Διάλεξη με θέμα τις εξελίξεις στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο από το 1974 μέχρι σήμερα διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) για να τιμήσει τη μνήμη του Επαρχιακού Δικαστή Χρίστου (Τάκη) Χατζηνικολάου ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους σε συνθήκες αιχμαλωσίας τον Αύγουστο του 1974 και συμπεριλαμβανόταν μαζί με τους άλλους 8 Γιαλουσίτες με τους οποίους είχαν συλληφθεί, στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι το 2007 όταν τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο τ/κ χωριό Γαλάτεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
Ο Δικαστής Τάκης Χατζηνικολάου υπήρξε σύζυγος της ηρωικής Αγνής Χατζηνικολάου, εμβληματικής μορφής του κινήματος των μανάδων και γυναικών των αγνοουμένων, η οποία απεβίωσε τον Ιούνιο του 2015.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Αλέξανδρος Παναγιώτου, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ Μιχάλης Βορκάς και μέλη του ΔΣ, ο Δικαστής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου Ηλίας Γεωργίου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Πεζικού Παναγιώτης Κεραμιδάς και η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου Μαρία Μορφή, αλλά και πληθώρα μελών της νομικής κοινότητας της Κύπρου, δικαστές, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι και φοιτητές Νομικής.
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση οι Βασίλειος Ζαλίδης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Οι εξελίξεις στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο από το 1974 μέχρι σήμερα) και ο Νικόλας Κωνσταντινίδης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας (Ο Χρίστος Χατζηνικολάου, 1939-1974, στην υπηρεσία της πατρίδας και της δικαιοσύνης). Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, αλλά και ο γιός του Τάκη Χατζηνικολάου, Δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου και ο συμφοιτητής και φίλος του αδικοχαμένου Δικαστή, Δικηγόρος Πανίκος Σωτηρίου.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης υπέδειξε ότι ο Χρίστος, ο συνάδελφος που πρόωρα χάθηκε μαζί με τους συμπατριώτες του αλλά και με χιλιάδες άλλους Κύπριους δεν χάθηκε χωρίς λόγο και χωρίς σκοπό, καθώς ο λόγος και ο σκοπός ήταν ανώτεροι, ήταν το χρέος προς την πατρίδα και τις παναθρώπινες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου. Για να προσθέσει πως η θυσία των ηρώων του ‘74 ήταν είναι και παραμένει στις ψυχές μας, ως μια θυσία επιβίωσης και διατήρησης της ατομικής, συλλογικής, κοινωνικής και πολιτικής ταυτότητας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ακόμη ότι η ηρωική σύζυγος, «μητέρα και πατέρας των δύο παιδιών του Χρίστου», δεν υπολείπεται μνείας. «Δυσβάσταχτο το βάρος της απώλειας αλλά και συνάμα της συνέχισης και αποδοχής μιας νέας σκληρής πραγματικότητας. Κι όμως η μνήμη του αδικοχαμένου πατέρα, το παράδειγμα για τα παιδιά της και η συνέχιση του αγώνα για ανεύρεση των οστών του Χρίστου και τόσο άλλων αγνοουμένων ήταν η πρώτη και τελευταία σκέψη της Αγνής Χατζηνικολάου», τόνισε.
Και πρόσθεσε πως η μνήμη του Χρίστου Χατζηνικολάου «θα είναι πάντα για μας αφετηρία για τις θυσίες όλων των απλών ανθρώπων και υπενθύμιση της συλλογικής ευθύνης τόσο της Πολιτείας όσο και καθενός και καθεμίας από εμάς για συνέχιση του αγώνα της επανένωσης και της απόδοσης τιμών σε όσους έδωσαν το πολυτιμότερο όλων, τη ζωή τους για την πατρίδα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών Κύπρου Αλέξανδρος Παναγιώτου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η δολοφονία του Δικαστή Χατζηνικολάου έγινε λόγω της ιδιότητας του ως Δικαστή και εκπροσώπου του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως αποτέλεσμα του σεβασμού και της εκτίμησης που έχαιρε στον πληθυσμό της Καρπασίας λόγω αυτής του της ιδιότητας και του έντιμου χαρακτήρα του.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών ανέφερε επίσης πως στην Κύπρο οι κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου παραβιάστηκαν βάναυσα από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. «Ήταν σταθερή και σκόπιμη η πρακτική του τουρκικού στρατού αλλά και των τ/κ παραστρατιωτικών ομάδων, για παραβίαση βασικών κανόνων του ανθρωπιστικού δικαίου» είπε, εξηγώντας ότι η τακτική αυτή αποσκοπούσε στη μαζική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και στον εκφοβισμό του άμαχου πληθυσμού στις καταληφθείσες περιοχές με τους βιασμούς γυναικών, καθώς και τους μαζικούς εκτοπισμούς και εκτελέσεις αμάχων και άοπλων αιχμαλώτων.
Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ακόμη ότι η Ένωση Δικαστών Κύπρου στο πλαίσιο της διεθνούς της δραστηριότητας δεν παραλείπει να αναδεικνύει τη δολοφονία του Δικαστή Χατζηνικολάου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, πρόσφατα μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, στη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών όπου συζητήθηκαν παρόμοιες συμπεριφορές στην Ανατολική Ουκρανία εναντίον Ουκρανών Δικαστών, ως επίσης εναντίον Αρμένιων Δικαστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ένωση Δικαστών άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι και στην Κύπρο υπήρξε η περίπτωση δολοφονίας του Δικαστή Χατζηνικολάου λόγω της δικαστικής του ιδιότητας.
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ ΜΙχάλης Βορκάς ανέφερε ότι ο ΠΔΣ τιμά την ηρωική θυσία ενός ανθρώπου της δικαιοσύνης, του Δικαστή και αγωνιστή της ελευθερίας Χρίστου Χατζηνικολάου, που η μοίρα του επιφύλασσε φρικτό θάνατο από χέρια βάρβαρων, πνίγοντας στο πένθος όχι μόνο την οικογένεια του αλλά και τον νομικό κόσμο της Κύπρου και ολόκληρο τον Ελληνισμό γενικότερα.
Ο κ. Βορκάς αναφέρθηκε στις συνθήκες αιχμαλωσίας και δολοφονίας του Τάκη Χατζηνικολάου και των άλλων Γιαλουσιτών τον Αύγουστο του 1974 στο χωριό Γαλάτεια, λέγοντας ότι δεν εκτιμήθηκε καν από τους φονιάδες το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν ανθρωπιστική παρέμβαση του Δικαστή Χατζηνικολάου είχαν απελευθερωθεί δεκάδες Τούρκοι κρατούμενοι.
«Δικαστή Χρίστο Χατζηνικολάου, ο δικηγορικός κόσμος της Κύπρου κλείνει ευλαβικά το γόνυ και τιμά τη μνήμη και τη θυσία σου, η οποία σε κατέταξε στο πάνθεο των αθανάτων σας άλλο ένα υπερήφανο απόγονο των Ελλήνων» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Βορκάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσης ότι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΠΔΣ έχει αναρτηθεί η φωτογραφία του Χρίστου Χατζηνικολάου στα γραφεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας, Νικόλας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του Τάκη Χατζηνικολάου από τη γέννηση του στη Γιαλούσα στις 11 Απριλίου 1939, στη φοίτηση του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε και πλούσια δράση στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, δράση που συνέχισε και μετά την αποφοίτηση του με αποτέλεσμα να συλληφθεί αρκετές φορές και κρατηθεί ως πολιτικός κρατούμενος με τον αριθμό D.P. 2234, τις σπουδές του στη Νομική του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, το γάμο του το 1964 με την ηρωική σύζυγο του Αγνή, τη συμμετοχή του το 1970 στην ίδρυση του Προοδευτικού Κόμματος, την είσοδο του στο δικαστικό Σώμα στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 μέχρι την άνανδρη δολοφονία του τον Αύγουστο του 1974, αλλά και μετέπειτα, τις προσπάθειες για εξακρίβωση της τύχης του και την ανακάλυψη τελικά των οστών του σε ομαδικό τάφο το 2007 στη λίμνη της Γαλάτειας.
Υπενθύμισε ότι στις 27 Ιουλίου, 2007 τα οστά του Δικαστή κηδεύτηκαν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς και έκτοτε αναπαύονται στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας κατόπιν ευγενούς άδειας – ένεκα τιμής και κατ` εξαίρεσιν – του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο Χρίστος Χατζηνικολάου είναι το μοναδικό μέλος της νομικής κοινότητας της Κύπρου που έχασε τη ζωή του κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974 σε ηλικία μόλις 35 ετών.
Και τόνισε πως στο σύντομο πέρασμα του, έπραξε πολλά για τον τόπο και τους ανθρώπους του. «Υπήρξε σε όλους του αγώνες της πατρίδας παρών. Πάντα εκεί. Στην πρώτη γραμμή» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικαστές και δικηγόροι, οι συνάδελφοι και επαγγελματικοί απόγονοι του, «είμαστε περήφανοι για την παρακαταθήκη που μας αφήνει και το παράδειγμα του θα αποτελεί φάρος, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι».
«Η θύμηση του ας μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της εποχής μας. Χρίστος Χατζηνικολάου. Στην υπηρεσία της πατρίδας και της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.
