Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται οι κανονισμοί με τους οποίους εκχωρείται η εξουσία στον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίζει τη λειτουργία των σχολείων μέσης εκπαίδευσης σε έκτακτες καταστάσεις όπως η πανδημία με διατάγματα, που συζητήθηκαν εκ νέου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι διαμορφώθηκε μια συναινετική αποδοχή από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και οι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός, διασφαλίζει ότι τα σχολεία θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους και ότι θα επιλυθούν προβλήματα όπως οι απουσίες, οι διαδικασίες αξιολόγησης και άλλα θέματα που αν δεν ψηφιστούν οι κανονισμοί δεν θα επιτρέψουν ομαλή κατάληξη της σχολικής χρονιάς. Ο κ. Χατζηγιάννης παρατήρησε ότι τα παιδιά τελούν υπό κατάσταση ασφυξίας με την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με το φόρτο εργασίας και την αβεβαιότητα. Τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται δεν είναι της παρούσης όπως οι υπέρμετρες εξουσίες ανέφερε προσθέτοντας ότι η έκδοση διαταγμάτων θα αφορά μόνο σε περίσταση πολέμου ή επιδημίας. Στους κανονισμούς προστέθηκε διάταξη από το ΔΗΚΟ ότι εκ των υστέρων θα ενημερώνεται η Βουλή για τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς διατάγματα, διευκρίνισε ο κ. Χατζηγιάννης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι επικράτησε η λογική στο Υπουργείο Παιδείας και αποσύρθηκαν οι κανονισμοί για τη δημοτική εκπαίδευση, καθώς η θέση που διατυπώθηκε από το ΑΚΕΛ είναι ότι ήταν αχρείαστοι για αυτή βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά του κανονισμούς για τη Μέση Εκπαίδευση έφυγαν οι πρόνοιες που αφορούσαν την έναρξη και τη λήξη των μαθημάτων και έχουμε ένα βελτιωμένο κείμενο κανονισμού επί του οποίου θα τοποθετηθούμε τελεσίδικα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, πρόσθεσε ο κ. Καυκαλιάς.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι «πέρασε» η συναινετική πρόταση του ΔΗΚΟ για περιορισμό των εξουσιών που εκχωρούνται στον Υπουργό Παιδείας για περιόδους εκτάκτων καταστάσεων να μπορεί να εκδίδει διατάγματα ή αποφάσεις για τις σχολικές εργασίες. Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε περαιτέρω ότι το ΔΗΚΟ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την αφαίρεση των ακραίων δυνατοτήτων και των όρων ούτως ώστε να εκχωρηθεί αρμοδιότητα η οποία να είναι συμβατή με το Σύνταγμα αλλά και αναλογικά να μπορεί ο Υπουργός να πράττει αυτό που πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες και όρους.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της πρότασης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, απάντησε ότι καθορίζεται χρονοδιάγραμμα και καθορίζονται συγκεκριμένα άρθρα των υφιστάμενων κανονισμών, τα οποία καθορίζουν με σαφήνεια και επαρκώς ποιες είναι οι σχολικές εργασίες που μπορεί να χρειαστεί η παρέμβαση εκτάκτως του Υπουργού. Έχουμε περιορίσει και τις συγκεκριμένες έκτακτες περιπτώσεις ρητά, συνέχισε αναφέροντας ότι αυτές είναι η εμπόλεμη κατάσταση, η κατάσταση ακραίων καιρικών συνθηκών και οι περιπτώσεις πανδημίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