρισμα του αιτητή (Πανίκου Σταυριανού) ήταν το ορθό και, μάλιστα, η ίδια η Νομική Υπηρεσία -υποστήριξε- μιλούσε ως ανεξάρτητος θεσμός και όχι ως κατηγορούσα Αρχή.

«Βάσει της αρχής της αμεροληψίας, εφόσον έχει διαφανεί η θέση της κατά τη θανατική ανάκριση δεν είναι ένα αμερόληπτος θεσμός. Δεν υπάρχει πιο ανεξάρτητος θεσμός από τον Γενικό Εισαγγελέα, όμως, πήρε θέση», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Από την πλευρά του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο πως ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα «δεν είναι να μπαίνει σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε διάδικο», σημειώνοντας ότι δεν θα μπει σε οποιαδήποτε άλλη ουσία.

Π.Σταυριανός: «Όταν τελειώσει η διαδικασία θα μιλήσω»

———–

Εξερχόμενος του δικαστηρίου, ο αιτητής Πανίκος Σταυριανός, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στην παρούσα φάση δεν έχει να πει οτιδήποτε.

«Όταν τελειώσει η διαδικασία», είπε, «τότε θα μιλήσω επιτέλους».

Η διαδικασία στις 10 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στις 11:00.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,