Πώς το Πανεπιστήμιο προετοιμάζει φοιτητές/τριες για την πρακτική της Δικηγορίας

Η μεγάλη πρόκληση για φοιτητές και φοιτήτριες Νομικής είναι η μετάβασή τους από τη θεωρία της πανεπιστημιακής γνώσης, στην εφαρμογή της στην πράξη. Ο Γιώργος Χριστοφίδης, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ενεργός Δικηγόρος, εξηγεί πώς μπορεί το Πανεπιστήμιο να προετοιμάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του ενόσω ακόμη βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να είναι έτοιμοι και έτοιμες για τις αίθουσες των Δικαστηρίων.

 «Ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο δικαιϊκό σύστημα στο οποίο οι νέοι και νέες νομικοί θα πρέπει να προσαρμοστούν», αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης. Σκιαγραφώντας το τοπίο της Νομικής Επιστήμης στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης εξηγεί πως ενώ το δίκαιο στην Κύπρο έχει πηγή προέλευσης το Κοινοδίκαιο (Common law), το δίκαιο δηλαδή που εφαρμόζεται στην Αγγλία και στις χώρες του αγγλοσαξωνικού τόξου, ωστόσο με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το δίκαιο μεταβάλλεται συνεχώς. «Έχουμε, λοιπόν, ένα μεικτό σύστημα δικαίου, θα μπορούσε κανείς να πει. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί/ές νομικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.»

 Το κυπριακό Δίκαιο

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, παράλληλα αναπτύσσεται το κυπριακό Δίκαιο, το οποίο διδάσκεται σε κυπριακά Πανεπιστήμια και δη στο Πανεπιστήμιο Frederick «από εξαίρετους συναδέλφους και γνώστες του επιστημονικού τους αντικειμένου όπως ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, νυν Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, Πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κ. Ηλιάνα Νικολάου, πρώην Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλοί άλλοι και άλλες συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο Frederick

Για τους/τις μελλοντικούς/ές δικηγόρους, η φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που διδάσκουν το κυπριακό Δίκαιο είναι πλεονέκτημα και διευκολύνει τη μετάβασή τους από το Πανεπιστήμιο στην πρακτική άσκηση του Δικαίου.

Τι θα πει αμιγώς Κυπριακό Δίκαιο; Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφίδης, «από το 1960 μέχρι σήμερα, τα κυπριακά δικαστήρια έχουν πλέον αναπτύξει αρχές Δικαίου οι οποίες είναι ταυτόσημες με την κυπριακή πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται κανείς να ανατρέξει σε αποφάσεις βρετανικών δικαστηρίων για να βρει την αρχή, δεδομένου ότι άλλες 30 αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί από κυπριακά δικαστήρια και αναπτύσσουν το ίδιο θέμα.»

Ήδη άρχισε η εφαρμογή των Νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας από την 1.9.2023 που αναμένεται στα επόμενα χρόνια να διαμορφώσουν και να εξελίξουν με τοπικό χαρακτήρα και τη διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς την ιστορία του Δικαίου και της εξέλιξής του στην Κύπρο για να μπορεί να κατανοήσει τις πρόνοιες και την εξέλιξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Το Ενωσιακό Δίκαιο φέρνει νέες προκλήσεις

«Οι νέοι/ες νομικοί χρειάζεται να γνωρίζουν τη μεταρρυθμιζόμενη δομή των Δικαστηρίων και τις νέες μεταρρυθμίσεις που έπονται» υποστηρίζει ο κ. Χριστοφίδης. Σημειώνει επίσης πως πρέπει να έχουν γνώση του Ενωσιακού Δικαίου με ειδικές κατευθύνσεις όπως για παράδειγμα θέματα Προσωπικών Δεδομένων, Τεχνητής Νοημοσύνης, Χρηματοοικονομικά Ζητήματα, Προστασία Καταναλωτών, Προστασία Ανταγωνισμού, Πνευματική Ιδιοκτησία. Πρόκειται για θέματα προερχόμενα από την ΕΕ. «Στο Πανεπιστήμιο Frederick, όλα αυτά τα θέματα διδάσκονται από εμπειρογνώμονες στον τομέα τους όπως ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, η Δρ Βίκυ Καραγκούνη, ο Δρ Δημήτριος Δεβετζής κ.ά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick συνδυάζει τις βασικές αρχές όπως απορρέουν από το Κοινοδίκαιο, το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και το Κυπριακό Δίκαιο. Πρόκειται για στοιχεία που θωρακίζουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας για μια πιο εύκολη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη.»

Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων

«Στο Πανεπιστήμιο Frederick, ωθούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, όποιο κλάδο κι αν επιλέξουν, να πηγαίνουν πέρα από τη θεωρητική γνώση που τους παρέχεται. Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Νομικής Επιστήμης ειδικότερα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους είναι απολύτως χρήσιμες στο επάγγελμά τους: η γλωσσική δεξιότητα και η δεξιότητα της συγγραφής, το λεγόμενο drafting που αφορά την ετοιμασία νομικών εγγράφων όπως συμβόλαια, συμφωνίες κλπ, είναι μερικές μόνο από τις ικανότητες που χρειάζεται να έχουν. Για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων και άλλων, διενεργούμε εικονικές δίκες για την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας του Δικαίου. Επιπλέον, διδάσκουμε το Δικονομικό Δίκαιο, τις δικονομικές αρχές που εφαρμόζονται στα δικαστήρια και που διευκολύνουν με έμπρακτο τρόπο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εισέλθουν πιο ομαλά στη «μάχη» με τη δικηγορία. Το Δικονομικό Δίκαιο δεν διδάσκεται στα βρετανικά πανεπιστήμια. Γι’ αυτό πλεονεκτούν σ’ αυτό το σημείο τα κυπριακά Πανεπιστήμια που το διδάσκουν, όπως το Πανεπιστήμιο Frederick. Επειδή μέσα από αυτό το μάθημα, οι φοιτητές και φοιτήτριες κατανοούν πιο εύκολα τη διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων.»

Ο κ. Χριστοφίδης διδάσκει Πολιτική Δικονομία, Αστικό Δίκαιο και Εργατικό Δίκαιο στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.

ToΠρόγραμμα Σπουδών στη Νομική (LLB) του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρει πολύπλευρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στους κλάδους του Δικαίου. Περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα που χρειάζεται κάθε ολοκληρωμένος/η νομικός, που καλύπτουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της νομικής επιστήμης και τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρισμένο από το Νομικό Συμβούλιο Κύπρου ενώ ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις για εγγραφή στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μετά από σχετικές εξετάσεις.

Οι φοιτητές/τριες Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Cons SI Mium, μια εμπειρία προσομοίωσης των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπηςστις Βρυξέλλες, και σε εκπαιδευτικές εκδρομές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παρακολούθηση δίκης και αλλού.

 

Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε Λευκωσία και Λεμεσό. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία (τηλ. 22394394) και στη Λεμεσό (τηλ. 25730975), μέσω email στο adminfo@frederick.ac.cy ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.frederick.ac.cy.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,