Η αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης και της κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ο ορθός χειρισμός και η πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών ευρύτερα, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, είπε ότι το Μνημόνιο προνοεί τη διαμόρφωση ξενώνων και τον καταρτισμό εντατικού ημερήσιου προγράμματος πρόληψης για ανήλικους με προβλήματα ή συμπτώματα διαταραχής διαγωγής, την εφαρμογή πρωτοκόλλου για εντοπισμό και παραπομπή ανηλίκων και νεαρών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στα θεραπευτικά προγράμματα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, καθώς και τη δημιουργία και την εφαρμογή πρωτοκόλλου για εντοπισμό και παραπομπή ατόμων με προβλήματα ουσιοεξάρτησης από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ για σκοπούς αξιολόγησης και παραπομπής σε θεραπεία.
Επίσης, είπε η Υφυπουργός, το Μνημόνιο προνοεί την εφαρμογή προγράμματος διασύνδεσης αποφυλακισθέντων προσώπων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπιζαν προβλήματα ουσιοεξάρτησης σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων σε παιδιά και νέους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες του Υφυπουργείου, καθώς και την παροχή τακτικών εκπαιδεύσεων σε θέματα εξαρτήσεων, εκ μέρους της Αρχής, σε εργαζόμενους των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου.
Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της πάγιας στρατηγικής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στην ευάλωτη ομάδα των ανηλίκων.
“Περισσότερο δε, θέτουμε ως προτεραιότητά μας την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχευση τα παιδιά που διαβιούν σε οικογενειακά περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα γονικής σύγκρουσης, χαλαρές οικογενειακές σχέσεις και όρια, ή με γονείς με προβλήματα ουσιοεξάρτησης. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με εξαρτητικές συμπεριφορές”.
Οπως σημείωσε, αυτά ακριβώς τα πιθανά συμπτώματα διαταραχής διαγωγής επιθυμούμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε μέσα από έγκαιρες παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις, που θα μπορούν να είναι επωφελείς για τα παιδιά και την κοινωνική τους ανάπτυξη.
πηγή: ΚΥΠΕ