Η Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε τη συζήτηση για τον «Περί αποδείξεως τροποποιητικό νόμο του 2020», που αφορά τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης δανείων να χρησιμοποιούν τα βιβλία των τραπεζών ως τεκμήριο ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο νόμος αυτός είχε κατατεθεί αρχικά στην Επιτροπή Οικονομικών το 2020, ωστόσο λόγω της νομικής φύσης του θέματος, ο τότε Πρόεδρος ζήτησε να κατατεθεί στην Επιτροπή Νομικών.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, μαζί με τα δάνεια που πώλησαν οι τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης χρέους, δόθηκαν και τα βιβλία που τα συνοδεύουν. Με βάση το νόμο ωστόσο, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να τα καταθέτουν ενώπιον του δικαστηρίου και να γίνονται άμεσα αποδεκτά, όπως ισχύει για τις τράπεζες. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ανέφερε, ζητείται να υπάρχει αυτή η δυνατότητα και για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ώστε να μην υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία και για τον δανειολήπτη και για τις εταιρείες στα δικαστήρια.
Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, όλες οι πλευρές που παρέστησαν στη σημερινή συνεδρία συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση εκτός από τον Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος αναμένεται να στείλει την τελική του θέση. Σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Κύπρου, με γραπτό σημείωμά του συμφωνεί απόλυτα με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, δεν έχει ακόμα θέση για το θέμα, αλλά θα συνεχίσει να ακούει τους ενδιαφερόμενους ώστε να καταλήξει στην τελική του θέση.
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εντεταλμένοι να διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια και ειδικότερα να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες, δηλαδή εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και δανείων, στις οποίες αναφέρεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει η συμπεριφορά τους να είναι όπως πρέπει απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση οικονομική και ψυχολογική. Δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε, να συνεχίσει η συμπεριφορά που υφίσταται αυτή τη στιγμή, ενώ ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει λάβει πολλά παράπονα από δανειολήπτες για τη συμπεριφορά υπαλλήλων συγκεκριμένων εταιρειών.
Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα καλέσει και άλλους συνδέσμους ενώπιον της Επιτροπής.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι αμετανόητη, αφού μετά δύο χρόνια πανδημίας, οικονομικής κρίσης και ανυπολόγιστων επιπτώσεων στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ επανέφερε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την έκδοση αποφάσεων σε βάρος δανειοληπτών και προς όφελος επενδυτικών ταμείων, εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και της ΚΕΔΙΠΕΣ.
«Επιχειρούν την τροποποίηση του όρου τραπεζικά βιβλία, ούτως ώστε από την πίσω πόρτα να αλλοιώσουν το περί αποδείξεως νόμο σε βάρος δανειοληπτών και εγγυητών. Εμείς απλώς τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών», ανέφερε.
Προς κατάργηση η ανώμοτη δήλωση
—————————————————-
Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε παράλληλα τη συζήτηση για την κατάργηση της ανώμοτης δήλωσης στο δικαστήριο, με την οποία ο κατηγορούμενος έχει σήμερα το δικαίωμα να προβεί σε κατάθεση χωρίς όρκο, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα αντεξέτασής του από την κατηγορούσα αρχή και χωρίς το δικαστήριο να είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη αυτά που είπε ο κατηγορούμενος.
Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης μέσα από αποφάσεις και του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρείται ότι ωρίμασε ο χρόνος να καταργηθεί το συγκεκριμένο δικαίωμα, ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν το ίδιο δίκαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν καταργήσει αυτό το δικαίωμα, ενώ όπως είπε το δικαίωμα αυτό θεωρείται από πολλούς αναχρονιστικό.
Ανέφερε ακόμα ότι ενώ στην προηγούμενη συνεδρία ο δικηγορικός σύλλογος τασσόταν ενάντια στη συγκεκριμένη κατάργηση, σήμερα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ.
Σημείωσε ότι θα υπάρξει στη συνέχεια τοποθέτηση των κομμάτων ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το θέμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