Στα κρίσιμα νομοσχέδια που θα κατατεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, αλλά και σε ευρύτερα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά τη συμμετοχή του στη συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη.
Μιλώντας μετά το πέρας την Επιτροπής, ο κ. Καδής είπε ότι έγινε μια ανασκόπηση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
Ανέφερε επίσης ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα έλθουν ενώπιον της Επιτροπής κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, το νομοθέτημα για καθιέρωση κυπριακού σήματος για τα προϊόντα που θα παράγονται στην Κύπρο από κυπριακές πρώτες ύλες και το νομοσχέδιο για πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών για παρουσία στις λαϊκές αγορές αποκλειστικά και μόνο αγροτών και όχι μεσαζόντων.
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης για τα προγράμματα για στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί, αλλά και για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες περιοχές, με τα πρώτα έργα να αναμένονται εντός Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βελτίωση του εμπορίου και της συμμετρίας πληροφοριών στην αλυσίδα εφοδιασμού νωπών προϊόντων, μεταξύ παραγωγών – εμπόρων – αγοραστών.
Με τον τρόπο αυτό είπε, καθιερώνονται διαφανείς διαδικασίες ως προς τις ποσότητες των αγροτικών προϊόντων και τις τιμές τους στην κυπριακή αγορά. Στην πλατφόρμα, είπε, η ομάδες παραγωγών θα τοποθετούν δεδομένα για τις ποσότητες και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που θα εισάγονται στην αγορά, ώστε οι τιμές να μην καθορίζονται αυθαίρετα αλλά στη βάση δεδομένων. Η καταχώρηση, όπως ανέφερε, των δεδομένων θα είναι υποχρεωτική και το θέμα θα ρυθμιστεί με νομοθεσία που θα συνοδεύει την εφαρμογή του μέτρου αυτού.
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το χαλλούμι
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι από 1η Οκτωβρίου αρχίζει η παραγωγή χαλλουμιού με τις αυστηρές διαδικασίες που προβλέπονται μέσα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το ΠΟΠ.
Γίνονται, ανέφερε, πυρετώδεις προετοιμασίες στο Υπουργείο και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά ενώ ανέφερε ότι δεν επηρεάζει την έναρξη εφαρμογής η προσφυγή από τους τυροκόμους. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί η αναμενόμενη, όπως είπε, προσφυγή η οποία εξετάζεται από τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο θέλει όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα παραγωγής του χαλλουμιού να είναι μαζί τους για να δουν πώς θα διαχειριστούν καλύτερα το εθνικό προϊόν της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι στο παρά ένα το προϊόν δεν έχει γίνει γενόσημο, η επιτυχία της κατοχύρωσης ήταν τεράστια και αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να συνεργαστούν με αυτό το δεδομένο. Δήλωσε ετοιμότητα να διαβουλευτούν με όλους προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα η ποσόστωση είναι 75% με 25% όσον αφορά την χρήση αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος και μέχρι το 2024 υπάρχει δυνατότητα να παράγεται με χαμηλότερο ποσοστό από το 50-50%. Αν δεν γίνει αλλαγή στον φάκελο, ανέφερε, τότε μετά το 2024 θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή σε αυτά τα ποσοστά.
Ερωτηθείς για την ετοιμότητα των παραγωγών στην Κύπρο να παράγουν χαλλούμι με βάση το πρότυπο, ανέφερε ότι με βάση το σημερινό διάταγμα του 75% με 25% υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, ενώ δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα παραγωγής με βάση το 50-50%. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με πέραν από €130 εκατ. για επενδύσεις σε τομείς που θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Παράλληλα ο κ. Καδής επισήμανε ότι υπάρχει και δυνατότητα για διαφοροποίηση είτε της ποσόστωσης είτε άλλων χαρακτηριστικών μέσα από τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι ήδη κάποιες διαφοροποιήσεις έχουν συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προωθηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα διευκολύνουν όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του προϊόντος. Τα θέματα αυτά αφορούν τις φυλές των ζώων, το βάρος του χαλλουμιού και άλλα χαρακτηριστικά του χαλλουμιού που δεν διαφοροποιούν το προϊόν αλλά καθιστούν πιο ευέλικτη την εμπορία του.
Σε ερώτηση κατά πόσο τον απασχολεί ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του κανονισμού της πράσινης γραμμής για μεταφορά ζώων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είπε ότι είναι πάρα πολύ αυστηρή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον έλεγχο της υγιεινής του προϊόντος και είπε ότι η ίδια θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επιτρέψει την εμπορία του χαλλουμιού όταν η ίδια πειστεί ότι τα κατεχόμενα είναι απαλλαγμένα ζωονόσων. Πρόσθεσε ότι και η εμπορία από την πράσινη γραμμή θα πρέπει πρώτα να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε σε σχέση με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους ότι ενώ ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι καταβλήθηκαν σχεδόν σε όλους, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι εξαιρέθηκαν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι οι οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε σεντ.
Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν οι ενστάσεις των τυροκόμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον φάκελο του χαλλουμιού και το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Επίσης ανέφερε ότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους λόγω της αύξησης των τιμών του ηλεκτρισμού.
Πρόσθεσε ότι έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που ανέλαβε ενώπιον τους ο Υπουργός.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων», είπε, ωστόσο πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις για το 2019-2020, ενώ εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, όπως τους ενημέρωσε ο Υπουργός, θα τις πάρουν σε λίγες μέρες οι γεωργοί.
Όσον αφορά τους πυρόπληκτους, ανέφερε ότι ο Υπουργός θα προχωρήσει, όπως τους υποσχέθηκε, σύντομα, στην εξαγγελία πέντε νέων σχεδίων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία έχουν πάρει αρκετές, σαφείς απαντήσεις από τον ίδιο τον Υπουργό, και ευελπιστούν σε μια αγαστή συνεργασία ούτως ώστε να επιλυθούν τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της Γεωργίας που έχει επιφέρει η πανδημία.
Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως είπε και τα τελευταία χρόνια ο τομέας της γεωργοκτηνοτροφίας υποφέρει, ενώ η πανδημία έχει φέρει νέα δεδομένα σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένας τομέας, πρόσθεσε, ο οποίος έχει κρατήσει την πατρίδα μας σε δύσκολες εποχές και έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τον συγκεκριμένο τομέα.
«Στόχος μας ως εκλελεγμένοι του λαού είναι να προσπαθούμε να βρούμε αυτές τις λύσεις που θα επιφέρουν αυτές τις ευκολίες προς τους συμπολίτες μας», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα του χαλλουμιού έχοντας υπόψη τις προσφυγές που έχουν γίνει, αναφέροντας ότι όλο αυτό το θέμα παίρνει άλλους δρόμους που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση.
Όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν εκείνα τα έργα για να προστατεύσουν την περιοχή κατά τη χειμερινή περίοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έργα βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Όσον αφορά τις αυστηρότερες ποινές για τους εμπρηστές, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ο Υπουργός έκανε παρόμοιες δηλώσεις και για τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2020 με πρόταση η οποία θα οδηγούσε μέχρι και σε ισόβια. Ο Υπουργός είπε, επανέλαβε τις δηλώσεις του και αναμένουν και από την Νομική Υπηρεσία να φέρει την πρόταση αυτή στην Βουλή ώστε οι παραβάτες να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Πηγή : ΚΥΠΕ