Δύο εβδομάδες πριν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τ/κ στα κατεχόμενα και όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, μαζί με τις «προεδρικές εκλογές» θα διεξαχθεί για πέμπτη φορά δημοψήφισμα που αφορά «συνταγματική μεταρρύθμιση».
Στις 11 Οκτωβρίου μαζί με την κάλπη για τις «προεδρικές» θα στηθούν κάλπες και για το δημοψήφισμα που αφορά την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» στο «ανώτατο δικαστήριο», κάτι που θεωρείται «συνταγματική μεταρρύθμιση» και απαιτεί έγκριση από τους πολίτες. Όμως αναφέρεται, στα κατεχόμενα έχουν γίνει δημοψηφίσματα άλλες 4 φορές, 3 για «συνταγματικές» αλλαγές επίσης και μία για το Κυπριακό.
Το τελευταίο δημοψήφισμα για «συνταγματική» αλλαγή ήταν στις 29 Ιουνίου 2014, είχε διεξαχθεί μαζί με τις τότε «τοπικές εκλογές», αφορούσε αλλαγή στο άρθρο 21 του «συντάγματος» του ψευδοκράτους που είχε εγκριθεί από την «βουλή» με πλειοψηφία, αλλά απορρίφθηκε με πλειοψηφία 62,32% στο δημοψήφισμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είχε φτάσει στο 69,98%.
Το άρθρο 21 του «συντάγματος» θεσπίστηκε το 1985 και αφορά την αύξηση της συνεργασίας και της αξιοπιστίας της «βουλής», την ενίσχυση του μηχανισμού πόθεν έσχες, τα δικαιώματα του παιδιού, το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την άρση της ενασχόλησης με την πολιτικής για άτομα που δουλεύουν στο «δημόσιο», την υποχρεωτική δήλωση περιουσιακών στοιχείων για «βουλευτές», σύζυγοι και παιδιά αυτών, αλλαγές για το «ελεγκτικό συνέδριο», τον «επίτροπο διοίκησης» και τα «δικαστήρια».
Στο δημοψήφισμα της 11ης Οκτωβρίου θα τεθεί η τροποποίηση που ψήφισε η «βουλή» στις 6 Ιουλίου για την ρύθμιση του σώματος του «ανωτάτου» από έναν «πρόεδρο» και 7 «δικαστές» που είναι σήμερα, σε έναν «πρόεδρο» και το λιγότερο 7, το περισσότερο 16 «δικαστές», ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποθέσεις που εκκρεμούν. Στη «βουλή» υπέρ της αλλαγής ψήφισαν τα κόμματα ΚΕΕ, ΡΤΚ, ΚΛ, ΔΚ και ΚΑ, με αρνητική ψήφο από το ΚΚΔ.
Πηγή : ΚΥΠΕ