Στο ψευδοκράτος του Νότου

Πάντοτε έλεγα πως σε αυτό τον τόπο, υπάρχουν δύο ψευδοκράτη.  Με μόνη διαφορά μεταξύ τους, πως το ένα αναγνωρίζεται ενώ το άλλο δεν αναγνωρίζεται.  Πάντοτε εξέφραζα την άποψη, πως ήμασταν πολύ τυχεροί σαν λαός, διότι δεν μας είχε βρει μια μαζική συμφορά. Αν μας έβρισκε, έλεγα, θα διαπιστώναμε πως δεν υπάρχει κράτος. 

Και δυστυχώς να που μας βρήκε.  Με δεδομένο δε, το ότι το κακό, ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες, θα έπρεπε, αν όντως υπήρχε κράτος, να μας εύρισκε προετοιμασμένους. Έστω και στοιχειωδώς. Την δωδεκάτη, λήφθηκαν λέει μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο νησί.  Ακραία μέτρα. Ανάμεσα τους, και η απαγόρευση εισόδου στην Κύπρο, όσων συμπολιτών μας έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, φοιτητές. Το μέλλον δηλαδή αυτού του τόπου.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την νομιμότητα – Συνταγματικότητα του μέτρου αυτού.  Με την πτυχή αυτή έχουν ασχοληθεί – με θυσία προσωπικού χρόνου – έγκριτοι και βαθιά νομομαθείς συνάδελφοι μου όπως τον Α. αιμιλιανίδη, τον Δ. Λοχία και τον Αλ. Ελευθερίου. Υποδείγματα νομικού πολιτισμού.

Θα ασχοληθώ όμως με την πραγματικότητα και δη με την ωμή της πτυχή.  Σε πρόσφατες  δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος μας είχε πει κατά λέξη τα εξής :

Όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού, από την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ακόλουθα :

Α)  Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία των προσώπων που ανέφερα στο διάγγελμα μου θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατά την άφιξη τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από την χώρα προέλευσης τους.

Όσοι εκπληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό  (καραντίνα) για 14 μέρες σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως εις ουδένα θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν πληρεί και δεν αποδέχεται τις ως άνω προϋποθέσεις»

Επιστρέφει λοιπόν στην Κύπρο ένας συμπατριώτης μας από τα Νησιά του Πάσχα και παρουσιάζει στην πύλη εισόδου, το απαιτούμενο από τον Πρόεδρο πιστοποιητικό.  Η είσοδος θα του επιτραπεί, καθότι ο άνθρωπος αυτός πληρεί τα κριτήρια του κράτους μας.  Στο εν λόγω πιστοποιητικό, αναγράφεται διαυγώς βέβαια, πως ο συμπατριώτης μας είναι θετικός στον κορωνοϊό.  Το μέτρο τούτο λέει ο Πρόεδρος, [σ.σ. η προσκόμιση βεβαίωσης] εμποδίζει την εξάπλωση της ασθένειας.

Δεύτερος συμπατριώτης μας, ο οποίος είχε πάει στην Αγγλία για να κηδεύσει την αδελφή του, απευθύνθηκε στις εκεί υπηρεσίες υγείας για το απαιτούμενο από τον Πρόεδρο μας πιστοποιητικό.  Οι υπηρεσίες αυτές του απαντούν, πως δεν έχουν ιδέα περί της ανακοινώσεως του Προέδρου και πως δεν εξετάζουν υγιείς ανθρώπους και δεν εκδίδουν τέτοιου είδους πιστοποιητικά.  Στον υγιή αυτό άνθρωπο, δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην Δημοκρατία, για «προστασία του πληθυσμού».

Τρίτος συμπολίτης μας γνωρίζει έναν ιατρό του δημοσίου στην Ελλάδα και απευθύνεται σε αυτόν για βεβαίωση.  Ο γιατρός μετρά την θερμοκρασία του, ακούει τους πνεύμονές του και εξετάζει το λαιμό του.  Στην απουσία κάθε συμπτώματος, ο γιατρός εκδίδει βεβαίωση «εξέτασης του κορωνοϊού». Σε αυτόν τον συμπολίτη μας θα επιτραπεί η είσοδος, είτε είναι φορέας του ιού είτε όχι.

Έκδηλα, το απαιτούμενο από τον Πρόεδρο πιστοποιητικό, δεν έχει το αποτέλεσμα κατ’ επίκληση του οποίου θεσπίστηκε το μέτρο αυτό [σ.σ. προστασία του πληθυσμού]. Έχει όμως άλλο αποτέλεσμα. Την παρεμπόδιση των φοιτητών μας, από του να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Κάτι το οποίο εξάλλου, κατέστει ξεκάθαρο, από τη χθεσινή «τροποποίηση» του συγκεκριμένου μέτρου.

Γιατί λοιπόν έχουμε πρόβλημα με την επιστροφή των φοιτητών μας; Θέτω αυτό το ερώτημα, διότι εξ όσων μας έχει λεχθεί από τους κατ’ ισχυρισμό διαχειριστές της κρίσης, όσοι εισέρχονται στην Δημοκρατία, πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνουν σε καραντίνα και δη σε χώρους που θα καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα με την υποχρεωτική είσοδο τους σε καραντίνα, προστατεύεται επαρκώς η δημόσια υγεία.  Είτε έχουν χαρτί εξέτασης είτε όχι. 

Εκ των πραγμάτων όμως, τέτοιοι χώροι καραντίνας δεν είχαν προετοιμαστεί από το κράτος.  Εξ ου και το «θα» του Προέδρου μας.  Και τούτο, παρά το ότι γνωρίζαμε από καιρό, και για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού αλλά και για την ύπαρξη των φοιτητών  μας στο εξωτερικό.

Έκδηλα, αυτό που κάνει το κράτος μας στους πολίτες του και δη στο μέλλον αυτού του τόπου, είναι να τους θέτει ανυπέρβλητα προσκόμματα στην επιστροφή τους, και τούτο, όχι για την «δημόσια υγεία» αλλά διότι, το κράτος αυτό, δεν μερίμνησε  να ετοιμάσει έγκαιρα χώρους για την απομόνωση τους και για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.  Με άλλα λόγια, το δήθεν κράτος μας, τους κρατά εκτός, διότι δεν προετοιμάστηκε για να τους διαχειριστεί εντός.

Τα πιο πάνω αφορούν στην διαχείριση μέρους των πολιτών της Κύπρου.  Με το κράτος μας, να τους αναγκάζει ουσιαστικά να μείνουν εκεί που είναι και αν ω μη γένοιτο αρρωστήσουν, να αποτελέσουν πρόβλημα του κράτους που τους φιλοξενεί.  Μακριά από τις οικογένειες τους αλλά και της κρατικής φροντίδας στην οποία δικαιούνται. Αυτό το ίδιο κράτος, διαχειρίζεται φυσικά και όλους εμάς, τους υπόλοιπους.

Και ως αν να μην μας έφθαναν όλα αυτά, εχθές ακούσαμε το Γενικό Εισαγγελέα και νομικό σύμβουλο του κράτους, να χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εγκληματική απροετοιμασία και ανευθυνότητα, ως «νομικά υποφερτή λύση».

Σε αυτόν το τόπο, υπάρχουν όπως έχω πεί, δύο ψευδοκράτη.  Στο Βόρειο επαναπατρίζουν τους φοιτητές τους και τους βάζουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.  Στο δε Νότιο μας κουνούν και το δάκτυλο.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,