Oι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στη Συρία και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευαίσθητη γειτονιά της Κύπρου αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό και δημοσιογράφο Νίκο Στέλγια. Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατούσε στη Συρία μέχρι το 2009, όταν ο τουρισμός είχε φτάσει στο απόγειό του. Το 2011 όμως με το ξέσπασμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, τα πάντα άλλαξαν, με αποτέλεσμα κατά τη περίοδο 2011-2017 να εξελιχθεί ένα ανθρώπινο δράμα, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση ο Νίκος Στέλγιας, υπέδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ρωσίας στην κρίση, τόνισε το τεράστιο ενδιαφέρον του Ιράν για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία λόγω της πολιτικής της Τεχεράνης στη Μεσόγειο, μίλησε για την ίδρυση και τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ παρουσίασε τους στόχους της Τουρκίας. «Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Παιδεία ως όπλο για την επίτευξη των στόχων της στη βόρεια Συρία, ενώ η Ρωσία έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στα όσα συμβαίνουν στην Ιντλίμπ, καθώς και στη συγγραφή νέου συντάγματος για τη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: Η Τουρκική Επέμβαση στη Συρία και το Διεθνές Δίκαιο
Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου
Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός εστίασε σε δύο παράγοντες, την ηγεμονία και την ισορροπία δυνάμεων (balance of power) ενώ αναφέρθηκε στις μεταβολές που έχουν επέλθει στη Μέση Ανατολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη σημερινή τάξη πραγμάτων. «Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρέπει να ομολογήσει κανείς, πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη, η Τουρκία το ίδιο, οι Κούρδοι της Συρίας απέφυγαν το χειρότερο σενάριο, ενώ ευχαριστημένος είναι και ο Πρόεδρος Τράμπ», υπέδειξε. Διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσον θα διατηρηθεί για πολύ η τωρινή κατάσταση και αν η Ρωσία ζητήσει κάποια στιγμή από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία.
«Η Τουρκία το έχει ξανακάνει», τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος υπενθύμισε την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή δήθεν εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων. Ανάφερε πως στόχος της Άγκυρας είναι να εμποδίσει την ίδρυση αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ μεγαλώνοντας την επικράτεια της Τουρκίας. «Η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων και η τουρκική εισβολή υποχρέωσε τους Κούρδους να στραφούν προς τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Συρίας, επισήμανε και αφού καυτηρίασε την ανοχή της διεθνούς κοινότητας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Άγκυρα.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο Hubert Faustmann, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Πηγή: KYΠΕ