Είναι ενώπιον της Βουλής και συζητείται η νομοθεσία που έχει προτείνει η Κυβέρνηση για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή τη νομοθεσία ελπίζουμε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν, γιατί θέλουμε και τα δημόσια πανεπιστήμια να συμμετάσχουν στη προσπάθεια διεθνοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αλλά βεβαίως και την πρωτοβουλία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να καθίσταται σιγά – σιγά ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Κύπρο πέρασε από περίπου 8.000 το 2012 σε σχεδόν 30.000 το 2018-19, «όμως θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια να συμμετάσχουν και να την ενισχύσουν περαιτέρω και τα δημόσια πανεπιστήμια».
«Αυτή είναι η νομοθεσία που περιμένουμε να εγκριθεί από τη Βουλή και να πούμε ότι, παρεμφερές θέμα αλλά όχι ασήμαντο σχετικά με τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια είναι το ότι θα δοθεί η δυνατότητα και στους απόφοιτους ιδιωτικής, αγγλόφωνης εκπαίδευσης, κατόχους διεθνών πιστοποιητικών -για τους όποιους γίνεται τόσο καιρό λόγος αν μπορούν και πώς μπορούν να συμμετάσχουν στα δημόσια πανεπιστήμια- να μπορούν στο εξής να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα ολοκλήρωσαν τη συζήτηση σε σχέση με την προσφορά από πλευράς των κυπριακών δημόσιων πανεπιστημίων, αλλόγλωσσων προγραμμάτων.
«Με άλλα λόγια θα μπορούν τα κρατικά μας πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα σε άλλη γλώσσα, κυρίως την αγγλική και οι Κανονισμοί που έχουμε ενώπιον μας είναι ότι θα καθορίζονται το ύψος των διδάκτρων. Όπως έχει διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί μέσα από τη συζήτηση η πρόταση είναι ότι τα δίδακτρα θα καθορίζονται στη βάση του πραγματικού κόστους αυτών των προγραμμάτων και όσοι θα φοιτούν σε αυτά τα προγράμματα θα πληρώνουν το αντίστοιχο ποσό. Καμία κρυμμένη επιδότηση, καμία διάκριση, δηλαδή ο ένας να πληρώνει περισσότερο ή ο άλλος να πληρώνει λιγότερα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και σημείωσε ότι «ανοίγουμε ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας στα δημόσια μας πανεπιστήμια, να διεθνοποιηθούν, και ως τέτοιο το θέμα θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση ή καταψήφιση».
«Εμείς στηρίζουμε την διεθνοποίηση των δημόσιων μας πανεπιστημίων. Είναι επιβεβλημένο. Ανοίγουμε παράθυρο και στα παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία, τα Κυπριόπουλα, να μπορούν να φοιτούν σε αυτά τα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου μέσω των διεθνών εξετάσεων και χωρίς τις προεισαγωγικές εξετάσεις, να μπορούν να συνεχίζουν σε αγγλόφωνα προγράμματα στα δημόσια μας πανεπιστήμια. Το επιβάλουν οι καιροί σε αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η αύξηση των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο πλέον είναι δεδομένη.
«Πρέπει να αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε δυνατότητες κυρίως σε όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία σχεδίασαν μια στρατηγική εισόδου σε πανεπιστήμια και οι εξελίξεις τους βρήκαν ξαφνικά μπροστά από δεδομένα τέτοια, οικονομικό βάρος δυσανάλογο με τις δυνατότητες τους και με τον τρόπο αυτό είναι μια διέξοδος. Καλούμε τους πάντες να ψηφίσουν και να υπερψηφίσουν αυτή την νομοθεσία για το όφελος των Κυπρίων φοιτητών αλλά και των κυπριακών πανεπιστημίων για σκοπούς διεθνοποίησης», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.
Πηγή : ΚΥΠΕ