Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τρίτη την Τουρκία για την προφυλάκιση του Κούρδου δημάρχου της πόλης Σίιρτ, Τουντζέρ Μπακιρχάν. Η Σίιρτ, πόλη περίπου 130.000 κατοίκων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο κ. Μπακιρχάν, ο οποίος εξελέγη το 2014 με το ψηφοδέλτιο του αντιπολιτευόμενου Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, προφυλακίστηκε και καθαιρέθηκε από δήμαρχος τον Νοέμβριο του 2016. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο 2019, όμως το κακουργιοδικείο της Σύρτης τον καταδίκασε τον ίδιο μήνα σε κάθειρξη 10 ετών και 18 ημερών. Η διαδικασία σε βάρος του εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον κ. Μπακιρχάν πως «προπαγανδίζει» υπέρ και πως «είναι μέλος» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η τουρκική Κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, το οποίο αποτελεί όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο, ο κ. Μπακιρχάν «στερήθηκε την ελευθερία του για περίπου δύο χρόνια και 11 μήνες, από τα οποία περισσότερο από δύο χρόνια και οκτώ μήνες ήταν προφυλακισμένος. Κρίνει πως δεν υπήρχαν επαρκή κίνητρα για να διαταχθεί η στέρηση της ελευθερίας του προσφεύγοντος εν αναμονή της δίκης του».
«Για το Δικαστήριο, οι δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται ο προσφεύγων έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα», σημειώνει το ΕΔΑΔ. «Με δεδομένο το θεμελιώδη χαρακτήρα που έχει η ελευθερία της πολιτικής συζήτησης σε μια δημοκρατική κοινωνία, το Δικαστήριο δεν διέκρινε κανένα επιτακτικό λόγο που να μπορεί να δικαιολογήσει τη σοβαρότητα του μέτρου σε βάρος του οποίου έγινε η προσφυγή», προστίθεται στην απόφαση.
Το ΕΔΑΔ «εκτιμά πως το γεγονός της στέρησης της ελευθερίας του προσφεύγοντος, ενός αιρετού του λαού, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των πολιτικών δραστηριοτήτων του αποτελεί ανάμιξη προδήλως δυσανάλογη προς τους θεμιτούς επιδιωκόμενους σκοπούς. Η εν λόγω στέρηση της ελευθερίας δεν ήταν συνεπώς απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Το δικαστήριο έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε τα άρθρα 5,3 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καταδίκασε να καταβάλει 10 χιλιάδες ευρώ στον προσφεύγοντα για ηθική βλάβη και 3 χιλιάδες ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Πηγή : ΚΥΠΕ