Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη συμμετείχε χθες, 11 Μαΐου 2021, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), σε συνεργασία με το Γερμανικό Υπουργείο για Θέματα Οικογενειακής Πολιτικής και Γυναικών, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ με θέμα: «Η Ισότητα των Φύλων και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: Μία Δεκαετία Δράσης».
Σημειώνεται ότι η 11η Μαΐου 2021 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο από το άνοιγμα για υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Η Σύμβαση συνομολογήθηκε και υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 2011, ως αποτέλεσμα σειράς ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί στον τομέα αυτό και τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί ορόσημο στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας διατρανώνει ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρή μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών.
Η κα Γιολίτη συμμετείχε στο μέρος της διάσκεψης, το οποίο επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού, τα οποία δημιουργούν και αναπαράγουν τη βία σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών, εμποδίζοντας την πλήρη και ουσιαστική επίτευξη της έμφυλης ισότητας.
Η κα Υπουργός κλήθηκε να παρουσιάσει τις βασικές πρόνοιες του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για Καταπολέμηση του Σεξισμού, περιλαμβανομένου του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού και των Σεξιστικών Συμπεριφορών. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα και ισχυροποιούν το υφιστάμενο νομοθετικό πλέγμα προστασίας των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης.
Παράλληλα, ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο με στόχο την αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, την εξάλειψη των ανισοτήτων και διακρίσεων και την καλλιέργεια και προαγωγή κουλτούρας ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα εν μέσω και των δύσκολων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η σημερινή διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη παρείχε την ευκαιρία για ανταλλαγή καλών πρακτικών, απόψεων και πληροφοριών γύρω από μέτρα, δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Παράλληλα, οι συμμετέχουσες διατράνωσαν τη δέσμευση και τη βούλησή τους για συνεργασία, με στόχο την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την προστασία των θεμελιωδών αξιών που εγγυάται η Σύμβαση.
Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών