Οι πρώτες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε στο Στρασβούργο μεταξύ 16ης και 19ης Ιουλίου 2024, έχοντας στην ημερήσια διάταξη ολομέλειας σημαντικότατα θεσμικά θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως, για παράδειγμα, την έγκριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ψήφιση της Προέδρου και Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κατανομή των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά στην εκλογή της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου 2024 με υποψήφιες την Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) και την Irene Montero (Αριστερά, Ισπανία). Η κα. Μέτσολα επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία 562 ψήφων έναντι 61 της κας Μοντέρο σε σύνολο 699 από τους 720 Ευρωβουλευτές και με 76 λευκές ή άκυρες ψήφους και το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που απαιτείτο να ήταν 312. Η εκλογή της κα. Μέτσολα είναι, σύμφωνα με τον διαδικαστικό κανονισμό Αρ. 19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για 2.5 χρόνια, ως επίσης και για τους Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με δημόσιες πληροφορίες, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Κώστας Μαυρίδης και Γεάδης Γεάδη ψήφισαν την κα. Μέτσολα, ο Γιώργος Γεωργίου την κα. Μοντέρο και ο Φειδίας Παναγιώτου ψήφισε λευκό / αποχή. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 16ης Ιουλίου 2024 εκλέχθησαν οι 14 Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (11 στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας και 3 στον δεύτερο και τελικό) και οι 5 Κοσμήτορες (σε 2 γύρους ψηφοφορίας), ως ακολούθως: Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία), Ewa Kopacz (ΕΛΚ, Πολωνία), Esteban Gonzalez Pons (ΕΛΚ, Ισπανία), Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία), Pina Picierno (Σοσιαλιστές, Ιταλία), Victor Negrescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), Martin Hojsik (Renew, Σλοβακία), Christel Schaldemose (Σοσιαλιστές, Δανία), JaviLopez (Σοσιαλιστές, Ισπανία), Sophie Wilmes (Renew, Βέλγιο), Nicolae Stefanuta (Πράσινοι, Ρουμανία), Roberts Zile (Συντηρητικοί, Λετονία), Antonella Sberna (Συντηρητικοί, Ιταλία), Younous Omarjee (Αριστερά, Γαλλία)•Κοσμήτορες: Andrey Kovatchev (ΕΛΚ, Βουλγαρία), Marc Angel (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), Miriam Lexmann (ΕΛΚ, Σλοβακία), Fabienne Keller (Renew, Γαλλία), Kosma Zlotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία).

Στις 18 Ιουλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε με απόλυτη πλειοψηφία την Ursula von der Leyen ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 401 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 22 ψήφους λευκές ή άκυρες. Παρουσιάζοντας το όραμά της για την επόμενη πενταετία, η κα. von der Leyen αναφέρθηκε στις βασικές της πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν μια νέα «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία», τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας για την τόνωση της καινοτομίας, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Ασπίδας Δημοκρατίας» για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της ενημέρωσης και των παρεμβάσεων από τρίτες δυνάμεις και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση του κόστους στέγασης. Όσον αφορά τους Επιτρόπους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την δημιουργία τεσσάρων νέων χαρτοφυλακίων – Άμυνας, Στέγασης, Μεσογείου και Διαγενεακής Δικαιοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, τέλος, ψήφισμα στήριξης προς την Ουκρανία τα βασικά σημεία του οποίου αφορούν στην ανάληψη ενεργού δράσης για τη συνέχιση της διεθνούς στήριξης προς την Ουκρανία, την παροχή στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα και με οποιαδήποτε μορφή χρειάζεται, την καταδίκη της πρόσφατης επίσκεψης του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orban στη Μόσχα και τη διατήρηση και επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 47 αποχές.

