Για όσους βάζουν τον ορθολογισμό πάνω από τον φανατισμό δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν λύση ανάγκης και ότι το πρωτάθλημα δεν μπορούσε να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως διότι η Κυβέρνηση δεν άφησε κανένα περιθώριο στην ΚΟΠ να αποφασίσει για το αντίθετο.
Για όσους ξέρουν από ποδόσφαιρο αποτελεί κοινό τόπο ότι για να προετοιμαστεί κατάλληλα μια ποδοσφαιρική ομάδα μετά από σημαντική διακοπή χρειάζεται 8 εβδομάδες προετοιμασίας, μιας προετοιμασίας που απαιτεί οι ποδοσφαιριστές να παίζουν ποδόσφαιρο μεταξύ τους (το γνωστό δίτερμα), να παίξουν μερικά φιλικά παιγνίδια με άλλες ομάδες και αυτά πέραν της γυμναστικής και άλλων συναφών ζητημάτων που απαιτεί μια σωστή προετοιμασία. Ποδόσφαιρο σημαίνει να υπάρχουν μαρκαρίσματα, φάουλ, κόρνερ και γενικά μια συνεχής επαφή μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Ποδόσφαιρο σημαίνει να υπάρχουν αποδυτήρια, να μπορεί ο προπονητής τους να τους συγκεντρώνει όλους μαζί και να τους εκπαιδεύει στην στρατηγική του, να τους οπλίζει ψυχολογικά κλπ. Το μίνιμουμ μιας προετοιμασίας για να θεωρείται ανεκτή (όχι ικανοποιητική) είναι 5 1/2 εβδομάδες. Αυτό όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΟΠ επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων και από άλλους επιστήμονες.
Στις 30.4.2020 με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας ανακοινώθηκε ότι από τις 18 Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομάδων χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων. Για τις προπονήσεις μερικά μέλη της επιδημιολογικής ομάδας διευκρίνισαν ότι εκτός του γεγονότος ότι απαγορευόταν η χρήση αποδυτηρίων, θα έπρεπε να τηρούνται οι αποστάσεις, να αποφεύγεται η επαφή, οι ποδοσφαιριστές να μην φτύνουν χάμω και διάφορα άλλα που προκαλούσαν μειδιάματα για τους γνώστες του ποδοσφαίρου. Επίσης στις 30.4.2020 σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στις 9 Ιουνίου μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών. Δινόταν δηλαδή περιθώριο τριών εβδομάδων για μια προετοιμασία χωρίς αποδυτήρια και όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω!!
1. Δεδομένου ότι η ΚΟΠ ήταν υποχρεωμένη να πληροφορήσει την ΟΥΕΦΑ μέχρι τις 20 Ιουλίου (άλλοι λένε τέλος Ιουλίου) το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 35-45 μέρες! Θα έπρεπε δηλαδή μέσα σε συνθήκες των αντίξοων συνθηκών του καλοκαιριού της Κύπρου να παιχθούν 12 αγωνιστικές!! (9 για το πρωτάθλημα και 3 για το κύπελλο). Αγώνας δηλαδή κάθε 3-4 μέρες τον Ιούλιο στην Κύπρο! Δεν μιλούμε για 2-3 αγώνες που είναι εφικτοί, αλλά για 12. Αυτός ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για διακοπή.
2. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος πολύ σοβαρός λόγος, ίσως και πιο σοβαρός από τον αναφερόμενο και ο οποίος αφορά το ποδοσφαιρικό πρωτόκολλο που θα ίσχυε σε περίπτωση επανέναρξης. Η ΚΟΠ λοιπόν ετοίμασε ένα λεπτομερές πρωτόκολλο που ανάμεσα στους στόχους του ήταν εφόσον αποφασιστεί επανέναρξη να διασφαλιστεί ότι το πρωτάθλημα θα τελειώσει έστω και αν εντοπισθεί κάποιο κρούσμα. Αυτό το πρωτόκολλο δεν το δέχτηκε η επιδημιολογική ομάδα που περιβάλλει την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην εφαρμογή των διαταγμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί και τα οποία εξακολουθούν να ευρίσκονται σε ισχύ. Σε εκείνο που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος είτε ποδοσφαιριστή είτε μέλους της ομάδας, θα απαιτείται ο περιορισμός για 14 ημέρες ολόκληρης της ομάδας. Θα μπορούσε να αρχίσει ένα πρωτάθλημα με πιθανότητα να διακοπεί σε λίγες μέρες;
Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους το Πρωτάθλημα έπρεπε να διακοπεί ως ακολούθως:
3. Κινδύνευε η οικονομική βιωσιμότητα όλων σχεδόν των ομάδων. Αν συνεχιζόταν κάποια σωματεία θα κινδύνευαν με οικονομική καταστροφή, μη αναστρέψιμη. Αν εξαιρέσουμε την Ομόνοια και ίσως τις άλλες τρεις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη, όλες οι άλλες ομάδες θα αντιμετώπιζαν αξεπέραστα προβλήματα
4. Η επανεκκίνηση δεν θα ήταν ακριβώς επανεκκίνηση. Θα ήταν ένα εντελώς νέο μίνι Πρωτάθλημα με εντελώς διαφορετικούς όρους από αυτούς που διακόπηκε. Μετά από τρεις ακριβώς μήνες διακοπή θα ξεκινούσαν όλες οι αμάδες από την ίδια αφετηρία (πλην της βαθμολογίας), ενώ τη στιγμή της διακοπής κάποιες ομάδες είχαν σοβαρά πλεονεκτήματα
5. Υπάρχει όμως και πρόβλημα αξιοπιστίας. Ποια θα ήταν η αξιοπιστία αυτού του εντελώς νέου μίνι Πρωταθλήματος, δεδομένου ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές ή και προπονητές έχουν υπογράψει ή έχουν συμφωνήσει κρυφά με άλλες ομάδες και θα αγωνίζονται στις παλιές τους ομάδες;
6. Το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με την παρουσία οπαδών και ότι η επανέναρξη με κενές κερκίδες εκτός του ότι δεν έχει νόημα ποδοσφαιρικά θα έφερνε σε μειονεκτική θέση τις 2-3 ομάδες που έπαιρναν κόσμο στο γήπεδο Στην ουσία τιμωρούνται αυτές οι ομάδες ωσάν να υπέπεσαν σε βαριά παραπτώματα. Τιμωρούνται όμως και οι οπαδοί διότι είτε θα αναγκάζονταν να πληρώσουν τα τέλη σε δύο πλατφόρμες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες είτε θα πήγαιναν σε καφετέριες ή συλλόγους με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται
7. Με επανεκκίνηση θα «κρούζαμε» στην κυριολεξία τις 4 πρώτες ομάδες και θα τις καταστρέφαμε και για τη νέα σεζόν. Η Κύπρος είναι η θερμότερη χώρα της Ευρώπης. Εκείνοι που έχουν ποδοσφαιρικές γνώσεις γνωρίζουν ότι αν αναγκάζαμε τις ομάδες να δώσουν 9-12 αγώνες σε 35-45 μέρες, σε συνθήκες καλοκαιριού της Κύπρου συν οι καθημερινές προπονήσεις και χωρίς διακοπή να συνεχίσουν με τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και το Παγκύπριο πρωτάθλημα, το αποτέλεσμα θα ήταν το «κρούσιμο» όπως λέμε στην ποδοσφαιρική γλώσσα. Πέραν αυτού θα καταστρέφαμε και τον προγραμματισμό τους.
8. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η διαιτησία. Με ποιους διαιτητές θα επανάρχιζε το πρωτάθλημα; Θα επανάρχιζε με εκείνους που κατά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλοιώνουν με τα σφυρίγματα τους τα αποτελέσματα των αγώνων και εκείνους που κατά Πρόεδρο της ΚΟΠ αλλοίωσαν, με τα φάλτσα σφυρίγματα τους, τη βαθμολογία και τον υποχρέωσαν να φέρει ξένους; Θα επανάρχιζε με αυτούς που πριν λίγες μέρες απειλούσαν ότι εκείνοι που ζητούν ξένους διαιτητές θα τους βρουν μπροστά τους;
Όσον αφορά στην αύξηση των ομάδων σε 14 η άποψη μου είναι ότι αυτή ήταν λανθασμένη, διότι όπως έχει αποδειχθεί το Πρωτάθλημα με 12 ομάδες και πλέι οφ είναι πολύ κατάλληλο για την Κύπρο. Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα ισχύσει μόνο για μια περίοδο και ότι θα υπάρξει τετραπλή διαβάθμιση.
Να προσθέσω ακόμη ότι το κύρος της ΚΟΠ και του ποδοσφαίρου που ήδη βρίσκεται στο ναδίρ πλήγηκε ακόμη περισσότερο με όλο αυτό το παρασκήνιο που έγινε με την ανάμειξη και της πολιτικής.
Δυστυχώς ο φανατισμός δεν αφήνει αυτούς που διαφωνούν να δουν την πραγματικότητα
Κατά τη δική μου άποψη τα πιο πάνω επιχειρήματα είναι πολύ ισχυρά. Παρόλο που μερικά εξ αυτών τα έχω ξαναθέσει στον δημόσιο διάλογο, εντούτοις δεν υπήρξε κανένας αντίλογος. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αρκετούς ποδοσφαιρόφιλους, με αρκετούς δημοσιογράφους και αθλητικογράφους και μερικούς παράγοντες του ποδοσφαίρου μας. Διαφωνούν με τον τερματισμό του πρωταθλήματος χωρίς να προβάλλουν έστω ένα σοβαρό επιχείρημα και κυρίως αποφεύγουν να σχολιάσουν όλα αυτά τα επιχειρήματα που αναφέρονται πιο πάνω.
Όπως έχω προσέξει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους απλούς οπαδούς κυρίως της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης, ακόμη και του ΑΠΟΕΛ. Οι αντιδράσεις αυτών είναι κατανοητές, διότι θεωρούσαν ότι η ομάδα τους ήταν η καλύτερη και θα κέρδιζε το νταμπλ και θα πανηγύριζαν επιτυχίες και τα λοιπά σχετικά. Εκείνους που δεν κατανοώ είναι μερικούς δημοσιογράφους και μερικούς αθλητικογράφους. Αυτοί οφείλουν να μελετούν σφαιρικά το θέμα και όχι να παρασύρονται από τις σωματειακές τους προτιμήσεις.