Πρόταση νόμου κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για παραχώρηση δικαιώματος σε δικαιούχο άδειας μητρότητας να επιλέγει κατά πόσο θα λαμβάνει άδεια μητρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, νοουμένου ότι το εν λόγω διάστημα δεν ξεπερνά τις 52 εβδομάδες. Η πρόταση συζητήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, εισηγητής της πρότασης, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι η επέκταση της άδειας δεν θα επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Σσφαλίσεων και δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος και αυτό διασφαλίζεται με 2η πρόταση νόμου που κατατέθηκε.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι νεαρές μητέρες που δεν έχουν καμία βοήθεια και φροντίδα για τα παιδιά τους, θα μπορούν να παρατείνουν για λίγες εβδομάδες την άδεια μητρότητας, καθώς το ίδιο το κράτος δεν τους παρέχει καμία βοήθεια.
Εγκαταλείψαμε, είπε, τα νεαρά ζευγάρια, δεν έχουμε υποδομές και τρέχουν σε παππούδες και γιαγιάδες για να τους φροντίζουν τα παιδιά τους.
Είπε ότι επειδή ακούστηκαν προβληματισμοί για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατατέθηκε και πρόταση νόμου για να μην επηρεαστεί και να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.
Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι η πρόταση νόμου είναι χωριστή από το νόμο περί γονικής άδειας και τώρα πλέον θεσμοθετείται το δικαίωμα για επέκταση της άδειας μητρότητας χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απόλυσης.
Ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας δήλωσε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Οικολόγους για προστασία της μητρότητας, είναι προτάσεις με τον σωστό προσανατολισμό. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι αυτές θα πρέπει να συζητηθούν και στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα και να τύχουν περαιτέρω νομοτεχνικής επεξεργασίας .
Ετσι, είπε, υπήρξε κατάληξη στο ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος για εξέλιξη της συζήτησης και αυτές θα επανακατατεθούν για συζήτησης σε 1-2 μήνες.
Από τον ΔΗΣΥ η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι το κράτος έχει προβεί σε μέτρα για βοήθεια προς νέους γονείς και για εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή.
Ανέφερε επίσης ότι στην Επιτροπή λέχθηκε ότι το κράτος καταθέτει τον Αύγουστο νομοσχέδιο που θα παρέχει την δυνατότητα για πληρωμένη γονική άδεια 18 εβδομάδων μέχρι τα 8 χρόνια του παιδιού.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι οι προτάσεις βελτιώνουν το πλαίσιο των κοινωνικών αδειών και το κόμμα του είναι θετικό. Τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής και ολοκληρωμένη συζήτηση για βελτίωση του πλαισίου στήριξης για νεαρούς γονείς με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων χωρίς μεγάλο κόστος, την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και άλλα. Είπε ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει με καταθέσεις των σχεδιασμών από το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας.
Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι για το κόμμα του το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος και η πρόταση νόμου των Οικολόγων είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης του δημογραφικού. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν και υποδομές για φροντίδα των παιδιών και στήριξη των νεαρών ζευγαριών.
Σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ είπε ότι «όταν το κράτος επιστρέψει τα 9,5 δισ. που πήρε από το Ταμείο, τότε αυτό θα είναι και βιώσιμο και πλεονασματικό».
Πηγή: ΚΥΠΕ