Συνέντευξη Κώστα Βενιζέλου: «Oι δολοφόνοι του Δώρου Λοΐζου κυκλοφορούν ελεύθεροι»

Η δολοφονία του Δώρου Λοΐζου που διαπράχθηκε στις 30 Αυγούστου 1974, είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, στο βιβλίο με τίτλο «Δώρος Λοΐζου, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»,  το οποίο θα παρουσιαστεί  για πρώτη φορά την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μμ, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Η δεύτερη παρουσίαση του βιλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, στις 7 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Λεμεσού.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στη “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ” και στη δημοσιογράφο Μαρία Χριστοδούλου, περιγράφει τα πρώτα βήματα της έρευνας, τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου, και σχολιάζει το φάκελο της υπόθεση, ο οποίος παραμένει ανοιχτός μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hippasus, επιχειρεί να ρίξει φως στο πολιτικό έγκλημα και καταγράφει τις περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες, τις ενέργειες της Αστυνομίας, το άλλοθι που δόθηκε στον κυριότερο ύποπτο, το πόρισμα του θανατικού ανακριτή και πολλά άλλα γεγονότα, άγνωστα μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Κώστα Βενιζέλου:

1.Πως προέκυψε η  ιδέα για τη συγγραφή ενός βιβλίου – αφιέρωμα στο Δώρο Λοΐζου; Πότε ξεκίνησε η έρευνα και πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρωθεί;

Η ιδέα είναι παλιά. Πάντα ήθελα να προχωρήσω σε μια βάθος έρευνα για τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου. Μια δολοφονία, η οποία διαπράχθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο. Ήταν μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Παντού πρόσφυγες, καταστροφές. Νεκροί και αγνοούμενοι. Κι όμως, βρέθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχώρησαν να ολοκληρώσουν την προδοσία σε βάρος της πατρίδας μας. Οι δολοφόνοι, γνωστοί καθώς δεν είχαν πάρει προφυλάξεις κατά την δολοφονική επίθεση, έστρεψαν τα όπλα κατά του Βάσου Λυσσαρίδη, του Δώρου και της  συζύγου του τελευταίου, Βαρβάρας. Ήταν 30 Αυγούστου 1974. Η έρευνα για τη δολοφονία του Δώρου Λοϊζου ξεκίνησε συστηματικά πριν από τρία σχεδόν χρόνια.  Ήταν τότε που μου τηλεφώνησε η αδελφή του Δώρου, Αθηνούλα και συζητήσαμε την ανάγκη να γίνει μια εις βάθος έρευνα. Πέρασαν σαράντα πέντε χρόνια από τότε. Θα πρέπει να ξεκινήσει η έρευνα, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

2.Πόσο εύκολη ήταν η πρόσβαση στο αρχείο της δίκης και των καταθέσεων των μαρτύρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτούσια στο βιβλίο σας;

Θα πρέπει να αναφέρω αρχικά πως η αδελφή του Δώρου μου παραχώρησε το αρχείο του πατέρα της, Βύρωνα, το οποίο ήταν για μένα ένα σημαντικό εργαλείο. Η απόσταση του χρόνου έχει δυσκολέψει την έρευνα, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει βιβλιογραφία. Δεν ήταν εύκολο να εξασφαλίσω υλικό αλλά μια έρευνα δεν μπορεί παρά να έχει δυσκολίες. Αντάλλαξα αλληλογραφία με αρμόδιους, πήρα αρνητικές απαντήσεις, ωστόσο, με μεθοδικότητα κατάφερα να εντοπίσω υλικό πολύ χρήσιμο για τους σκοπούς της έρευνας.

3.Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι η θανατική ανάκριση δεν κατάφερε να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

Δεν είμαι οπαδός της συνωμοσιολογίας. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, σαφώς και δεν έγιναν όλα εκείνα που θα έπρεπε να γίνουν από πλευράς της Αστυνομίας. Προκύπτει από την έρευνα πως στην περίπτωση της δολοφονίας υπήρχε πέμπτη φάλαγγα στην Αστυνομική Δύναμη. Η Πέμπτη αυτή φάλαγγα, όπως διαπιστώνεται λειτουργούσε, δραστηριοποιείτο και πριν το πραξικόπημα και την εισβολή του Ιουλίου 1974. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε από την αντίδραση της πρώτης ώρας μετά το τραγικό συμβάν. Όπως είναι γνωστό, έγινε μια σύλληψη, ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα.

4.Σαρανταπέντε χρόνια μετά γιατί η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, πότε σταμάτησαν οι έρευνες της αστυνομίας;

Το θέμα δεν είναι πότε σταμάτησαν αλλά εάν επί της ουσίας ξεκίνησαν. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός. Και δεν πρόκειται να κλείσει όσο οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι γνωστοί και κυκλοφορούν ελεύθεροι.

5.Ο Δώρος  Λοΐζου πίστευε ότι το δίκαιο θα επικρατούσε;

Αγωνιζόταν για το δίκαιο. Αγωνιζόταν για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γι αυτά τα ιδανικά πολέμησε, για αυτές τις ιδέες σκοτώθηκε. Ο Δώρος έφυγε νωρίς. Ήταν ένας νέος άνθρωπος, πολύ πιο προχωρημένος για την εποχή του. Σφράγισε τη σύντομη παρουσία του με την ποίηση του αλλά και τους αγώνες του. Το δίκαιο είναι πανθρώπινο αγαθό, το οποίο ενίοτε βάφεται με αίμα.

6.Αυτή την περίοδο με τι ασχολείστε; Ποια θα είναι η επόμενη έρευνα σας;

Έχω έτοιμη έρευνα για τον Τύπο του 1974. Επίσης, έχω συγκεντρώσει απόρρητο υλικό, που αφορά διάφορες περιόδους της ιστορίας της Κύπρου, το οποίο και επεξεργάζομαι.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Κώστας Βενιζέλος γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Απρίλιο του 1962, αποφοίτησε το Λανίτειο Λύκειο και σπούδασε δημοσιογραφία στο Βουκουρέστι. Είναι διδάκτορας στην Επικοινωνία. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος διαδοχικά στις εφημερίδες «Ανεξάρτητος», «Κήρυκας», «Σημερινή», περιοδικό «Επτά» και στο «Φιλελεύθερο». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο «Φιλελεύθερο» μέχρι το 2017 και σήμερα είναι αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Διδάσκει δημοσιογραφία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  Έχει συγγραφικό έργο, με πολλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Άλλα βιβλία του:

  • Κ. Βενιζέλος, Μ. Ιγνατίου: Τα μυστικά αρχεία του Κίσιγκερ, η απόφαση για τη διχοτόμηση, Αθήνα, Λιβάνης, 2002.
  • Κ. Βενιζέλος, Μ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτης: Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό, Αθήνα, Λιβάνης, 2005.
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,