Oξύμωρο αλλά αναγκαίο να επιστρέψουμε σε ρυθμίσεις που είχαμε πριν 25 χρόνια στο ποδόσφαιρο για να εκσυγχρονιστούμε!

Μετά από την σοβαρότατη αλλοίωση των αποτελεσμάτων πολλών αγώνων από την ανεπαρκή ή και σκόπιμη διαιτησία, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία από διεφθαρμένους διαιτητές και παράγοντες, μετά την βροχή των κόκκινων φακέλων, τις συλλήψεις και την προσαγωγή σε δίκη διαιτητή και παράγοντα και το δημοσίευμα από την Ισπανία που μας πληροφόρησε για υπόθεση γνωστή στις κυπριακές αρχές από το 2019, που θίγουν καίρια την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας και σείουν συθέμελα το ποδοσφαιρικό μας οικοδόμημα, η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων και θέσπισης ολοκληρωμένης αθλητικής νομοθεσίας είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού  το τίμιο παιγνίδι, κάτι που πιστεύω θα ήθελε ο κάθε σωστός άνθρωπος και φίλαθλος και γενικότερα η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών παραγόντων.

Χρειαζόμαστε ένα νόμο που να θέσει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών, που να ιδρύει ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό για οικονομικό, αλλά και διαχειριστικό έλεγχο των επαγγελματικών σωματείων και αθλητικών εταιρειών, που να καθορίζει τα ασυμβίβαστα, που να ρυθμίζει τη στοιχηματική δραστηριότητα, ώστε να έχει λόγο και η Πολιτεία και η Ομοσπονδία στο ποια παιγνίδια μπορούν να συμπεριληφθούν και με βάση ποιες οικονομικές προϋποθέσεις, την ηλεκτρονική αναμετάδοση και διανομή αγώνων και τη διαχείριση τηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Νόμο που με πιο απλά λόγια θα ρυθμίζει από το  Α μέχρι το Ω την αθλητική δραστηριότητα.

Το οξύμωρο είναι ότι, σε τρία τουλάχιστον σημαντικά θέματα, χρειάζεται να επιστρέψουμε 20 και 25 χρόνια πίσω για να εκσυγχρονίσουμε την αθλητική μας νομοθεσία, ως ακολούθως.

1. Η διαιτησία θα πρέπει να επανέλθει κάτω από την εποπτεία του ΚΟΑ, όπως είναι και η εισήγηση του Προέδρου του ΚΟΑ κ. Μιχαηλίδη. Μέχρι το 1995 η διαιτησία ήταν υπό την εποπτεία του κράτους, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η Επιτροπή Διαιτησίας που ήταν αρμόδια για τον ορισμό και τις τιμωρίες των διαιτητών ανήκε στον ΚΟΑ και διοριζόταν από τον ΚΟΑ. Δημοσιεύονταν μάλιστα και οι βαθμολογίες που έβαζαν οι παρατηρητές στους διαιτητές και οι τιμωρίες. Είναι και προς το συμφέρον της ΚΟΠ, η διαιτησία να περιέλθει ξανά κάτω από τον ΚΟΑ, διότι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση περιήλθε σε ανυποληψία.

2. Επίσης στον ΚΟΑ υπήρχε η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού, (ΑΔΕΑ), η οποία εκδίκαζε κατ΄έφεση τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί και σήμερα με την νέα νομοθεσία, ώστε η ΑΔΕΑ να αποτελεί και πάλιν τον δεύτερο βαθμό αθλητικής δικαιοσύνης Στην Επιτροπή αυτή υπηρέτησαν κορυφαίοι νομικοί όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Τίτος Φάνος κ.α. Ο διάδικος μάλιστα που είχε παράπονο από απόφαση της ΑΔΕΑ θα μπορούσε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, διότι οι αποφάσεις της ΑΔΕΑ ήταν ατομικές διοικητικές πράξεις. Παράχθηκε δε και πολύ σημαντική νομολογία.

Με επιμονή όμως της ΚΟΠ και με την ανοχή της Πολιτείας η διαιτησία περιήλθε υπό τη δική της σκέπη, ενώ παραμερίστηκε με νόμο και η ΑΔΕΑ για να εκδικάζουν τα δικαιοδοτικά όργανα της ΚΟΠ, τις εφέσεις. Παράλληλα η ΚΟΠ διέλυσε την Δικαστική της Επιτροπή και την αντικατέστησε με μονοπρόσωπο όργανο, τον Αθλητικό Δικαστή. Επειδή το κριτήριο της αλήθειας είναι η ίδια η ζωή, θεωρούμε πως η ζωή έδειξε πως τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν.

3. Όταν Πρόεδρος της ΚΟΠ ήταν ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης εισήγαγε κανονισμό για περιορισμό των θητειών στην ΚΟΠ σε δύο. Όταν αποχώρησε αυτός ο κανονισμός τροποποιήθηκε! Στη νέα αθλητική νομοθεσία αυτό θα πρέπει πλέον να ρυθμιστεί.

Πολλές θητείες σε ένα πόστο δημιουργούν ανεπιθύμητες καταστάσεις…

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,