Πρόνοιες που ενισχύουν την προστασία των ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων, καθώς και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, μέσα από τα προγράμματα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, περιλαμβάνονται σε δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια τα οποία τέθηκαν σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστο Δαμιανού, το πρώτο νομοσχέδιο, ο περί ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών (τροποποιητικός) νόμος του 2021, αφορά εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με μια σειρά από πρόνοιες που εκσυγχρονίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία ανήλικων προσώπων σε μια σειρά από ζητήματα, που παραμένουν μη ρυθμισμένα και αυστηρότερες ποινές αναφορικά με την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Εισάγονται, επίσης, διαδικαστικές βελτιωτικές ρυθμίσεις ως προς το ρόλο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται στο δεύτερο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για το κρατικό κανάλι, τον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (τροποποιητικό) νόμο του 2021.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε αλλαγές στα ζητήματα που αφορούν την προστασία των παιδιών, τα άτομα με αναπηρία, την εκφορά ρητορικής μίσους», είπε. Σε αυτά τα ζητήματα, σημείωσε, «θέλω να πιστεύω ότι με τη συνδρομή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία πρέπει να επιτηρεί την εφαρμογή και όπου εντοπίζει παραβιάσεις της νομοθεσίας πρέπει να επιβάλλει παραδειγματικές ποινές, θα υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις, κάτι το οποίο γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο κ. Δαμιανού είπε ότι στη βασική νομοθεσία οι παραβιάσεις του νόμου τιμωρούνται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν δικαιώματα του παιδιού.
Παράλληλα τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν πρόνοιες που αφορούν ζητήματα τεχνολογικών αναβαθμίσεων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ευρεία συναντίληψη στη συνεδρίαση αναφορικά με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, εκφράζοντας ικανοποίηση επί τούτου. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν υπομνήματα από εμπλεκόμενους φορείς και στις 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει στην Επιτροπή η κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων. Εκτίμησε δε, ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι μέσα από τα νομοσχέδια ενισχύεται ο ρόλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για άσκηση περαιτέρω και συγκεκριμένου ελέγχου στα θέματα κυρίως προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων και της καταπολέμησης ρητορικής μίσους, μέσα από τα προγράμματα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
«Θέματα για τα οποία σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και ως εκ τούτου και η δική μας Βουλή οφείλει να παρουσιάσει τέτοιες διατάξεις, έτσι που εκτός από την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δώσει και τα τοπικά, εθνικά στοιχεία ώστε να προστατέψουμε τα χρηστά ήθη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κυπριακής κοινωνίας», είπε.
Ο κ. Λεωνίδου διατύπωσε, καταλήγοντας, τη θέση ότι τα πρόστιμα που καταβάλλονται στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για παραβιάσεις της νομοθεσίας, θα έπρεπε να διοχετεύονται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και να αξιοποιούνται για άλλους κοινωνικούς σκοπούς, αντί να ενισχύουν τον προϋπολογισμό της Αρχής.
Πηγή : ΚΥΠΕ