Η Σχολή Δικαστών Κύπρου, στο πλαίσιο της αρχικής κατάρτισης των νεοδιορισθέντων Δικαστών, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 21 και 28 Μαρτίου τα σεμινάρια με θέμα «Δικαστική Δεοντολογία και Ηθική» και «Δικαστικές Δεξιότητες (Judgecraft)» αντίστοιχα.
Χαιρετισμό κατά την έναρξη των Σεμιναρίων απηύθυνε ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων Δικαστών, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια από τον διορισμό τους, σε συγκεκριμένα θέματα γενικού ενδιαφέροντος «τα οποία θεωρούνται ότι είναι πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητα του δικαστή, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική του ζωή και βοηθούν τον δικαστή να αποκτήσει επαγγελματικές δεξιότητες και αξίες, οι οποίες συμπληρώνουν τη νομική του εκπαίδευση».
Εκπαιδευτές στο Σεμινάριο «Δικαστική Δεοντολογία και Ηθική» ήταν η κα Λένα Δημητριάδου, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι Πρόεδροι Επαρχιακών Δικαστηρίων κ. Άγγελος Δαυίδ και κα Μαρίνα Παπαδοπούλου. Οι παρουσιάσεις της κας Δημητριάδου και του κ. Δαυίδ αφορούσαν τον «Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς» και τον «Μη Δεσμευτικό Οδηγό για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από Δικαστές» που εκδόθηκε από το United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), αντίστοιχα, με την κα Παπαδοπούλου να επικεντρώνεται στο θέμα της «Μη Συνειδητής Προκατάληψης σε σχέση με το Φύλο».
Στο Σεμινάριο «Δικαστικές Δεξιότητες (Judgecraft)» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις έννοιες της «Μη Συνειδητής Προκατάληψης» από τον κ. Μιχάλη Αμπίζα και της «Δικαστικής Αντοχής» από την κα Μαρίνα Παπαδοπούλου, οι οποίοι είναι Προέδροι Επαρχιακών Δικαστηρίων, καθώς επίσης και να συμμετάσχουν στην ομαδική άσκηση με θέμα «Πόσο Πιθανόν είναι το Πιθανόν;» που παρουσίασε ο κ. Σταύρου Σταύρος, επίσης, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου. Η τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου περιλάμβανε εκφώνηση προφορικής απόφασης (ex-tempore judgement), με βασικό ομιλητή τον κ. Νικόλα Σάντη, Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκπαιδευτή τον κ. Σταύρο Σταύρου.
Όλες οι ενότητες περιλάμβαναν διαδραστικό κομμάτι, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ενδιαφέρουσες ασκήσεις και συζητήσεις, τόσο σε μικρές ομάδες υπό την επίβλεψη Συντονιστών, όσο και στην ολομέλεια (plenary) και να εξοικειωθούν με τα θέματα του Σεμιναρίου.
To Σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών