Αθλητικό Δίκαιο: Πρόβλημα “νομιμότητας” αν η απόφαση για διακοπή πρωταθλήματος αφεθεί αποκλειστικά στην ΚΟΠ

Αν η απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος αφεθεί αποκλειστικά στην ΚΟΠ είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα νομιμοποίησης της απόφασης από  την UEFA

Ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα είναι κοινός τόπος και δεν χρειάζεται να το λέμε κάθε φορά. Μακάρι να μπορούσε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με τους ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ που υπήρχαν πριν τη διακοπή και δεν θα υπήρχε λογικός άνθρωπος που θα είχε αντίθετη άποψη. Ακόμη και αν ΔΕΝ υπήρχαν οι ίδιοι όροι, τουλάχιστον να μην ήταν ΟΛΑ ή σχεδόν όλα διαφορετικά. Στην περίπτωση μας όπως υποστήριξα και σε άρθρο μου στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, σε 10 σημεία (27.4.2020), η συνέχιση του πρωταθλήματος έχει πολύ περισσότερα μειονεκτήματα παρά η διακοπή του.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με την πανδημία δίκαιη απόφαση ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.  Αν αποφασισθεί διακοπή, με βάση και τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ, για την εκπροσώπηση στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα ισχύσει ο βαθμολογικός πίνακας όπως ήταν τη στιγμή της διακοπής. Αυτό στερεί από τις ομάδες να διεκδικήσουν το τίτλο του πρωταθλητή ή του κυπελλούχου και επίσης στερεί τις ομάδες που μένουν εκτός να διεκδικήσουν μια θέση στα πρωταθλήματα αυτά. Από την άλλη αν αποφασιστεί η διεξαγωγή ενός νέου μίνι πρωταθλήματος (περί αυτού θα πρόκειται τρεις ολόκληρους μήνες μετά), όπου θα ισχύει η βαθμολογία τη στιγμή της διακοπής, προκύπτουν  αρκετά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως τα ανέλυσα στο πιο πάνω αναφερόμενο άρθρο μου.

Πέραν αυτών για τη διεξαγωγή του μίνι πρωταθλήματος προκύπτει πλέον και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, αυτό του χρόνου περάτωσης του πρωταθλήματος και οι σκληρές κλιματολογικές συνθήκες του κυπριακού καλοκαιριού, το οποίο σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μετερεωλόγων θα είναι το θερμότερο των τελευταίων 100 χρόνων!!  Και να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι η θερμότερη χώρα στην Ευρώπη.

  • Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα. Μπορούν να διεξαχθούν 12 αγωνιστικές μέσα σε 6-7 εβδομάδες, σε συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας Ιουνίου-Ιουλίου και στη συνέχεια μερικές ομάδες να συμμετάσχουν χωρίς ουσιαστική διακοπή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στο κυπριακό πρωτάθλημα; Με πιο απλά λόγια, κάποιες ομάδες θα δώσουν 12 υψίστης σημασίας αγώνες (9 για το πρωτάθλημα και τρεις για το κύπελλο) και στη συνέχεια θα αρχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, παράλληλα με το κυπριακό πρωτάθλημα. Μήπως θα «κάψουμε» στην κυριολεξία αυτές τις ομάδες και θα τις φέρουμε σε πολύ δύσμενη θέση έναντι άλλων ομάδων έστω και αν ακόμη παραταθεί λίγο η έναρξη του πρωταθλήματος της νέας σεζόν; Για εκείνους που προφασίζονται ότι ξέρετε το πρωτάθλημα μας ξεκινά συνήθως τον Αύγουστο, οι αγώνες διεξάγονται νύκτα και διάφορες άλλες δικαιολογίες, η απάντηση είναι ότι άλλο πράγμα είναι το ΕΝΑ ή τα δύο παιγνίδια περί το τέλος Αυγούστου, αφού στο μεταξύ οι ομάδες προετοιμάστηκαν κατάλληλα σε χαμηλές θερμοκρασίες στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ και άλλο οι 12 συνεχόμενοι αγώνες (κάθε 3-4 ημέρες και παιγνίδι) και οι καθημερινές προπονήσεις στην Κύπρο. Εντελώς ΑΝΟΜΟΙΕΣ οι περιπτώσεις.
  • Υπάρχει όμως και πρόβλημα αξιοπιστίας. Ποια θα είναι η αξιοπιστία αυτού του εντελώς νέου μίνι πρωταθλήματος, δεδομένου ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές ή και προπονητές έχουν υπογράψει ή έχουν συμφωνήσει κρυφά με άλλες ομάδες και θα αγωνίζονται στις παλιές τους ομάδες; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα πούμε εντάξει καλέ και συνεχίζουμε και ούτε γάτα ούτε ζημιά;
  • Ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο περιλαμβάνεται και στο άρθρο μου της 27ης Απριλίου, είναι με ποιους διαιτητές θα διεξαχθεί. Θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα με τους Κύπριους που κατά τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΟΠ αλλοίωσαν, με τα φάλτσα σφυρίγματα τους, τη βαθμολογία και τον υποχρέωσαν να φέρει ξένους;
  • Ένα άλλο πρόβλημα είναι το εξής: Αν στη 2η 3η  4η αγωνιστική βρεθεί ένα θετικό κρούσμα μεταξύ των λίγων ατόμων που θα είναι στο γήπεδο, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τι θα γίνει; Θα διακοπεί το πρωτάθλημα και τι θα ισχύσει σε αυτή την περίπτωση;. Ας προβληματίσει αυτούς που θα αποφασίσουν επανέναρξη.

