Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε, σήμερα, τη νέα Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κα Anke Schlimm. Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας, ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και στην προσήλωση των δύο χωρών σε αυτές.
Η κα Δημητρίου σημείωσε την πολύ πρόσφατη εκλογή της κας Bärbel Bas στην Προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα.
Αναφερόμενη στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και έχει απορριφθεί από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.
Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, επίσης, τη σοβαρή πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό της, συνεπεία κυρίως της διοχέτευσης από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές.
Η Γερμανίδα Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι η λύση «δύο κρατών» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η κα Schlimm ανέφερε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε, εξάλλου, η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων και η εκπαίδευση.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών