Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τους νόμους για τη διαίρεση της γεωργικής γης και την Πέμπτη στις 14.00 συνέρχεται εκτάκτως για να συζητήσει τις αναπομπές η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, καθώς για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 14 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα, η Ολομέλεια πρέπει να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι τους λόγους αναπομπής την ερχόμενη Πέμπτη, αφού οι αργίες της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου δεν θα επιτρέψουν τοποθέτηση της Ολομέλειας σε τακτική νομοθετική συνεδρία εντός των 14 ημερών.
Οι αναπεμφθέντες νόμοι παραλήφθηκαν από τη Διεύθυνση της Βουλής τη 10η Μαρτίου.
Οι νόμοι που αναπέμφθηκαν είναι η τροποποίηση της Ενοποιήσεως και Αναδιανομής Αγροτικών Κτημάτων και η τροποποίηση του για την Ακίνητη Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) και ρυθμίζουν τη διαίρεση της γεωργικής γης.
Για τους νόμους που αναπέμφθηκαν κατατέθηκαν νομοσχέδια και η Βουλή τροποποίησε την πρόνοια του νομοσχεδίου για την Ακίνητη Ιδιοκτησία.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας που συνοδεύει τους αναπεμφθέντες νόμους, το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου διαλάμβανε ότι καμμία ακίνητη ιδιοκτησία, η οποία ευρίσκεται εντός των γεωργικών ζωνών και ζωνών προστασίας, εκτός εξαιρέσεων που αναφέρονται στον νόμο, δεν διαιρείται σε τεμάχια μικρότερα των 4.000 τετραγωνικών μέτρων και ταυτόχρονα καταργούσε κριτήρια διαίρεσης, που βασίζονταν στις έννοιες άρδευση και φυτεία, που προκαλούν πρακτικά προβλήματα, γραφειοκρατία και αφήνουν περιθώρια καταδολίευσης από τους ιδιοκτήτες.
Προστίθεται ότι η Βουλή ψηφίζοντας τους ανεπεμθέντες νόμους διαφοροποίησε το ενιαίο κριτήριο των 4.000 τ.μ. και επανάφερε το κριτήριο του αρδεύσιμου ή επιδεκτικού άρδευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες διαίρεσης της γεωργικής γης το ξερικό 4.000 τ.μ. και το αρδεύσιμο/επιδεκτικό άρδευσης 2.000 τ.μ., χωρίς καμμία τεκμηρίωση και χωρίς καθορισμό και εφαρμογή ειδικών κριτηρίων αναφορικά με το περιεχόμενο των όρων αρδεύσιμο ή/και επιδεκτικό άρδευσης.
Η διαίρεση σε δύο κατηγορίες της γεωργικής γης δημιουργεί θέματα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των ιδιοκτητών της στη βάση ενός ασταθούς παράγοντα που είναι το νερό και κατ΄επέκταση η χρήση της γης.
Προστίθεται ότι οι δύο κατηγορίες διαίρεσης της γεωργικής γης, που περιέλαβε στον νόμο η Βουλή διαφαίνεται ότι δημιουργεί και θέματα συνταγματικότητας, αφού οι ασάφειες στο νόμο καθώς και η μη πρακτική λειτουργικότητα του και κυρίως η άνιση μεταχείριση ιδιοκτητών γης καθιστούν τον νόμο, ανορθολογικό, άδικο, άνισο και μη πρακτικά εφαρμόσιμο.
Αναφέρεται επίσης ότι πάγια πολιτική του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είναι ότι η χορήγηση άντλησης δίνεται μόνο σε περιπτώσεις καθαρά επαγγελματικής γεωργίας ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο υδροφορέας και η κατάργηση του κριτηρίου της άρδευσης που ως είχε οδηγούσε σε άσκοπες αιτήσεις για τη δημιουργία διατρήσεων που είχαν απώτερο στόχο τη διαίρεση των τεμαχίων για οικιστικούς σκοπούς και όχι γεωργικούς.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η αρδευσιμότητα δεν μπορεί να θεωρείται ως αντικειμενικό κριτήριο διαίρεσης.
Σημειώνεται ακόμα ότι οι διατάξεις που περιέλαβε στον νόμο η Βουλή είναι νομοτεχνικά ιδιαίτερα προβληματικές και έρχονται σε αντινομία με άλλες διατάξεις του βασικού νόμου, όπως είναι τα πολεοδομικά σχέδια.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι υπάρχει ουσιαστική αντίθεση των διατάξεων του αναπεμφθέντος νόμου με τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων και τις δηλώσεις πολιτικής.
Στην Επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τη Βουλή να μην εμμείνει στην απόφαση της και να αποδεχθεί την αναπομπή.
Πηγή : ΚΥΠΕ