Οι απόψεις για το αν πρέπει να επαναρχίσει το Παγκύπριο Πρωτάθλημα, μετά την τρίμηνη διακοπή, διαφέρουν. Μερικά σωματεία υποστηρίζουν την διακοπή και μερικά άλλα τη διεξαγωγή των υπολειπόμενων αγώνων. Οι απόψεις καθοδηγούνται από τα συμφέροντα του καθενός και τίποτε άλλο. Κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το συμφέρον του ποδοσφαίρου ή για τη δημόσια υγεία. Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΟΠ θα συγκαλέσει εντός των ημερών γενική συνέλευση για να αποφασίσει.

Επειδή και οι δύο απόψεις είναι συμφεροντολογικές, η ουσία είναι αν μπορούν να προβληθούν λογικά επιχειρήματα για να αντικρούσει η μια ή την άλλη. Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της συνέχισης, εκτός του ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδα, επιχείρημα που δεν ισχύει δεδομένου ότι οι εναπομείναντες αγώνες θα διεξαχθούν με εντελώς διαφορετικούς όρους και με απώλεια οποιουδήποτε πλεονεκτήματος είχαν κάποιες ομάδες έναντι άλλων. Και ασφαλώς υπήρχαν σοβαρά πλεονεκτήματα.

Θα υπάρξει και πρόβλημα νομιμότητας αν η απόφαση για διακοπή αφεθεί αποκλειστικά στην ΚΟΠ;

Επίσης, σε περίπτωση οριστικής διακοπής είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την εκπροσώπηση των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, που έγινε στις 23 Απριλίου λήφθηκαν αποφάσεις και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές στις ομοσπονδίες μέλη της. Οι κατευθυντήριες γραμμές στην περίπτωση διακοπής είναι ότι τα πρωταθλήματα μπορούν να διακοπούν μόνο υπό δύο όρους.

  1. Να υπάρχει απαγορευτική εντολή της Κυβέρνησης για αθλητικές διοργανώσεις πριν από μια ημερομηνία που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν, χωρίς να επηρεάζεται το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν ή
  2.  ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που θα επηρεάσουν Ομοσπονδίες και ομάδες αν το πρωτάθλημα συνεχιστεί.

Με βάση τα πιο πάνω αν η απόφαση της ΚΟΠ είναι διακοπή θα πρέπει να αποδείξει στην UEFA τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, κάτι που δεν προεξοφλεί ότι θα γίνει αποδεκτό. Αν όμως η ΚΟΠ εισηγηθεί στην κυβέρνηση διακοπή και η τελική απόφαση ληφθεί από την κυβέρνηση, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Ποια διαδικασία επιλογής συλλόγων που θα παίξουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επιθυμεί η UEFA;

Η διαδικασία επιλογής συλλόγων που θα παίξουν στην Ευρώπη, θα πρέπει, σύμφωνα με την UEFA να βασιστεί σε αντικειμενικά, διάφανα και αμερόληπτα κριτήρια που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της σεζόν 2019/2020, δηλαδή τη βαθμολογία. Με βάση τα πιο πάνω η UEFA απορρίπτει όλες αυτές τις εντελώς παράλογες και άστοχες προτάσεις, περί  UEFA ranking (να αποκλειστούν δηλαδή η δυο πρώτοι στη βαθμολογία Ομόνοια και η Ανόρθωση), περί κλήρωσης μεταξύ 4 διεκδικητών (μαθηματικά οι διεκδικητές είναι 6) ή ότι υπάρχει τάχα ισοβαθμία και άρα δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος και να γίνει άλλη διευθέτηση! (Στο ποδόσφαιρο ΠΟΤΕ δεν υπάρχει ισοβαθμία, διότι βρέθηκαν τρόποι (τέρματα, νίκες επί του αντιπάλου κλπ) να μην υπάρχει). Λέχθηκε ακόμη να αγωνιστούν μεταξύ τους η Ομόνοια και η Ανόρθωση και ο νικητής να αναδειχθεί πρωταθλητής!

Η UEFA μπορεί να αρνηθεί ή να εξετάσει την συμμετοχή μίας ομάδας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αν:

  1. οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των όρων που δίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.
  2. οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί βάσει αθλητικής αξίας (sporting merit)

Συνεπώς, αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα ζητήματα αυτά, να εγκαταλείψουν τις παράλογες σκέψεις τους και να αποφασίσουν με σοβαρότητα, ώστε σε περίπτωση που αποφασίσουν διακοπή να μην προκύψει και θέμα νομιμότητας της συμμετοχής.

Σε περίπτωση διακοπής του πρωταθλήματος με απόφαση της Κυβέρνησης προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Αθλητισμού (Court of Arbitration for Sport – CAS) δεν θα έχουν καμία τύχη. Αντίθετα θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι αποφάσεις θα εκδοθούν σε περίπτωση προσφυγής (αφού εξαντληθούν τα εθνικά ένδικα μέσα) αν αποφασιστεί συνέχιση του πρωταθλήματος από εκεί που έμεινε πριν τρεις μήνες. Τα επιχειρήματα είναι ισχυρά εναντίον αυτής της περίπτωσης.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,