Σύντομα θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο νέες υποθέσεις που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), είπε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το 2022, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε, στη δευτερολογία του, ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ήταν κατά γενική ομολογία, εξαιρετικό.
Τώρα, πρόσθεσε, έχει την ευχέρεια ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγξει τους φακέλους από τη δική του σκοπιά.
«Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε περαιτέρω υποθέσεις να καταχωρούνται στα δικαστήρια», είπε.
Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία, την οποία απέδωσε κυρίως σε αυστηρότερους κανόνες του Ανωτάτου, αλλά και στο ότι πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να ζητηθούν στοιχεία κι από ξένες χώρες.
«Θα υπάρξουν περαιτέρω υποθέσεις, αρκετές, διότι το πόρισμα είναι γεγονός ότι βγάζει στην επιφάνεια πάρα πολλά πράγματα που έτυχαν κατάχρησης στο επενδυτικό πρόγραμμα. Δυστυχώς υπήρχαν και πάροχοι και developers, που εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο», συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε απογοήτευση και για την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.
Παραδεχόμενος ότι υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα» στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε η απόφαση αυτή αντί να βοηθήσει στην καταπολέμησή του, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί «ένα τεράστιο εργαλείο που είχαμε, απαραίτητο στην προώθηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων».
Πρόσθεσε ότι αξιολογούνται μία προς μία οι υποθέσεις που επηρεάζονται από την απόφαση και ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό, Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει με την ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά την ταυτοποίηση των καρτών sim, που εκκρεμεί από το 2012. Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε, για την Αστυνομία να γνωρίζει ποιος χρησιμοποιεί αυτές τις κάρτες για παράνομους σκοπούς. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, έχουν υπάρξει αντιδράσεις από εταιρείες τηλεπικοινωνιών λόγω του ότι θα έχουν απώλειες εισοδημάτων, ωστόσο, σημείωσε, «πρέπει να μπει πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον».
Αγανάκτηση για την καταστροφή τεκμηρίων
Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε αγανάκτηση για το πρόβλημα της καταστροφής τεκμηρίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση υποθέσεων, αναφέροντας πως «πρέπει να βρεθεί οριστική και οριζόντια λύση».
Έγιναν εισηγήσεις, είπε, από την Αστυνομία και το ζήτημα πρέπει να τύχει χειρισμού από τα δικαστήρια και την Αστυνομία.
«Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να βάλουμε ένα αστυνομικό απ’ έξω να προσέχει. Πρέπει να βρεθεί οριστική και οριζόντια λύση», είπε, είτε με δημιουργία strong rooms στα δικαστήρια είτε με ad hoc λύσεις για κάθε δικαστήριο ξεχωριστά.
Σύνολο 7,500 αιτήσεις στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στους βουλευτές ότι την 1η Νοεμβρίου 2021 εκκρεμούσαν ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας 7,500 αιτήσεις από 1,700 που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2020.
Ο κ. Σαββίδης είπε, εξάλλου, ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως από το 2002 μέχρι το 2020 μειώθηκαν οι καταχωρήσεις υποθέσεων κατά 70%.
Ανέφερε ακόμα ότι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας εκκρεμούν γνωματεύσεις και νομοτεχνικοί έλεγχοι από το 2010, ενώ οι καθυστερήσεις ποινικών υποθέσεων που οφείλονται στη Νομική Υπηρεσία είναι ελάχιστες.
Για τις αστικές υποθέσεις, είπε πως γίνονται προσπάθειες για να επιτυγχάνεται συμβιβασμός και να μην εκδικάζονται όλες, προκειμένου να αποφορτίζονται και οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας.
Συναφώς, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα της Νομικής Υπηρεσίας η τεχνολογική αναβάθμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της.
«Η τεχνολογική αναβάθμιση εντελώς ανύπαρκτη», είπε, κάνοντας λόγο για πρωτόγονη κατάσταση, που συνιστά ντροπή στον 21ο αιώνα.
Όπως ανέφερε, στις 11 Νοεμβρίου 2021 έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού για το e-Law, ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και φακέλων/εγγράφων στη Νομική Υπηρεσία. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κονδύλια πέραν του 1 εκ. ευρώ.
Προτεραιότητα και η αυτονόμηση
Στις προτεραιότητες της Νομικής Υπηρεσίας εντάσσεται και η αυτονόμησή της και, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, ήδη επεξεργάζεται προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο σύντομα θα προωθηθεί στην εκτελεστική εξουσία.
Ο κ. Σαββίδης είπε πως η Επιτροπή των κρατών – μελών ενάντια στη Διαφθορά – GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε πλήρη ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας σε ποινικές υποθέσεις.
«Σίγουρα έχουμε ανεξαρτησία και δεν μας ελέγχει καμία άλλη εξουσία και προσπαθούμε να βεβαιωνόμαστε ότι ενεργούμε, και ενεργούμε, ανεξάρτητα», είπε. «Προσπαθούμε να πετύχουμε πλήρη αυτονόμηση, θέλουμε να αυξήσουμε τη διοικητική αυτονομία μας», συμπλήρωσε.
Αυξημένος κατά 8,4% ο προϋπολογισμός για το 2022
Για το 2022 ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και του προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, ανέρχεται σε 24.9 εκ. ευρώ, έναντι 22.8 εκ. ευρώ το 2021.
Η αύξηση ύψους 2.08 εκ. ευρώ ή 8,4% σε σύγκριση με το 2021, οφείλεται σε αυξήσεις σε όλες τις ομάδες δαπανών.
Σημειώνεται ότι προτεραιότητα για τη Νομική Υπηρεσία αποτελεί και η πλήρωση των 70 κενών μόνιμων θέσεων που σήμερα υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.
Σκοπός να οδηγήσουμε υπόπτους στα ποινικά και όχι στα λαϊκά δικαστήρια
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία και κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ατιμωρησίας, ο κ. Σαββίδης σημείωσωε ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση του δίκαιου θυμού, αγανάκτησης και προσδοκίας που ο μέσος πολίτης έχει για να δει να οδηγούνται αξιόποινες πράξεις ενώπιον των δικαστηρίων».
Τόνισε ωστόσο πως είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθούν προσεκτικά και σωστά οι υποθέσεις στο δικαστήριο. Πρόσθεσε, ότι η δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία, πρέπει να γίνεται μεθοδικά, προσεκτικά, και μακριά από λαϊκισμούς και λαϊκά δικαστήρια.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ένα λάθος βήμα στη διάρκεια της διερεύνησης μπορεί να οδηγήσει στο να πέσει εντελώς η υπόθεση στο δικαστήριο. Σκοπός και επιδίωξή μας είναι να οδηγήσουμε υπόπτους στα ποινικά δικαστήρια. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια», υπογράμμισε.
Οι θέσεις των κομμάτων
Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε ικανοποίηση «για το γεγονός ότι ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας άρχισαν να υλοποιούν ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας, την ψηφιοποίηση και την καλύτερη και αρτιότερη στελέχωσή της».
Η εφαρμογή του σχεδίου, σημείωσε, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις χρόνιες αδυναμίες. Είναι και αυτή μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση για τον τόπο, πρόσθεσε, που στηρίζεται και αξίζει να στηρίζεται δημοσιονομικά από την εκτελεστική εξουσία.
Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή Άριστου Δαμιανού, εξέφρασε έντονη ανησυχία για «την εμπεδωμένη πλέον αντίληψη των πολιτών -που σε ένα βαθμό αντανακλάται και στο πολιτικό προσωπικό- ότι στον τόπο μας συνεχίζει να υπάρχει ατιμωρησία».
Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στο τραπεζικό σκάνδαλο για το οποίο, όπως είπε, τα αποτελέσματα ήταν ανύπαρκτα σε ό,τι αφορά την τιμωρία των υπευθύνων, στον Συνεργατισμό και στο «σκάνδαλο των σκανδάλων, τα χρυσά διαβατήρια», για το οποίο «πολύ λίγες υποθέσεις έχουν αχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ειδικότερα για το επενδυτικό πρόγραμμα ανέφερε πως «υπάρχει μια αποδεδειγμένη θεσμική διαπλοκή, η οποία αγγίζει τα ανώτατα δώματα της εκτελεστικής εξουσίας, μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου».
Αυτό, πρόσθεσε, «σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών αλλά και μη ανάληψής τους, λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνονται τη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου οι κυβερνώντες».
Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αλλά και τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για τη μεγάλη προσπάθεια που θα καταβληθεί ούτως ώστε να αναδιοργανωθεί η Νομική Υπηρεσία, να ψηφιοποιηθεί και να γίνουν όλες οι ενέργειες για τη στελέχωσή της.
Σημείωσε την αγανάκτηση που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα της καταστροφής τεκμηρίων υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και την οργάνωση εγκλημάτων μέσα από τις φυλακές.
Χαιρέτισε, τέλος, την πρόθεση της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας να προχωρήσουν τις διαδικασίες για νέα κτήρια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση ως «άθλια».
Πηγή: ΚΥΠΕ