Ο Δρ. Βασίλειος Ζαλίδης, Αξιωματικός Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και Ακαδημαϊκός Υπότροφος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών, Δίκαιο του Πολέμου) παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο από το 1974 μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου με έμφαση στο πεδίο εφαρμογής αυτού του Δικαίου και στο Δίκαιο της Κατοχής το οποίο συνεχίζει θεωρητικά να εφαρμόζεται στην Κύπρο.
Ο κ. Ζαλίδης ανέφερε πως 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο παραμένει επίκαιρο, προσθέτοντας πως στην εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σημαντικό ρόλο παίζει πλέον η ταχύτητα και ο τρόπος με το οποίον διαδίδεται η πληροφορία ως αποτέλεσμα και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Όπως ο ρυθμός και τρόπος διάδοσης των πληροφοριών έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, κάτι το οποίο δεν ίσχυε 50 χρόνια πριν.
Εξήγησε επίσης πως το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξακολουθεί να ισχύει και στον πόλεμο, ως συμπληρωματικό των διατάξεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και πως όπου το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, υπερισχύει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ως ειδικότερο δίκαιο.
Ειδικότερα για τις συνθήκες δολοφονίας του Δικαστή Χρίστου Χατζηνικολάου και των υπόλοιπων Γιαλουσιτών ο Δρ. Ζαλίδης εξήγησε ότι τόσο ο στρατιώτης που εκτέλεσε τους αιχμαλώτους ακόμα και αν λειτούργησε κατόπιν εντολής είναι ποινικά υπόλογος, όπως είναι και ο Διοικητής του όπως και αυτοί που έδωσαν τις εντολές και επέτρεψαν να γίνουν αυτές οι εκτελέσεις.
«Είναι ξεκάθαρο το τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και δεν χωρεί καμία αμφιβολία» είπε.
Ο φίλος και συμφοιτητής του Χρίστου Χατζηνικολάου δικηγόρος Πανίκος Σωτηρίου σημείωσε πως ο μακαριστός Χρίστος Χατζηνικολάου ήταν ο πρώτος Ελληνοκύπριος που εισήλθε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τον Σεπτέμβριο του 1959 και ο πρώτος που αποφοίτησε.
Είπε ακόμη για τον Χρίστο Χατζηνικολάου ότι ήταν ένα σπουδαίος αγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα από τη φοίτηση του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο με ενεργό συμμετοχή του αλλά και σύλληψη του στα γεγονότα της Σεβερείου Βιβλιοθήκης καθώς και με συμμετοχή στον αγώνα της ηρωικής Καρπασίας υπό τον εμβληματικό τομεάρχη Φώτη Παπαφώτη.
Αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία του συνάντηση με τον Χρίστο Χατζηνικολάου την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία κατά την οποία συνέστησε στον Τάκη να μετακινηθεί από τη Γιαλούσα μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
«Όταν έμαθα το τραγικό τέλος του Τάκη και ότι η ανταπόδοση της βοήθειας που έδωσε προς συλληφθέντες Τ/κ ήταν να τον συλλάβουν και αργότερα να αγνοείται μέχρι και το 2007 που βρέθηκαν τα οστά του και οι αποδείξεις του τρόπου του θανάτου του είχα τύψεις που δεν επέμενα στην πίεση μου να μετακινηθεί από τη Γιαλούσα» είπε.
Τέλος ο γιός του Χρίστου Χατζηνικολάου, Σπύρος Χατζηνικολάου, αφού ευχαρίστησε τον ΠΔΣ και τον Πρόεδρο του Μιχάλη Βορκά για την τιμητική και συγκινητική εκδήλωση, ανέφερε ότι ο πατέρας του αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης και στον αγώνα για την ευόδωση των οραμάτων της γενιάς του για την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό και την Ένωση με την Ελλάδα.
Για να προσθέσει πως δυστυχώς ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, οι διεθνείς γεωπολιτικές πραγματικότητες τις οποίες η πλευρά μας υποτίμησε καθώς και οι ερασιτεχνισμοί και τα λάθη όσων είχαν θέσεις ευθύνης στην πλευρά μας, οδήγησαν τα πράγματα στη χειρότερη δυνατή κατάληξη για τον Ελληνισμό της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ο Σπύρος Χατζηνικολάου συνέστησε στους νεαρούς δικηγόρους που μαζικά παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, να μελετήσουν την ιστορία εκείνων των ταραγμένων χρόνων, υποδεικνύοντας πως «η μελέτη της ιστορίας των χρόνων εκείνων, εκτός από φόρο τιμής προς τους νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους αυτού του νησιού, είναι επίσης αποκαλυπτική ως προς τις ρίζες της σημερινής κακοδαιμονίας μας».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΠΔΣ παρέδωσε εξάλλου χρηματική εισφορά του ΠΔΣ προς τη Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, εις μνήμην του Χρίστου Χατζηνικολάου, για την ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
πηγή: ΚΥΠΕ