Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του «λόμπινγκ». Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές και εναντίον οι τρεις βουλευτές του ΕΛΑΜ.
Ο συγκεκριμένος νόμος «περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», έχει ως στόχο τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με Σύσταση της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ειδικότερα, με την προτεινόμενη νομοθεσία γίνεται ρύθμιση της δραστηριότητας «λόμπινγκ», ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι ως εκ της θέσεως τους έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκβασης των διαδικασιών αυτών.
Στον νόμο καθορίζεται με σαφήνεια ότι στο πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου εμπίπτουν αποκλειστικά οι ομάδες ενδιαφέροντος, που έχουν οικονομικό και/ή οικονομικό όφελος και/ή συμφέρον από την εμπλοκή τους σε διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης.
Από το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται οι αγροτικές οργανώσεις και ζητήματα που άπτονται της εκτελεστικής και/ή νομοθετικής εξουσίας, που αφορούν στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών,
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου έκανε λόγο για καθιέρωση ακόμη ενός βήματος διαφάνειας στην κυπριακή πολιτεία, αναφέροντας ότι η διαφάνεια είναι το καλύτερο αντίδοτο στη διαπλοκή και διαφθορά. Ανέφερε ότι δηλώνοντας τις συναντήσεις που έχουμε με εκπροσώπους οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων «προστατεύουμε πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας».
Έκανε λόγο για ένα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό νόμο και ευχαρίστησε τόσο την Υπουργό Δικαιοσύνης για τη συμβολή της, όσο και τους βουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους και ανέφερε ότι με τον νόμο γίνονται τα πρώτα βήματα σε αυτό το θέμα.
Πρόσθεσε ότι το «λόμπινγκ» δεν είναι κάτι κακό και με αυτό δεν εξυπηρετούνται μόνο οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και άλλα, όπως οικολογικά.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση όπως ο νόμος για το Πόθεν Έσχες που βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο.
Είπε επίσης ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα κλείνει ο κύκλος των τριών σημαντικών νόμων κατά της διαφθοράς που είχε υποχρέωση να καλύψει η Κύπρος και αυτά είναι οι νόμοι για τους πληροφοριοδότες, για την Αρχή κατά της Διαφθοράς και το «λόμπινγκ». Τώρα, ανέφερε, μένει η εφαρμογή τους.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη διαφωνία του με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αναφέροντας ότι η εφαρμογή του δεν λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της μικρής κοινωνίας της Κύπρου.
Οι προσεγγίσεις αυτές, ανέφερε, όχι μόνο είναι λανθασμένες, αλλά θέτουν περιορισμούς στα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε πως όντως όταν ήρθε το νομοσχέδιο στην ουσία δυσκόλευε την καθημερινότητα των βουλευτών, ωστόσο μετά από εισηγήσεις και προτάσεις που έγιναν ενισχύθηκε η προστασία πρώτα του κόσμου που θέλει να έχει επαφή με τη διοίκηση και μετά των ίδιων των αξιωματούχων. Ανέφερε ότι υπήρξαν εξαιρέσεις μεταξύ άλλων για συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις και θέματα που άπτονται της προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ενώ θεσμοθετείται ότι στο νόμο περιλαμβάνονται ομάδες που θέλουν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα.
Πηγή: ΚΥΠΕ