Νεότερη ενημέρωση:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε το πρωί της Πέμπτης, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε δήλωσεις πρός τους δημοσιογράφους.
Διαβάστε τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας μετά τη συνεδρία:
«Tο Υπουργικό Συμβούλιο στην πρωινή του συνεδρία, μεταξύ άλλων ενέκρινε, και την πρόταση για τον κυρωτικό νόμο για τη διακρατική συμφωνία του αγωγού EastMed. Η συμφωνία υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες πρόνοιες μέσα στη συμφωνία που επιτρέπουν και στην Ιταλία να υπογράψει όποτε η ίδια είναι έτοιμη. Η διακρατική αυτή συμφωνία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και καθορίζει ουσιαστικά, διάφορα θέματα μεταξύ των χωρών, όπως είναι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, αλλά και την εγκαθίδρυση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των χωρών για παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών που χρειάζονται για το έργο. Η διακρατική συμφωνία θα οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση. Επιχειρησιακά, η Κοινοπραξία προχωρεί με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για τον αγωγό οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με περίπου 35 εκ. ευρώ. Είναι στο στάδιο κατακύρωσης τέσσερεις μελέτες. Η πρώτη αφορά τις θαλάσσιες επισκοπήσεις και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front-EndEngineeringDesign), τόσο για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι αγωγοί αλλά και οι σταθμοί μετατροπής, αλλά και η τεχνική μελέτη FEED για τον υποθαλάσσιο αγωγό αυτόν καθ’ αυτόν. Αυτές είναι μελέτες που στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια, κάτι που δείχνει και την πεποίθηση της κοινοπραξίας ότι αυτό το έργο έχει τις πιθανότητες να υλοποιηθεί».
Σε ερώτηση αν λόγω της πανδημίας επηρεάζονται οι προοπτικές της συνεργασίας των εμπλεκομένων χωρών, είπε ότι «όπως καθορίζονται τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι υπό μελέτη αυτή τη στιγμή, έτσι και αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μια εταιρεία ή μια κοινοπραξία κάνει προγραμματισμό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο, δεν κάνει τον προγραμματισμό της με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά βεβαίως αυτά που ενδεχομένως να ισχύσουν σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια από τώρα. Έτσι και στην περίπτωση του αγωγού EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες μελέτες και πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην προσπάθεια της να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τέλος αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο που θα καθορίσει και πόσο υλοποιήσιμο είναι το έργο ή όχι». Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει η πρόθεση της Ιταλίας για να υπογράψει, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν υπήρξε κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση, αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι χώρες και ιδίως η Ιταλία ήταν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι βέβαιος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα θα ανοίξει ξανά».
—————————————————————————————————————————————
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά, που αφορά τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ακολούθως στη Βουλή για κύρωση.
Η τριμερής διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα, από τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και των Πρωθυπουργών Μητσοτάκη και Νετανιάχου. Η Ιταλία τελικά δεν υπέγραψε τη συμφωνία. Στις αρχές Μαΐου, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed υπερψηφίστηκε με ευρύτατη συναίνεση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Το συνολικό μήκος των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων του EastMed, ανέρχεται σε 1.470 χλμ., τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Ο EastMed θα ξεκινά από το κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου και με μήκος 200 χλμ θα φτάνει στην Κύπρο, απ’ όπου συνεχίζει για ακόμα 700 χλμ προς την Κρήτη. Από την Κρήτη συνεχίζει για ακόμα 400 χλμ προς την Πελοπόννησο και ακολούθως θα έχει χερσαία πορεία για 600 χλμ μέχρι τη δυτική Ελλάδα για σύνδεσή του με άλλους αγωγούς. Tο συνολικό κόστος υπολογίζεται στα €69 εκατ. ευρώ.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Philenews