Law Made Simple – Μια πρωτοβουλία νέων για νομική ενημέρωση

Μια ομάδα νεαρών δικηγόρων και ενεργών πολιτών, ετοιμάζουν βίντεο με νομικό περιεχόμενο, με σκοπό την ενημέρωση όχι μόνο των φοιτητών νομικής αλλά και γενικότερα των νέων πολιτών. Η «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» επικοινώνησε με τη νομικό που είναι υπεύθυνη του project, Κωνσταντίνα Κατσαντώνη, η οποία μας εξηγεί πως λήφθηκε η απόφαση για τη δημιουργία των βίντεο, ποια άτομα συνεργάζονται για την υλοποίηση τους και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους.

Η «γέννηση» της ιδέας

Συγκεκριμένα, η νεαρή νομικός Κωνσταντίνα Κατσαντώνη, σε δηλώσεις της στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ανέφερε πως η ιδέα γεννήθηκε την περίοδο που έψαχνε να βρει στο διαδίκτυο βίντεο που αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων στην Κύπρο, ώστε να λύσει με άμεσο τρόπο, τις απορίες της. Απογοητεύτηκε πλήρως, όταν συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχαν αυτού του είδους τα βίντεο, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού ή σε κάποιους άλλους τομείς κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του κυπριακού καναλιού Law Made Simple.

O σκοπός της δημιουργίας

Το Law Made Simple έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας που αφορούν στα δικαιώματά τους και σε άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Ο στόχος είναι, αυτή η ενημέρωση να γίνεται με τρόπο κατανοητό στο μέσο πολίτη που δεν είναι νομικός, χωρίς τις περίπλοκες διατυπώσεις που συναντά κανείς στα νομικά κείμενα. Ήδη το κοινό, σύμφωνα με τη κ. Κατσαντώνη έδειξε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το πρόγραμμα.

Τα άτομα πίσω από την πρωτοβουλία

Το Law Made Simple, όπως μας ανέφερε είναι συλλογικό έργο. Για τη δημιουργία του εργάστηκαν εθελοντικά δικηγόροι, νομικοί, ακτιβιστές και άτομα από την κοινωνία των πολιτών. Μεταξύ τους και η Πρόεδρος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων Νίκη-Βικτώρια Φραντζέσκου Ράμος, η ιδρύτρια και πρόεδρος του μη Κυβερνητικού Οργανισμού Cyprus Youth Diplomacy Ιωάννα Δημοσθένους, η Μαρία Τσιάρτα, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της οργάνωσης Civil Society Advocates και η Μαρία Κολά, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα νεολαίας και περιβάλλοντος. Τη σκηνοθεσία και βιντεογραφία έκανε η Στέλλα Ζαπίτη, CEO της εταιρείας Activitygogo.com.

Η επιλογή της θεματολογίας

Εφόσον το Law Made Simple στοχεύει κυρίως στην ενημέρωση των νέων πολιτών, επιλέγει οι συμμετέχοντες του να είναι άτομα ενεργά σε δράσεις που σχετίζονται με τη νεολαία. Συγκεκριμένα, επιλέγουν θέματα που απασχολούν τους νέους ή την ευρύτερη κοινωνία και για τα οποία υπάρχει ελλιπής ενημέρωση. Επιπλέον, προσκαλούν το κοινό να σχολιάσει τα βίντεο, αναφέροντας θέματα που τους απασχολούν ώστε να πάρουν ιδέες για τα επόμενα βίντεο.

Μέσω του προγράμματος, «Πρωτοβουλίες Νέων» υλοποιήθηκε η ιδέα

Η κ. Κατσαντώνη υπογράμμισε ότι χάρη στο πρόγραμμα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, «Πρωτοβουλίες Νέων», το οποίο επιχορηγεί δραστηριότητες που υλοποιούνται από νέους και οργανωμένα σύνολα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατάφεραν να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Επίσης, μας ανάφερε ότι τo Πανεπιστήμιο Κύπρου στήριξε το πρόγραμμα με την παραχώρηση του χώρου βιντεοσκόπησης των γυρισμάτων, ενώ στα βίντεο συμμετέχουν και φοιτήτριες από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα βίντεο του Law Made Simple συμβάλλουν στην «ενεργό πολιτότητα»

Τέλος, τόνισε πως η ενημέρωση για τα θέματα που διέπουν την καθημερινότητά συμβάλλει σημαντικά σε αυτό που ονομάζουμε «ενεργός πολιτότητα». «Μαθαίνοντας τα δικαιώματά μας, μπορούμε να τα διεκδικούμε, να βελτιώνουμε της συνθήκες της ζωής μας και να νιώθουμε κομμάτι αυτής της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

«Επιπλέον, οι δικηγόροι και νομικοί διαθέτουν το ισχυρό προνόμιο της διαχείρισης πολυσύνθετων ζητημάτων που αγγίζουν τον κάθε πολίτη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ενημερώνονται όχι μόνο για τον τομέα τους αυστηρά, αλλά και για ό,τι άλλο συμβαίνει στην κοινωνία, έχοντας ανοικτό μυαλό και κατανόηση.», είπε καταληκτικά η κ. Κατσαντώνη.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,