Σε έντονους τόνους συζητήθηκε την Πέμπτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με την οποία προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και πιο συγκεκριμένα εισηγείται όπως γιατροί εκτός του συστήματος να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα και άλλες εξετάσεις στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής Υγείας, καθώς και από εμπλεκόμενους φορείς, ενώ έγινε λόγος για πρόταση «που αλλοιώνει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση αλλοιώνει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ενώ θα δώσει κίνητρα σε γιατρούς να φύγουν από το σύστημα».
Ανέφερε πως «η επίκληση του ανθρώπινου δικαιώματος στην πρόσβαση στην υγεία δεν ευσταθεί, γιατί στην ουσία με τη συγκεκριμένη εισήγηση ανατρέπεται το ίδιο το δικαίωμα του ασθενή, το οποίο υλοποιείται μέσω του συστήματος υγείας», για να προσθέσει ότι «οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο ΓεΣΥ, που βελτιώνουν τη λειτουργία του είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αλλαγές που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι την κατάρρευση του ΓεΣΥ και του δικαιώματος του ασθενούς για ελεύθερη και ίση πρόσβαση στη υγεία».
Επίσης, σημείωσε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούνται δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές συζητούνται σήμερα δεν είναι για την αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, για να προσθέσει πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως πρέπει να διορθωθούν «λάθη, παραλείψεις και καταχρήσεις» του συστήματος.
Είπε πως στόχος των όποιων αλλαγών συζητούνται είναι η ποιοτικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς, διαβεβαιώνοντας πως οι αλλαγές αυτές δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για «κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος» του εισηγητή της πρότασης, αφού ανήκει στη μικρή μειοψηφία ιατρών που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και προφανώς η πρόταση του στοχεύει στο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παρόχων υγείας, που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ.
«Προκύπτει ένα σοβαρό θέμα τάξης, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τα θεσμικά όργανα της Βουλής», είπε ο κ. Λουλαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι από την αρχή που εκφράστηκε αυτή η ιδέα το κόμμα του έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λουκαΐδη «αυτή η πρόταση νόμου στοχεύει συνειδητά να ξηλώσει τη φιλοσοφία, αλλά και να πλήξει την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ», για να σημειώσει πως «όσοι πολέμησαν και έκαναν τα πάντα, ώστε να αποτρέψουν τους παρόχους υγείας, τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, τώρα αναζητούν τρόπους για να τους δώσουν κίνητρα, ώστε να τους εξωθήσουν εκτός ΓεΣΥ, δεδομένου ότι πέραν του 90% έχουν αποφασίσει και έχουν ενταχθεί στο σύστημα».
Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση «δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις, για τους γιατρούς, που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και αυτό θα ζημιώσει πρώτα από όλα τους ασθενείς», για να συνεχίσει λέγοντας ότι η πρόταση θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να δώσει κίνητρα σε όσους γιατρούς έμειναν εκτός συστήματος να θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό.
Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ανοίξει την κερκόπρτα, για να υπάρξουν αιτήματα παρόμοια μορφής, όχι πλέον μόνο από γιατρούς, αλλά και από νοσηλευτήρια που θα νομιμοποιηθούν να διεκδικούν ανάλογη μεταχείριση».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στο σύστημα και θα ρυθμίσει το δικαίωμα του ασθενούς να έχει ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε όποιον γιατρό θέλει, για να σημειώσει πως αυτή η ρύθμιση ισχύει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βρετανία με ένα διαφορετικό τρόπο.
Έκανε λόγο για «αίολα επιχειρήματα κάποιων», γιατί δεν επιβαρύνεται το σύστημα, αλλά αντίθετα διευκολύνεται, για να σημειώσει ότι με αυτή την πρόταση στοχεύει στην καλύτερη περίθαλψη και ποιότητα υγείας στους πολίτες, καθώς επίσης βοηθά στην αποσυμφόρηση των μεγάλων λιστών αναμονής, που σήμερα υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητας.
Τόνισε ότι για την ΕΔΕΚ είναι «αδικαιολόγητη η στάση κάποιων να πολεμούν αυτή την πρόταση», η οποία όπως υπογράμμισε «ουσιαστικά εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους ασθενείς και ειδικά αυτούς που προέρχονται από τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις της Κύπρου».
Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Λουκαΐδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος», ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση συμφέροντος», για να συμπληρώσει ότι ζήτησε να δοθεί ο κατάλογος των δερματολογικών φαρμάκων, ώστε να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός είναι μικρότερος των δέκα και ότι πρόκειται για φάρμακα τα οποία είναι πάρα πολύ φθηνά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του συστήματος υγείας, για να σημειώσει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί αυτή η διαδικασία, που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και των ασθενών.
Ωστόσο, σημείωσε πως «από την άλλη τα οποιαδήποτε κενά υπάρχουν πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καλύψουμε», προσθέτοντας ότι «η πρόταση Σιζόπουλου μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια περίπτωση, που θα μπορούσαμε να την εντάξουμε στο πλαίσιο μια συνολικής συζήτησης, για να καλύψουμε και άλλες περιπτώσεις και άλλα κενά, που δημιουργούν ανισότητες και θέματα νομιμοποίησης και ατομικών ελευθερίων».
Ο κ. Λεωνίδου είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει, χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι επιχειρεί με τον οποιοδήποτε τρόπο να αλλοιώσει ή να παρέμβει στην κεντρική ιδέα και στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και πρέπει να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, είναι και πρέπει να παραμείνει ως μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας, καθώς και να το βελτιώσουμε, ειδικότερα σε ζητήματα, ελέγχου και ποιότητας».
Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δίνει κίνητρα σε γιατρούς να βγουν εκτός ΓεΣΥ, ενώ συμπλήρωσε πως δημιουργεί δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών.
«Υπάρχουν ήδη θέματα ελέγχου και καταχρήσεων στο ΓεΣΥ από κάποιους γιατρούς που είναι εντός ΓΕΣΥ, διερωτώμαι πως θα ελέγχονται αυτοί οι γιατροί, που θα είναι εκτός αλλά με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα μπορούν να συνταγογραφούν εντός ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