Προς ενημέρωση και για σκοπούς διαφάνειας, παρατίθενται πιο κάτω σχετικοί πίνακες που αφορούν στη στάση των Κύπριων Ευρωβουλευτών στις συνολικά 23 ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για σκοπούς σύγκρισης, παρατίθεται στο τέλος η στάση των Ευρωβουλευτών του Λουξεμβούργου, που κατέχει επίσης έξι θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι συγκρίσιμο με την Κύπρο:

Αποτελέσματα ψηφοφοριών 17ης Ιουλίου 2024, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ψήφοι Κύπριων Ευρωβουλευτών):

23 ψηφοφορίες

1: Wednesday’s Agenda – Request from The Left group

2: Wednesday’s Agenda – Request from the PfE Group

3: The need for the EU’s continuous support for Ukraine: 20 Τροπολογίεςκαι 3.21. ΤελικόΚείμενο:

+ (Υπέρ) – (Εναντίον) 0 (Αποχή)
1 Μαυρίδης
2 Παναγιώτου
3.1. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης, Γεωργίου Παναγιώτου
3.2. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα Παναγιώτου, Γεωργίου
3.3. Γεωργίου Γεάδη, Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Παναγιώτου
3.4. Γεωργίου Γεάδη, Μαυρίδης Παναγιώτου, Φουρλάς
3.5. Φουρλάς, Μαυρίδης, Γεωργίου Παναγιώτου
3.6. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης, Γεωργίου Γεάδη Παναγιώτου
3.7. Φουρλάς, Μαυρίδης, Γεωργίου Γεάδη Παναγιώτου
3.8. Χατζηπαντέλα Γεάδη, Φουρλάς, Μαυρίδης, Γεωργίου Παναγιώτου
3.9. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα Μαυρίδης, Γεωργίου Παναγιώτου
3.10. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Γεωργίου Παναγιώτου
3.11. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Γεάδη, Γεωργίου Παναγιώτου
3.12. Χατζηπαντέλα Γεάδη, Γεωργίου Παναγιώτου
3.13. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Γεάδη, Γεωργίου Παναγιώτου
3.14. Γεάδη, Φουρλάς, Χατζηπαντέλα Γεωργίου Παναγιώτου
3.15. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα Γεωργίου Παναγιώτου
3.16. Γεωργίου Γεάδη, Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Παναγιώτου
3.17. Γεωργίου Φουρλάς, Χατζηπαντέλα Παναγιώτου, Γεάδη
3.18. Γεωργίου Γεάδη, Μαυρίδης Παναγιώτου, Φουρλάς, Χατζηπαντέλα
3.19. Γεωργίου Γεάδη, Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Παναγιώτου
3.20. Φουρλάς, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης, Γεωργίου Παναγιώτου
3.21. Γεάδη, Χατζηπαντέλα, Μαυρίδης Γεωργίου Παναγιώτου

Υπέρ / Κατά / Αποχή-Λευκό: Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16-19/7/2024 (Κύπριοι Ευρωβουλευτές με σειρά εκλογής):

23 ψηφοφορίες:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΦΟΥΡΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ’’ΠΑΝΤΕΛΑ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΕΑΔΗ
+ (Υπέρ) 0 11 10 12 9 2
– (Εναντίον) 0 6 10 5 8 11
0 (Λευκό) 22 2 1 1 0 1
ΣΥΝΟΛΟ 22 19 21 18 17 14

M.O. Ψηφοφορίας: 18.5

Μ.Ο. Υπέρ: 7.3

Μ.Ο. Εναντίον: 30.8

Μ.Ο. Λευκό: 26.2

Υπέρ / Κατά / Αποχή-Λευκό: Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16-19/7/2024 (Λουξεμβούργο Ευρωβουλευτές):

23 ψηφοφορίες:

ANGEL (S&D) KARTHEISER (ECR) CHRISTOPHE (EPP) WISELER-LIMA (EPP) GOERENS (RENEW) METZ (VERTS/ALE)
+ (Υπέρ) 14 2 15 15 12 18
– (Εναντίον) 9 7 8 8 11 3
0 (Λευκό) 0 0 0 0 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 23 9 23 23 23 21

Μ.Ο. Ψηφοφορίας: 20.3

Μ.Ο. Υπέρ: 61

Μ.Ο. Εναντίον: 43.5

Μ.Ο. Λευκό: 0

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,