Συνεχίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, με την ακροαματική διαδικασία να μεταφέρεται στις 26 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το Δικαστήριο θα αποφασίσει επί της προδικαστικής ένστασης του δικηγόρου των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργου Παπαϊωάννου, περί ανυπαρξίας έγκυρου νόμου στον οποίο στηρίζονται οι κατηγορίες, που βαραίνουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Bουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο ο κ. Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων προδικαστικών ενστάσεων που υπέβαλε, έθεσε θέμα «ανυπαρξίας έγκυρου νόμου», λέγοντας ότι οι κατηγορίες τις Νομικής Υπηρεσίας στηρίζονται «σε μη έγκυρο νόμο», ενώ ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας για τους πελάτες του.
Στο μεταξύ, κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία δόθηκε αναβολή μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, ώστε να είναι παρόντες όλοι οι κατηγορούμενοι στη σημερινή δικάσιμο, κατά την οποία τέθηκε εκ νέου από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, θέμα που αφορά στο χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών, μέχρι τη λήξη της υφιστάμενης σύνθεσης του Κακουργιοδικείου.
Ο κ. Αγγελίδης, όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο, επανήλθε και σήμερα στο θέμα της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου μετά τις 30 Ιουνίου του 2023, σημειώνοντας ότι η κατηγορούσα Αρχή «έχει καθήκον να διαφυλάξει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έθεσε εκ νέου το θέμα για προβληματισμό, στην παρουσία αυτή τη φορά και του κατηγορουμένου στην υπόθεση, του Δικηγόρου Αντρέα Πιττάτζιη, ο οποίος ήδη απάντησε στις κατηγορίες που του προσάπτονται με μη παραδοχή και ο οποίος στην προηγούμενη δικάσιμο δεν ήταν παρών.
Ο Σάββας Αγγελίδης είπε ότι αν και είναι «απόλυτο δικαίωμα» της υπεράσπισης να προωθήσει τις προδικαστικές ενστάσεις που εγείρει, εντούτοις, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αλλάζει η σύνθεση του Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων, είναι και ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου. Το Εφετείο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.
«Θα είναι φύσει αδύνατον αυτό το Δικαστήριο να ολοκληρώσει την υπόθεση, με συνέπεια αυτή να ανασταλεί και να πάρει νέο αριθμό. (… ) Θεωρώ ότι η κατάληξη της υπόθεσης θα είναι η ακύρωσή της και η επανεκδίκασή της υπό νέα σύνθεση», είπε ο κ. Αγγελίδης.
Ζήτησε όπως αναγνωριστεί από την υπεράσπιση το πρόβλημα και δοθεί μια νέα ημερομηνία από το Δικαστήριο, ώστε οι προδικαστικές ενστάσεις να εξεταστούν υπό νέα σύνθεση.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του πρώην Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, του πρώην Bουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, του Διευθυντικού Στελέχους της εταιρείας Τζιοβάνη, Αντώνη Αντωνίου έθεσαν θέμα καθυστέρησης της διαδικασίας, σημειώνοντας πως δεν είναι λύση να χαθεί και άλλος χρόνος μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα σύνθεση του δικαστηρίου.
Θέση των δικηγόρων των τριών ήταν να αναλωθεί ο εναπομείναντας χρόνος, με την εκδίκαση των προδικαστικών ενστάσεων, αφού θεωρούν την αναστολή της υπόθεσης «αναπόφευκτη».
Ο κατηγορούμενος Αντρέας Πιττάτζιης δεν έλαβε θέση, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος επιθυμεί «η διαδικασία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν».
Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως αν η διαδικασία των προδικαστικών ενστάσεων αρχίσει τώρα δεν νομίζει ότι είναι κάτι που θα επηρεάσει το νέο Δικαστήριο.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, είπε πως είναι «αδύνατον να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης», ενόψει της χρονικής συγκυρίας και ότι παρούσα σύνθεση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το παρόν δικαστήριο έχει να φέρει εις πέρας και άλλες εκκρεμότητες μέχρι τότε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως καθήκον του παρόντος δικαστηρίου είναι να ακουστεί από την κατηγορούσα Αρχή η απάντηση επί της προδικαστικής ένστασης Παπαϊωάννου, σε σχέση με τη μη εγκυρότητα του νόμου, πάνω στον οποίον στηρίζονται κάποιες από τις κατηγορίες των κατηγορουμένων.
Η κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε στο δικαστήριο γραπτή απάντηση επί της προδικαστικής ένστασης Παπαϊωάννου, ενώ εστίασε προφορικά σε κάποια σημεία και συγκεκριμένα στο άρθρο 12 και 4 του Συντάγματος, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.
Η απόφαση του Κακουργιοδικείου επί της προδικαστικής ένστασης Παπαϊωάννου θα δοθεί στις 26 Απριλίου του 2023, στις 10:00.
Εξάλλου, νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε νέα ημερομηνία για ακρόαση στον κατηγορούμενο Αντρέα Πιττατζιη , ο οποίος θα παρουσιαστεί ενώπιον της νέας σύνθεσης του Δικαστηρίου στις 7 Σεπτεμβρίου του 2023, στις 09:00.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες προδικαστικές ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίες τελικά δεν θα εξεταστούν υπό την παρούσα σύνθεση, αφορούν θέματα αναστολής της διαδικασίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας.
πηγή: ΚΥΠΕ