Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων για διαχείριση της πανδημίας και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας σε συνάρτηση με τις διαφαινόμενες προκλήσεις.
Με αφορμή την επανεκκίνηση της κυπριακής επιχειρηματικότητας, η IMH διοργάνωσε το συνέδριο «The Cyprus Professional Services Conference», την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο συνέδριο με φυσική παρουσία με τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των τομέων των επαγγελματικών υπηρεσιών του τόπου: δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικοί οίκοι, λογιστικές εταιρείες και international units κυπριακών τραπεζών.
Τον ΠΔΣ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, δρ Χρίστος Κληρίδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων που απορρέουν από το διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον τομέα και την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, συμμετέχοντας στην πρώτη ομάδα συζήτησης του συνεδρίου, τόνισε την ανάγκη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και προώθησης στοχευμένων ενεργειών προς επίτευξη του ανωτέρου στόχου και σημείωσε την αναγκαιότητα της προσαρμογής στις νέες τάσεις.
Τα μέλη του ΠΔΣ, σημείωσε ο δρ Κληρίδης ενθαρρύνονται προς τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των γνώσεών τους σε εξειδικευμένα θέματα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και σε νέους τομείς επαγγελματικών υπηρεσιών που αναπτύσσονται διαρκώς όπως είναι η ενέργεια, τα εμπιστεύματα, οι αερομεταφορές, κ.ά.
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεχή και άοκνη προσπάθεια όλων των Επιτροπών του ΠΔΣ για εκσυγχρονισμό νομοθεσιών που άπτονται όλων των θεμάτων της σύγχρονης πραγματικότητας.
Παράλληλα, επεσήμανε τις χρονοβόρες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω και της πρόσφατης αναβολής της δικαστικής μεταρρύθμισης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ανεφάρμοστο, προς το παρόν, του συστήματος της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Καταληκτικά, ο δρ Κληρίδης παρέθεσε εισηγήσεις, η πρακτική εφαρμογή των οποίων μπορεί να καταστήσει την Κύπρο ένα ολοκληρωμένο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Μεταξύ των εισηγήσεών του περιλαμβάνονται η ενίσχυση της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας με τη θέσπιση και την ενίσχυση των Δικαστηρίων Διαιτησίας και πλαισίου Διαιτησίας, η σύσταση Ναυτοδικείου και Εμπορικού Δικαστηρίου, η περαιτέρω αξιοποίηση των διεθνών καταπιστευμάτων και των φορολογικών οφελών, η βελτίωση του πλαισίου της αεροπορικής και της ενεργειακής νομοθεσίας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Η Κύπρος, υπογράμμισε, μπορεί να συνεχίσει να είναι εξόχως ανταγωνιστική και ελκυστική στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στη βάση μιας κοινής προσπάθειας με στόχο την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική προσαρμογή στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες.
Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ
Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου